LEHTIKUVA
Punavihreä feminismi valtasi Yleisradion – Päivi Räsänen kehottaa kansalaisia antamaan suoraa palautetta Ylelle: ”Kannattaa olla yhteydessä ja vaatia tasapuolista sisältöä”
Yleisradion hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kommentoi Ylen sensuurikohua Suomen Uutisille. – Valtaosa Ylen kolumnien ja blogien kirjoittajista näyttää olevan punavihreitä feministejä, jotka edustavat suomalaista mielipidekenttää vain yhdeltä laidalta. Ylen kannalta se on ongelmallista, koska verorahoitteisen julkisen palvelun toimijan tulisi olla erityisen tasapuolinen, Räsänen sanoo.
Päivi Räsänen kertoo kiinnittäneensä tarkemmin huomiota Yleisradion vasemmalle kallellaan olevaan kolumnikirjoittajien ryhmään viime päivien uutisoinnin ansiosta. Suomen Uutiset myös kertoi viime viikolla että Yle kieltäytyi julkaisemasta hallitusta moittinutta professori Janne Saarikiven kolumnia.
Myös Räsäsen mukaan Ylen kolumnien ja blogien kirjoittajat edustavat suomalaista mielipidekenttää vain yhdeltä laidalta
– Kun katsoo Ylen kolumnistilistaa, niin kyllähän valtaosa kirjoittajista näyttää olevan punavihreitä feministejä. Ylen kannalta se on tosi ongelmallista, koska verorahoitteisen julkisen palvelun toimijan tulisi olla erityisen tasapuolinen.
Räsäsen mukaan asiaa kannattaa pohtia myös Ylen hallintoneuvostossa.
– Yleltä edellytetään erityistä tasapuolisuutta koko yhteiskuntaa ja erilaisia mielipiteitä ajatellen. Punavihreä feminismi on vain yksi tapa tarkastella maailmaa, Räsänen huomauttaa.
Eduskunta valvoo Ylen hallintoa, ei puutu sisältöön
Yle on suoraan eduskunnan alainen organisaatio, ja eduskunta myös valitsee yhtiön hallintoneuvoston. Räsänen muistuttaa, että vaikka Yle onkin eduskunnan ohjauksessa, se on sitä vain hallinnon osalta eikä sisällön tuottamisen osalta.
– Eduskunnalla tai Ylen hallintoneuvostolla ei ole suoraa päätösvaltaa Ylen sisältöihin. Kansanedustajien ainoa mahdollisuus on tällä hetkellä pitää yllä keskustelua Ylen ongelmista.
Ylen sisältöihin tyytymättömiä kansalaisia Räsänen kehottaa antamaan palautetta suoraan Ylen toimitukseen.
– Kansalaispalaute on tärkeä vaikuttamiskanava. Kyllä vaan jokaisen kannattaa antaa palautetta Ylelle ja vaatia tasapuolista sisältöä.
Ylen pitäisi ottaa nöyrästi kritiikki vastaan
Kansan keskuudessa monet kokevat, että Yle-veron vastineeksi heille tarjotaan melko yksipuolista sisältöä. Monet kansalaiset ovat myös lähestyneet Räsästä suoraan asiassa.
– Ymmärrän hyvin kritiikkiä, ja olen osaltani pyrkinyt viemään sitä eteenpäin, ainakin keskustelun tasolla. Mielestäni Ylen pitäisi nöyrästi ottaa palaute vastaan ja tarkistaa sen perusteella omaa toimintaansa, Räsänen sanoo.
Ylen kolumnien tuottaja Rakel Liekki on taustaltaan punavihreä feministi. Sen jälkeen kun hän aloitti toimessaan Ylen kolumnien tuottajana, Liekin tekemät valinnat ovat kallistaneet kirjoittajakaartin ideologisen painopisteen vasemmalle. Viime aikoina eräitä vakiokirjoittajia on Ylen toimesta kuitenkin joko rajoitettu tai estetty heitä kirjoittamasta omalla asiantuntemuksen alueellaan.
