Kansanedustaja Juha Mäenpää antaa tukensa kansanedustaja Päivi Räsäselle, josta parhaillaan on käynnissä neljä erillistä rikostutkintaa. Mäenpää katsoo, että kyse on valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen käynnistämästä poliittisesta ajojahdista.

Juha Mäenpää katsoo, että tällä hetkellä konservatiivisesti ajattelevien ihmisten sananvapautta pyritään rajoittamaan mitä erilaisimmilla tavoilla.

Päivi Räsäsen kohdalla on kyse on pelkästä kiusaamisesta. Häneltä on nyt kaivettu esiin vuosikausia sitten pidettyjä puheita ja kirjoituksia, eikä siinä ole mitään järkeä. Nähdäkseni valtakunnansyyttäjällä ei muutenkaan pitäisi olla asiaa kritisoida kansan valitsemien edustajien puhetta.

Erilaisille näkemyksille oltava tilaa

Sananvapaus on perustuslaissa turvattu kansalaisen perusoikeus. Mäenpää kuitenkin katsoo, että sananvapaus ei tosiasiassa turvaa yhdenvertaista oikeutta jokaiselle ilmaista näkemyksiään.

– Kuten jokainen voi nähdä, konservatiivien puheenvuoroja ja lausuntoja kaivellaan ja tarkastellaan eri puolilta, kun taas niin sanotut liberaalit voivat sanoa melkein mitä tahansa. Laura Huhtasaarta voi näköjään solvata keskitysleirin vartijaksi, eikä se ole rikos, Mäenpää ihmettelee.

Kansanedustaja sanoo olevansa erittäin huolissaan sananvapaustilanteen kehittymisestä.

– Suomessa pitää olla jatkossakin tilaa erilaisille näkemyksille ja ajatuksille. Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita.

Epämääräinen lainsäädäntö on ongelma

Mäenpään mukaan erityinen ongelma on lainsäädännön epämääräisyys, eli sallitun ja rangaistavan puheen rajaa ei tällä hetkellä voida määrittää.

– Epämääräiset väitteet vihapuheesta ovat myös omiaan sotkemaan tilannetta. Kenelläkään ei tunnu olevan tietoa mitä vihapuhe edes on, joten siitä on vain esitetty erilaisia arvauksia ja näkemyksiä. Tällainen tilanne on jo nyt johtanut itsesensuuriin, joka on omiaan heikentämään demokratiaa.

SUOMEN UUTISET