Professori Janne Saarikivi kommentoi Suomen Uutisille sensuuriasiaa.

Suomen uutisissa on useissa artikkeleissa annettu ymmärtää, että Yleisradio olisi sensuroinut minua. Tämä ei pidä paikkaansa.

Yleisradio on jättänyt julkaisematta kirjoituksen, jota olen heille tarjonnut. Se on täysin eri asia kuin sensuuri. Se on myös aivan normaalia. Mikään laki tai käytäntö ei velvoita Yleisradiota julkaisemaan heille tarjottua kirjoitusta. Mikään ei myöskään velvoita Suomen uutisia julkaisemaan tätä kirjoitusta. Tiedotusvälineet harkitsevat omaa sisältöään eri perustein, ja kaikki julkaisematta jättäminen ei ole sensuuria. Siihen voi olla syynä tilan tai rahan puute, arvio tekstin sopimattomuudesta tiedotusvälineen linjaan tai vain tekstin tai sen toimittajan tavaton typeryys, muutamia mainitakseni.

Kun Suomen uutiset ensi kertaa esitti skandaalinkäryisen sensuuriväitteensä, ilmoitin päätoimittaja Matias Turkkilalle, että pidän otsikointia harhaanjohtavana. Lehti ei kuitenkaan muuttanut mitään. Sen sijaan lehti on tehnyt aiheesta jo useita jatkojuttuja, jotka suuntautuvat erityisesti Ylen tuottaja Tiina-Rakel Liekkiä vastaan. Tuottaja Liekki on näiden uutisten seurauksena myös joutunut epäoikeudeudenmukaisen häirintäkampanjan kohteeksi. Muistutankin Suomen uutisten lukijoita siitä, että Yleisradion kolumneja tuottaa toinenkin henkilö. Tietääkseni hän on muuten pesunkestävä lihaa syövä heteromies.

Keskustelu journalististen sisältöjen monipuolistamisesta maassamme ja myös Yleisradiossa on tarpeen. Suomessa ei kuitenkaan ole sensuuria, toisin kuin eräissä muissa maissa, joissa olen asunut. Sen osoittaa vaikkapa se, että “sensuroitu” kolumnini on julkaistu ja siitä on keskusteltu lukuisissa medioissa. Myös Suomen uutisten “sensuuriuutiset” on julkaistu sensuroimatta niiden harhaanjohtavuudesta huolimatta.

JANNE SAARIKIVI