

MATTI MATIKAINEN
Mäenpää huolestunut sananvapaustilanteesta: ”Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita”
Kansanedustaja Juha Mäenpää antaa tukensa kansanedustaja Päivi Räsäselle, josta parhaillaan on käynnissä neljä erillistä rikostutkintaa. Mäenpää katsoo, että kyse on valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen käynnistämästä poliittisesta ajojahdista.
Juha Mäenpää katsoo, että tällä hetkellä konservatiivisesti ajattelevien ihmisten sananvapautta pyritään rajoittamaan mitä erilaisimmilla tavoilla.
– Päivi Räsäsen kohdalla on kyse on pelkästä kiusaamisesta. Häneltä on nyt kaivettu esiin vuosikausia sitten pidettyjä puheita ja kirjoituksia, eikä siinä ole mitään järkeä. Nähdäkseni valtakunnansyyttäjällä ei muutenkaan pitäisi olla asiaa kritisoida kansan valitsemien edustajien puhetta.
Erilaisille näkemyksille oltava tilaa
Sananvapaus on perustuslaissa turvattu kansalaisen perusoikeus. Mäenpää kuitenkin katsoo, että sananvapaus ei tosiasiassa turvaa yhdenvertaista oikeutta jokaiselle ilmaista näkemyksiään.
– Kuten jokainen voi nähdä, konservatiivien puheenvuoroja ja lausuntoja kaivellaan ja tarkastellaan eri puolilta, kun taas niin sanotut liberaalit voivat sanoa melkein mitä tahansa. Laura Huhtasaarta voi näköjään solvata keskitysleirin vartijaksi, eikä se ole rikos, Mäenpää ihmettelee.
Kansanedustaja sanoo olevansa erittäin huolissaan sananvapaustilanteen kehittymisestä.
– Suomessa pitää olla jatkossakin tilaa erilaisille näkemyksille ja ajatuksille. Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita.
Epämääräinen lainsäädäntö on ongelma
Mäenpään mukaan erityinen ongelma on lainsäädännön epämääräisyys, eli sallitun ja rangaistavan puheen rajaa ei tällä hetkellä voida määrittää.
– Epämääräiset väitteet vihapuheesta ovat myös omiaan sotkemaan tilannetta. Kenelläkään ei tunnu olevan tietoa mitä vihapuhe edes on, joten siitä on vain esitetty erilaisia arvauksia ja näkemyksiä. Tällainen tilanne on jo nyt johtanut itsesensuuriin, joka on omiaan heikentämään demokratiaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mielipiteet vaino Valtakunnansyyttäjä Juha Mäenpää Päivi Räsänen Demokratia Vihapuhe Sananvapaus perussuomalaiset Perustuslaki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Punavihreä feminismi valtasi Yleisradion – Päivi Räsänen kehottaa kansalaisia antamaan suoraa palautetta Ylelle: ”Kannattaa olla yhteydessä ja vaatia tasapuolista sisältöä”

Esitutkintalain pitäisi estää tilanteet, joissa ihmiset joutuivat aiheettomasti epäillyn asemaan, mutta juuri tällaiseen tilanteeseen valtakunnansyyttäjä työntää Päivi Räsästä

Tavio: Päivi Räsäsen toistuvat kuulustelut ovat oire sananvapauden kriisistä

Purra ja Halla-aho Ylellä: Perussuomalaiset ei pyri miellyttämään vastustajiaan – ”Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja vielä paljon tekemistä”

Keskustelu kiihottamispykälän muuttamisesta kiihotti eduskuntaa: ”Siellä, missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä”

Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: ”kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin

Perussuomalaiset kannattaa laajaa sananvapautta: Ei koske vain myönteisiä tietoja ja asioita – ”Ihmisten ja vallanpitäjien tulee kestää myös loukkaavaa ja häiritsevää tekstiä”

Halla-aho muistutti tutkintapyyntöjä tehtailevan Martin Scheininin taustasta kommunistien keskuskomiteassa – Scheinin teki tutkintapyynnön – näin asiassa kävi

Tavio: Internetin sensuuri lisääntyy – Piilaakso nostettu sananvapaustuomariksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.