Yleisradio sensuroi kielentutkimuksen professorin Janne Saarikiven kolumnin, jossa Saarikivi moitti Marinin hallitusta epämääräisestä tiedottamisesta.

Saarikivi kummeksuu, miksi hallitus on halunnut epäselvillä sanavalinnoilla hämärtää kriisiaikana määräyksen ja suosituksen välistä rajaa. Hallitus on puhunut määräyksistä, vaikka kyse on ollut tosiasiassa suosituksista.

Hallituksen moittiminen ei Ylelle käynyt, eikä kolumnia julkaistu.

Saarikivi julkaisee kolumninsa omilla Facebook-sivuillaan, ja tekstin yhteydessä hän mainitsee sensuurista. Kolumni alkaa sanoilla:

”(Kolumni, jota Yleisradio ei halunnut julkaista)

Tiesittekö, että hallitus ei valmiuslain nojalla määrännyt yli 70-vuotiaita karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin? Entä tiesittekö, että Suomen rajat eivät missään koronaepidemian vaiheessa ole olleet suljettuja? Että jokainen suomalainen on voinut halutessaan vapaasti poistua maasta? Minä en tiennyt.”

Kolumnin voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Ei sovi nyt Ylen teemoihin

Saarikivi avaa taustoja kirjoitustaan käsittelevässä kommenttiketjussa. ”Ei mitään varsinaista sensuurisyytöstä kyseessä. Kirjoitin kolumnin, sanoivat, että ei sovi heidän julkaisuaikatauluunsa ja teemoihinsa nyt, kun on kuulemma ollut / tulossa samasta aiheesta. Toki hieman ihmettelin, kun sanottiin, että teksti ei jonkin ajan kuluttua kuulemma olisi enää ajankohtainen. Minusta voisi vaikka ollakin.”

Hän jatkaa: ”Ja siis totta kai Yleisradio kuten kaikki mediat harjoittavat ”sensuuria” siinä mielessä, että päättävät mitä julkaisevat!”

Sensuuri on Ylen toimintatapa

Viime aikoina sensuurista on kertonut julkisesti myös Ylen kolumnisti, dosentti Jari Ehrnrooth. Hän kommentoi Ylen sensuuria Verkkouutisissa aiemmin tänä vuonna:

”Vasemmistolaisen leimaamisen, halventamisen, uhkailun ja kuolemantuomioiden jakamisen tarkoituksena on vaientaa minut. Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula puki tämän sanoiksi suorassa radiolähetyksessä arvioimalla kolumnejani ala-arvoisiksi ja vaatimalla Yleisradiota lopettamaan niiden julkaisemisen.

Hämmästyttävää kyllä, hänen vaatimuksiaan on Yleisradion kolumnituotannossa kuultu. Esimerkiksi käsillä olevaa tekstiäni ei tuottaja halunnut julkaista edes siinä muodossa, jonka sisältöpäällikkö olisi hyväksynyt. Näin toteutui uhkakuva verkossa ja ulkoparlamentaarisesti operoivien vasemmistoaktivistien vaikutuksesta parlamentaarisesti ylläpidettyyn laatumediaan. Vaientamiseni onnistui ja he taputtivat karvaisia käsiään.”

Myös Business Finlandissa työskentelevä Heidi Sabanadesan on törmännyt Ylen blogien sensuuriin. Hänen miehensä Rajkumar kirjoittaa kolumneja Ylelle. Ne eivät aina mene läpi: ”Yksi kolumni oli Rajillakin sellainen, jota eivät suostuneet julkaisemaan. Raj lähetti sen sit Ilta-Sanomiin, ja ne julkaisi sen.”

Sabanadesanin kirjoituksessa kritisoitiin vihreiden Iiris Suomelaa, vasemmistoliiton Veronika Honkasaloa ja SDP:n Hussein al-TaeetaJussi Halla-ahon ohella.

Punavihreässä kuplassa

Yleisradion kolumnien puoluepoliittista painottumista on ihmetelty laajasti sosiaalisessa mediassa.

Tänään sensuurin läpi ovat päässeet muun muassa kolumnit, joissa haukutaan markkinaliberalismia sekä kirjoitus, jossa harmitellaan Italian koronakriisin hoitajien miesenemmistöä.

Ylen kolumnit tuottaa Rakel Liekki. Aikaisemmin hän veti keskusteluohjelmaa, jonka ideana oli tarkastella maailmaa Liekin omasta punavihreästä kuplasta käsin.

Yle kiistää sensuurin vastineessaan

Ylen vastine uutiseen täällä.


Lisäys 11.5 klo 20:34 Lisätty Sabanadesanin sensuurikommentti sekä Saarikiven kommentteja. Muutos 12.5.2020 klo 01:53 – poistettu ingressistä sana ”uutissivuiltaan”. Lisäys 12.5 klo 16:16 – lisätty tieto Ylen vastineesta.

SUOMEN UUTISET