Viikonloppuna uutisoitiin, että Suomessa ei ole viimeisen kahden vuoden aikana avattu yhtään terrorismia koskevaa rikostutkintaa. Suojelupoliisin ja valtakunnansyyttäjän näkemykset poikkesivat toisistaan melkoisesti. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee valtakunnansyyttäjän tärkeysjärjestystä.

– Valtakunnansyyttäjän prioriteetit ovat jokseenkin erikoiset, kun hänellä tuntuu olevan loputtomasti aikaa ja resursseja poliitikkojen vanhojen kirjoitusten penkomiseen ja niistä syyttämiseen, mutta samaan aikaan hän ummistaa silmänsä siltä, kun jihadistit värväävät somepalveluissa Suomesta uusia terroristeja tappamaan ja orjuuttamaan Syyriassa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomauttaa.

– Kynnys kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syyttämiseen tuntuu olevan todella matala, mutta terrorismirikoksista syyttämiseen äärimmäisen korkea. Onko tämä suomalaisen yhteiskunnan turvallisuuden kannalta oikea priorisointi?

Suomen lainsäädäntö hampaaton terroristien edessä

Helsingin Sanomien julkaisemien tietojen mukaan kalifaatista Suomeen palanneita henkilöitä ei ole Suomessa tutkittu, mutta heitä on tuomittu vuosien vankeusrangaistuksiin heidän matkustettuaan toisiin EU-maihin.

– Jihadismin torjunnassa Suomen lainsäädäntö ja suomalaiset viranomaiset ovat osoittautuneet täysin hampaattomiksi. Poliisi tekee hyvää työtä, mutta lainsäädäntö ei vastaa yleiseurooppalaista tasoa eikä terroristeja saada oikeuteen. On käsittämätöntä, että samojen tietojen perusteella Suomeen palanneet jihadistit saadaan tuomittua vasta, jos he erehtyvät matkustamaan toiseen EU-maahan, Antikainen moittii.

Ovatko jihadistiterroristit valtiovallan erityissuojelussa Suomessa?

Keskeinen ongelma liittyy terrorismirikosten teonkuvauksiin.

– Sen sijaan, että terroristijärjestön toimintaan osallistuminen olisi kriminalisoitu, Suomen lainsäädännössä terroristiksi kouluttautuminen tai terroristien kouluttaminen on sallittua, kunhan koulutus pysyy yleisellä tasolla eikä liity tiettyyn yksittäiseen terroritekoon. Tämä on älytöntä ja järjenvastaista, kun samaan aikaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voidaan tuomita, vaikka ketään ei kehotettaisi tekemään mitään.

– Suomi torjuu vihapuhetta, kunhan kyseessä ei ole jihadismin lietsonta. Viittaako haluttomuus korjata lainsäädännön puutteita siihen, että terroristit ja erityisesti jihadistinaiset ovat jonkinlaisessa valtiovallan erityisessä suojeluksessa? Antikainen ihmettelee.

Edustaja Antikainen on jättänyt tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa kysytään, ottaako hallitus terrorismilainsäädäntöön liittyvät ongelmat vakavasti ja aikooko se muuttaa lainsäädännön muiden Pohjoismaiden tasolle, jotta terroristit saataisiin vastuuseen teoistaan.

Suomen Uutiset