

LEHTIKUVA
Biden puhui ”demokratian pelastamisesta”- aikoo puuttua korkeimman oikeuden toimintaan
Ehdokkuudestaan luopunut presidentti Joe Biden piti suhteellisen sujuvan luopumispuheen, mutta ei kertonut luovuttamisensa todellisia syitä. Hän vakuutti aikovansa hoitaa presidentin tehtävät kautensa loppuun saakka.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden onnistui lukemaan noin kymmenminuuttisen luopumispuheensa teleprompterilta sekoilematta sanoissaan kovinkaan monta kertaa. Bidenin esiintyminen ei ollut omiaan hälventämään epäilyjä siitä, kykeneekö hän toimimaan presidenttinä kautensa loppuun asti.
Biden luetteli menneiden presidenttien ja kansalaisoikeustaistelijoiden saavutuksia ja kehui omia saavutuksiaan ja varapresidentti Kamala Harrisia, joka tullee seuraamaan häntä demokraattien presidenttiehdokkaana.
Ei kertonut syitä luopumiselle
Presidentti Biden sanoi luvanneensa kertoa äänestäjilleen aina totuuden, mutta todellisuudessa hän ei puheessaan kertonut syytä ehdokkuudesta luopumiselle. Hän puhui vain kauniita sanoja kansakunnan ja puolueen yhtenäisyydestä ja demokratian pelastamisesta, vaikka Harrisin nimittäminen presidenttiehdokkaaksi ei tapahdukaan kovin demokraattisella tavalla.
Kamala Harris ei ollut lainkaan ehdolla demokraattien esivaalissa presidenttiehdokkaaksi, vaan hänet on valinnut pieni puolue-eliitin sisäpiiri.
Joe Biden kertoi aikovansa ”suojella oikeutta äänestää”. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että Biden aikoo estää kaikki aloitteet, joissa vaaditaan äänestäjien henkilöllisyyden tai kansalaisuuden tarkistamista.
Oikeuslaitoksen riippumattomuus uhattuna
Biden kehui pitäneensä lupauksensa valita ensimmäinen musta nainen korkeimman oikeuden jäseneksi. Hän kertoi haluavansa vielä jäljellä olevalla toimikaudellaan uudistaa korkeimman oikeuden toimintaa, koska se on ”demokratian kannalta kriittinen” asia.
Medialähteiden mukaan Biden haluaa säätää korkeimman oikeuden tuomareille pakollisen eläkeiän. Muissa maissa, kuten Puolassa, tällaisia poliitikkojen pyrkimyksiä puuttua korkeimman oikeuden tuomarien eläkeikään on pidetty oikeusvaltion vastaisina. Bidenin kerrotaan myös haluavan ottaa käyttöön eettiset säännöt, jotka sitoisivat korkeimman oikeuden toimintaa.
Tällainen oikeuslaitoksen riippumattomuuteen puuttuminen olisi vahvasti oikeusvaltioperiaatteen ja vallan kolmijaon vastaista.
Republikaanit vaatineet eroa
Presidentti Biden vakuutti aikovansa palvella kautensa loppuun. Useat republikaanit, kuten edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson, ovat vaatineet Bidenin eroa presidentin tehtävästä välittömästi, koska ehdokkuudesta luopuminen tarkoittaa, että presidentti ei ole kykenevä toimimaan virassaan kauden loppuun saakka.
Tämä tarkoittaisi, että varapresidentti Kamala Harris nousisi presidentiksi seuraavan puolen vuoden ajaksi, mikä ei ehkä olisi republikaanien vaalikampanjalle hyvä asia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jopa CNN myöntää: Bidenin henkisten kykyjen heikkenemisestä olisi voitu raportoida paremminkin

Trump valitsi varapresidenttiehdokkaakseen J.D. Vancen – media pelottelee ”painajaisella Euroopalle”

Trump voitonpuheessaan: Muuri ylös ja energian hinta alas – ”vihreästä huijauksesta” luovuttava

Joe Biden luopui ehdokkuudestaan – republikaanit vaativat eroamaan myös presidentin tehtävästä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää