Yleisradion hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kommentoi Ylen sensuurikohua Suomen Uutisille. – Valtaosa Ylen kolumnien ja blogien kirjoittajista näyttää olevan punavihreitä feministejä, jotka edustavat suomalaista mielipidekenttää vain yhdeltä laidalta. Ylen kannalta se on ongelmallista, koska verorahoitteisen julkisen palvelun toimijan tulisi olla erityisen tasapuolinen, Räsänen sanoo.

Päivi Räsänen kertoo kiinnittäneensä tarkemmin huomiota Yleisradion vasemmalle kallellaan olevaan kolumnikirjoittajien ryhmään viime päivien uutisoinnin ansiosta. Suomen Uutiset myös kertoi viime viikolla että Yle kieltäytyi julkaisemasta hallitusta moittinutta professori Janne Saarikiven kolumnia.

Myös Räsäsen mukaan Ylen kolumnien ja blogien kirjoittajat edustavat suomalaista mielipidekenttää vain yhdeltä laidalta

– Kun katsoo Ylen kolumnistilistaa, niin kyllähän valtaosa kirjoittajista näyttää olevan punavihreitä feministejä. Ylen kannalta se on tosi ongelmallista, koska verorahoitteisen julkisen palvelun toimijan tulisi olla erityisen tasapuolinen.

Räsäsen mukaan asiaa kannattaa pohtia myös Ylen hallintoneuvostossa.

– Yleltä edellytetään erityistä tasapuolisuutta koko yhteiskuntaa ja erilaisia mielipiteitä ajatellen. Punavihreä feminismi on vain yksi tapa tarkastella maailmaa, Räsänen huomauttaa.

Eduskunta valvoo Ylen hallintoa, ei puutu sisältöön

Yle on suoraan eduskunnan alainen organisaatio, ja eduskunta myös valitsee yhtiön hallintoneuvoston. Räsänen muistuttaa, että vaikka Yle onkin eduskunnan ohjauksessa, se on sitä vain hallinnon osalta eikä sisällön tuottamisen osalta.

– Eduskunnalla tai Ylen hallintoneuvostolla ei ole suoraa päätösvaltaa Ylen sisältöihin. Kansanedustajien ainoa mahdollisuus on tällä hetkellä pitää yllä keskustelua Ylen ongelmista.

Ylen sisältöihin tyytymättömiä kansalaisia Räsänen kehottaa antamaan palautetta suoraan Ylen toimitukseen.

– Kansalaispalaute on tärkeä vaikuttamiskanava. Kyllä vaan jokaisen kannattaa antaa palautetta Ylelle ja vaatia tasapuolista sisältöä.

Ylen pitäisi ottaa nöyrästi kritiikki vastaan

Kansan keskuudessa monet kokevat, että Yle-veron vastineeksi heille tarjotaan melko yksipuolista sisältöä. Monet kansalaiset ovat myös lähestyneet Räsästä suoraan asiassa.

– Ymmärrän hyvin kritiikkiä, ja olen osaltani pyrkinyt viemään sitä eteenpäin, ainakin keskustelun tasolla. Mielestäni Ylen pitäisi nöyrästi ottaa palaute vastaan ja tarkistaa sen perusteella omaa toimintaansa, Räsänen sanoo.

Ylen kolumnien tuottaja Rakel Liekki on taustaltaan punavihreä feministi. Sen jälkeen kun hän aloitti toimessaan Ylen kolumnien tuottajana, Liekin tekemät valinnat ovat kallistaneet kirjoittajakaartin ideologisen painopisteen vasemmalle. Viime aikoina eräitä vakiokirjoittajia on Ylen toimesta kuitenkin joko rajoitettu tai estetty heitä kirjoittamasta omalla asiantuntemuksen alueellaan.

Uusin tapaus on historioitsija Teemu Keskisarja joka tänään kertoo Ilta-Sanomissa lopettaneensa kolumnien kirjoittamisen tuottaja Liekin rajoitusten takia. Hän on jo viides julkisuuteen noussut Ylen kolumnisti, jonka kirjoituksia on estetty tai rajoitettu.

Samalle viivalle muiden mediatoimijoiden kanssa

Suomen uutiset pyysi tähän juttuun kommenttia myös Ylen kolumnituottaja Liekiltä, mutta hän ei vastannut haastattelupyyntöön.

– Itse olen Ylen talouden tehostamisen kannalla. Siinä mielessä, että Ylen tulisi jatkossa olla enemmän samalla viivalla muiden mediatoimijoiden kanssa – ja joutuisi siinä tsemppaamaan. Meillä on joka tapauksessa edessämme julkisen talouden tasapainottamista, kun korona-ajasta päästään yli. Siinä vaiheessa Ylen rahoituksen täytyy olla tarkasteltavana samalla viivalla muiden yhteiskunnan toimintojen kanssa.

– Tietysti on muistettava, että Ylellä on eräitä julkisen palvelun velvoitteita, kuten tiedottamisvelvollisuus poikkeusoloissa. Ne on edelleen huomioitava rahoituksessa. Ylen tiedottamiseen korona-aikana monet ovat olleet myös tyytyväisiä, Räsänen sanoo.

SUOMEN UUTISET