Uusin tapaus on historioitsija Teemu Keskisarja joka tänään kertoo Ilta-Sanomissa lopettaneensa kolumnien kirjoittamisen tuottaja Liekin rajoitusten takia. Hän on jo viides julkisuuteen noussut Ylen kolumnisti, jonka kirjoituksia on estetty tai rajoitettu.
Samalle viivalle muiden mediatoimijoiden kanssa
Suomen uutiset pyysi tähän juttuun kommenttia myös Ylen kolumnituottaja Liekiltä, mutta hän ei vastannut haastattelupyyntöön.
– Itse olen Ylen talouden tehostamisen kannalla. Siinä mielessä, että Ylen tulisi jatkossa olla enemmän samalla viivalla muiden mediatoimijoiden kanssa – ja joutuisi siinä tsemppaamaan. Meillä on joka tapauksessa edessämme julkisen talouden tasapainottamista, kun korona-ajasta päästään yli. Siinä vaiheessa Ylen rahoituksen täytyy olla tarkasteltavana samalla viivalla muiden yhteiskunnan toimintojen kanssa.
– Tietysti on muistettava, että Ylellä on eräitä julkisen palvelun velvoitteita, kuten tiedottamisvelvollisuus poikkeusoloissa. Ne on edelleen huomioitava rahoituksessa. Ylen tiedottamiseen korona-aikana monet ovat olleet myös tyytyväisiä, Räsänen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kolumnistit palaute Teemu Keskisarja Rakel Liekki Janne Saarikivi politikointi hallintoneuvosto Yleisradio sisältö puolueettomuus vihervasemmisto Feminismi Sensuuri Päivi Räsänen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Teemu Keskisarjan sensurointitapaus katkaisi kamelin selän – PS vie asian hallintoneuvostoon, vaatii Yleltä selvitystä siitä, mitä yhtiössä oikein tapahtuu
Rakel Liekin rekrytoinnit Yle-kolumnisteiksi: Feministipoliitikko, feministiaktiivi, vihreä poliitikko, transaktivisti, vasemmistoaktiivi, feministiaktivisti, feministi, vasemmistoaktiivi..
Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: “tässä on harvinaisen vähän pointtia”
Tynkkynen esittää arvion tekemistä siitä, minkälaista sisältöä Yle onnistunut tuottamaan – “Selvästi nähtävissä nopeasti vahvistuva feministinen ja vasemmistolainen talouspoliittinen trendi”
Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn
Janne Saarikiven kommentti: minua ei ole sensuroitu Yleisradiossa
Ne vuodet, joina kommunistit rakensivat Ylestä taisteluvälinettä – Reporadio sensuroi oikeistolaisia ja julisti räikeän puolueellisesti “tiedostamista”, “muutosta” ja “aatteellista heräämistä”
Tutkimus osoittaa: Media jakautunut kahtia – vastakkain ovat valtamedian tunteelliset ja vaihtoehtomedian järjelliset ajattelutavat
Uuden lakiesityksen mukaan Yle ei saisi enää pääsääntöisesti julkaista tekstiä ilman liikkuvaa kuvaa
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
SDP kieltää Afrikan tähti -pelit Turun päiväkodeista – ministeri Ville Taviolta tyrmäys: ”Demokratiassa ei tule tehdä päätöksiä yksittäisen mielensäpahoittajan vuoksi”
Muutaman vuoden takainen Afrikan tähti -rasismikohu on lämmitetty uudestaan. Tällä kertaa asialla on turkulainen vasemmistopoliitikko Paco Diop, joka kertoo irtisanoutuneensa työstään Afrikan tähti -peliin sisältyvän rasismin vuoksi. Lisää löylyä kiukaalle heittää Turun apulaispormestari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Piia Elo, jonka mukaan Afrikan tähti -pelit kerätään pois Turun kaupungin päiväkodeista.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.