Valtamedia on tehnyt salamannopean täyskäännöksen uutisoinnissaan Yhdysvaltain presidenttikisasta. Nyt lehdet ovat valmiita myöntämään vaaliväittelyssä totaalisesti epäonnistuneen Bidenin kognitiiviset ongelmat. Vaaliväittelyn ”kauhushow” ei ollut yksittäistapaus. Monet toimittajat jopa sanovat, että ongelmista olisi pitänyt uutisoida jo paljon aiemmin.

Presidentti Joe Bidenin kannalta katastrofaalisesti menneen vaaliväittelyn jälkeen hänen tukijansa ovat kääntäneet kelkkansa täysin. Lehdet, joiden mielestä Biden oli vielä hetki sitten ”kriittisellä hetkellä terävä ja viisas” ja fyysisesti hyvässä kunnossa myöntävät nyt istuvan presidentin kognitiiviset ongelmat ja vaativat pääkirjoituksissaan häntä jättäytymään pois presidenttikilvasta. Jopa demokraattien kansanedustajat valmistelevat kirjelmää, jossa pyydetään Bidenia luopumaan ehdokkuudesta.

Trump-vastaisena tunnettu CNN otsikoi juttunsa sanoen, että ”Bidenin henkisestä kunnosta olisi voitu uutisoida paremmin ennen vaaliväittelyä, myöntävät jotkut Valkoisen talon toimittajat”. Lehden mukaan eräät Valkoiseen taloon akkreditoidut toimittajat toivovat nyt, että olisivat yrittäneet kovemmin saadakseen kerrottua presidentti Bidenin kognitiivisista ongelmista.

Vielä kuukausi sitten demokraattimedia kiisti ongelmat

Uutiskanava CNN myöntää itsekin asettuneensa puolustamaan Bidenia vielä kesäkuun alussa, kun arvostettu Wall Street Journal -lehti julkaisi pitkän jutun, jossa kerrottiin istuvan presidentin suoriutuneen huolestuttavan huonosti kokouksissa. Valkoisen talon tiedottajat vastasivat, että Biden on täysin terävä ja häneen kohdistunut kritiikki on pelkkää puoluepolitiikkaa.

Tuolloin CNN yhtyi demokraattimedian kuoroon, joka syytti Wall Street Journalia puolueellisesta uutisoinnista, jonka tarkoitus oli vahingoittaa Bidenin imagoa, koska jutussa oli siteerattu enimmäkseen republikaanipolitiikkojen kertomuksia.

CNN-kanavan viime viikolla isännöimä vaaliväittely teki kuitenkin kaikille selväksi, että presidentti Bidenilla on sekä ”hyviä päiviä että pahoja päiviä”, mutta huonot päivät ja ”jäätymiset” ovat tulleet yhä yleisemmiksi. Niinpä monet ovat alkaneet kysyä, ovatko Valkoisen talon toimittajat jättäneet tahallaan uutisoimatta Bidenin rajoitteista.

Toimittaja: Ei haluttu antaa uskottavuutta oikeiston väitteille

CNN:n haastattelemat Valkoisen talon toimittajat kiistävät, että olisivat jättäneet kertomatta Bidenin kognitiivisista ongelmista siksi, että haluavat tukea Bidenin uudelleen valintaa, mutta monet tuovat kuitenkin selkeästi esille syvän vastenmielisyytensä Donald Trumpia kohtaan.

Useat haastatelluista toimittajista ovat sitä mieltä, että Bidenin ikään ja henkiseen kuntoon liittyvistä asioista olisi pitänyt uutisoida enemmän. Yksi syy uutisoinnin välttämiseen oli se, että ei haluttu antaa vettä oikeiston myllyyn.

– Oikeistomedia kutsui häntä seniiliksi heti ensimmäisestä päivästä lähtien, eikä se ollut totta, eräs CNN:n nimettömänä haastattelema toimittaja sanoo.

– Jos sen jälkeen uutisoit mitä tahansa ikään liittyvää, olet tavallaan antamassa uskottavuutta sellaisille ihmisille, jotka ovat liikkeellä pahantahtoisesti.

Toimittajien mukaan Valkoisen talon tiedotusosasto on pitänyt presidenttiä suojassa toimittajilta. Biden on antanut vähemmän laajoja haastatteluja ja lehdistötilaisuuksia kuin aiemmat presidentit. Niinpä toimittajien on ollut vaikea arvioida miten presidentti suoriutuu kysymyksistä ilman ennalta kirjoitettuja vastauksia.

Toimittajat myöntävät myös, että pelko Valkoisen talon tiedotusosaston ja demokraattipuolueen reaktioista on vaikuttanut heidän uutisointiinsa.

New York Post: ”Media tajuaa yhtäkkiä, että Biden on sekaisin”

Keskiviikon paperilehden kannessa konservatiivinen New York Post -lehti irvailee demokraattilehdille: ”Media tajuaa yhtäkkiä, että Biden on sekaisin. Nyt he kertovat sen meille!” Kannessa on lainauksia muiden lehtien jutuista, joissa kerrotaan, että Bidenille tulee jäätymisiä yhä useammin ja että avustajat suojaavat häntä muulta maailmalta.

Näiden ongelmien ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä kenellekään vähänkään asioita seuraavalle. Mutta Yhdysvaltain vasemmistolaisella valtamedialla on ollut kova tarve vakuuttaa, että Biden on terävä ja toimintakykyinen. Vakuuttelu on ollut sitä kovempaa, mitä enemmän ongelmia on näkynyt. Ja Suomen valtamedia kopioi juttunsa ja näkökulmansa sellaisenaan Yhdysvaltain vasemmistolehdistä.

Veteraanitoimittaja Carl Bernstein kertoi CNN-kanavalla maanantaina, että Bidenilla on viimeisen vuoden aikana ollut vakavia kognitiivisia ongelmia jopa 20 kertaa. Vaaliväittelyn ”kauhushow” ei siis ollut yksittäistapaus. Viimeisen puolen vuoden aikana muutos on ollut erityisen selvä, mutta Bidenin lähipiiri ja toimittajat ovat pyrkineet salailemaan ongelmia.

SUOMEN UUTISET