Suomen Uutiset kertoi perjantaina Tere Sammallahden videosta, jossa osoitetaan Ylen verkkokolumnien vakava poliittinen kallistuma vihervasemmiston suuntaan. Ylen johto joko katoaa paikalta, puhuu ristiin tai kiistää tyystin ongelman olemassaolon.

Kokoomustaustaisen Libera-ajatuspajan sisältöjohtaja Tere Sammallahti julkaisi perjantaina videon, jossa hän kävi kohta kohdalta läpi Ylen vieraskolumnistien poliittista suuntautuneisuutta. Kritiikin kärki kohdistui erityisesti kolumnien tuottajaan Rakel Liekkiin, jolla itselläänkin on taustaa poliittisessa vasemmistossa. Sammallahti kertoi Liekin rekrytoineen suuren joukon vihervasemmistolaisia Ylen kolumnisteiksi.

Lisäksi Yle on jättänyt julkaisematta kolumneja, jotka eivät ole syystä tai toisesta hänen mielestään sopineet julkaistavaksi. Eräs näistä on kielentutkija, professori Janne Saarikiven kirjoitus, jossa moititaan hallituksen epäselvää tiedottamista.

Sammallahden Facebookissa ja Youtubessa jakaamaa videota on katseltu kymmeniätuhansia kertoja, ja se herätti vuolaan keskustelun verkossa.

Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Eija-Riitta Korhola vetosi julkisesti Ylen toimitusjohtajaan Merja Ylä-Anttilaan, jotta tämä huomioisi tasapuolisuuden:

Ylä-Anttila vastasi Korholalle hetken päästä. Hän kiisti ongelman olemassaolon tyystin todeten, että Sammallahden analyysissä on ”harvinaisen vähän pointtia”.

Ylen palomuurina tunnetun rajauksen vuoksi yhtiön toimitusjohtajan ei kuuluisi ottaa minkäänlaista kantaa journalismiin. Ylä-Anttila rikkoo tässä rajan, jota hän ei saisi ylittää.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, tunnettu kokoomusvaikuttaja Juho Romakkaniemi vastaa Ylä-Anttilalle. Hänen mukaansa ”on ollut jo pitkään aivan päivänselvää että tuo YLE:n kolumnistiporukka on pahasti poliittisesti vinoutunut.”

Romakkaniemen mukaan asia pitäisi selvittää, eikä sen olemassaoloa noin vain kieltää.

Ilta-Sanomien veteraanitoimittaja, Ylä-Anttilan vanha työpari Timo Haapala puolestaan arvioi Sammallahden videota kuuntelemisen arvoiseksi katsaukseksi.

Yle-päällikkö Heikki Valkama esteli Timo Haapalaa todeten, että aikuisten ei pitäisi mennä mukaan ”tähän höpötykseen, vaikka jotain hanpaankolossa olisi”.

Valkama siirtyi Yleen 2017 Image-lehden päätoimittajan paikalta. Imagea pidetään yleisesti vihervasemmiston yhtenä epävirallisista äänenkannattajista sisällön räikeän poliittisuuden takia. Tätä taustaa vasten ei ole yllättävää, että hän puolustaa vihervasemmistolaista kolumnistikaartia.

Valkama linkittää viestiinsä videon, jossa on näkyvissä Yle-kolumnisteja. Hän kehottaa ”oikeasti katsomaan, ketkä kirjoittaa näin”. Valkaman ulostulon voidaan katsoa tarkoittavan, että hän toivoo asian lisäselvittämistä.


Kuka sensuroi? Yle puhuu ristiin

Kohun keskiössä oleva kolumnituottaja Rakel Liekki ei ole kommentoinut asiaa julkisuudessa. Hän ilmoittaa olevansa ”verkkohäirinnän takia sometauolla”.

Hieman ennen Liekin tauolle jäämistä Suomen Uutiset tiedusteli häneltä, kuka tekee kolumnien sensurointipäätökset. Hän ei vastannut kysymykseen.

Asiaa kysyttiin myös Ylen sisältöpäällikkö Ville Seurilta. Seurille osoitettu kysymys kuului: ”Miten sisältöpäällikkönä kommentoit Ehrnroothin, Sabanadesanin ja Saarikiven tekstien julkaisematta jättämistä?”

Sisältöpäällikkö Ville Seuri ilmoitti, että sisältöä koskevat asiat eivät kuulu hänelle vaan Liekille sekä vastaavalle päätoimittaja Jouko Jokiselle.

Seurin väistely on ilmeisessä ristiriidassa talousoikeistolaisen Jari Ehrnroothin sensuuritapauksen kanssa. Ehrnrooth viittasi sisältöpäällikön sensorirooliin Verkkouutisten julkaisemassa uutisessa 25.3.2020. Hän kirjoitti: ”Esimerkiksi käsillä olevaa tekstiäni ei tuottaja halunnut julkaista edes siinä muodossa, jonka sisältöpäällikkö olisi hyväksynyt.”

Kun Suomen Uutiset huomautti sisältöpäällikkö Ville Seurille tästä ristiriidasta, hän lopetti keskustelun.

Ville Seuri johtaa monella tavalla harhaan

Seurin kommentti on monella tavalla harhaanjohtava. Ensinnäkin hän on itse sisältöpäällikönä yksi niistä, joka on asemansa puolesta suorassa vastuussa kolumnien sisällöstä.

Toiseksi, vastuu kolumnikokonaisuudesta on uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Räisäsellä. Räisänen ei ole kommentoinut asiaa julkisuudessa mitenkään, vaikka häneltä on asiasta kysytty.

Vastaava päätoimittaja kuvaa Yle-kolumneja monipuolisiksi

Riikka Räisäsen yläpuolella on vielä yksi henkilö, vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen. Hän kiisti tyystin sensuurin Suomen Uutisille toimittamassaan vastineessa. Hän tähdensi kolumnien monipuolisuutta: ”Mielipiteellisen aineiston tarkoitus on tarjota yleisöllemme uusia näkökulmia, mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin elämän osa-alueisiin liittyen. Tähän pyrimme vastuullisena mediana myös jatkossa.”

Ylen täyskiisto

Kertauksena: Koko Yle-kolumnien linjajohto vaikenee, puhuu ristiin tai katoaa maan alle. Yhtiön toimitusjohtaja, jolle asia ei kuulu, ja joka ei asemansa puolesta sitä edes saisi kommentoida, toteaa ettei asiassa ole mitään pointtia. Vastaava päätoimittaja sanoo, ettei mitään ongelmaa ole.

Päinvastaisen toteaminen olisikin erikoista. Kohu liittyy Ylen politisoitumiseen ja sensuuriin. Samojen syiden vuoksi edellinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen joutui eroamaan tehtävästään.

Selvittely jatkuu.

SUOMEN UUTISET