Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin uinuminen ja takeltelu ensimmäisessä vaaliväittelyssä Donald Trumpia vastaan vei uskon vannoutuneimmiltakin demokraateilta, että Biden voisi voittaa marraskuun presidentinvaalit.

Ensimmäinen vaaliväittely ei jättänyt kenellekään epäselväksi, kestääkö Joe Bidenin kunto toista presidenttikautta tai lähteekö hän ennakkosuosikkina marraskuun presidentinvaaleihin. Ajoittain pahasti takellellut ja lähes uneen vaipunut presidentti hävisi väittelyn selvästi, eikä vastaehdokas Donald Trumpin tarvinnut muuta kuin nauttia. Ja tietysti muistuttaa amerikkalaisia, ”millaista tuhoa Biden on saanut aikaan omalla kaudellaan”.

Biden yritti puolustella kautensa saavutuksia, vaikka tavallisilla amerikkalaisilla menee Trumpin mukaan huonommin kuin koskaan. Ruuan, polttoaineen ja asumisen hinta ovat nousseet ennätysvauhtia, eikä duunareilla ole enää varaa edes välttämättömiin elinkustannuksiin ilman useampaa työtä.

Bidenin rajapolitiikasta kallis lasku

Oman ongelmansa tuo laiton maahanmuutto, joka näkyy suurkaupungin kaduilla kasvavana rikollisuutena, kodittomuutena ja päihdeongelmina. Bidenin hallinnon avoin ja kallis rajapolitiikka on vaatinut jo useamman amerikkalaisen hengen. Viimeksi viime viikolla laittomasti maassa oleskelevat venezualaismiehet surmasivat 12-vuotiaan pikkutytön ja heittivät tämän ruumiin jokeen.

Biden ei saa kiitosta myöskään poukkoilevasta ulkopolitiikastaan. Yhdysvaltoja ravistelevat yliopistoissa järjestetyt mielenosoitukset, joissa opiskelijat vaativat Bidenin hallintoa lopettamaan tukensa Israelille ja hyväksymään palestiinalaisten vaatimukset omasta valtiosta. Sodan alussa Israelia vahvasti tukenut Biden on joutunut peruuttamaan kannassaan yrittäessään miellyttää molempia osapuolia. Biden on todennut vastustavansa terroristijärjestö Hamasia, mutta ennen kaikkea ”tuomitsevansa Israelin iskut siviilikohteisiin”.

Demokraatit täydessä paniikissa

Demokraattien riveissä ollaan syystä huolissaan Bidenin kognitiivisista kyvyistä. Julkisesti kompuroiva, kaatuileva ja eri tilaisuuksissa harhaileva presidentti sekoittaa toistuvasti nimiä, värittää tarinoitaan ja kättelee näkymättömiä ihmisiä. Vaikka media yrittää kovasti häivyttää presidentin korkeaa ikää ja omituista käytöstä, harva enää luottaa Bidenin kykyihin mahtimaan johtajana.

Poliittisten analyysien mukaan demokraatit ovat ”täydessä paniikissa” eilisen vaaliväittelyn jälkeen ja osa vaatii Bidenia astumaan sivuun presidenttiehdokkuudesta. Myös vaalirahoittajat saattavat perääntyä, jos puolue ei etsi toista ehdokasta Bidenin tilalle.

– Väittely oli kivuliasta katseltavaa. Joe Biden lepäsi viisi päivää ennen vaaliväittelyä ja tässä oli lopputulos? Ei hyvältä näytä.

Kuin naulana arkkuun, Jill Biden joutui taluttamaan miehensä pois väittelylavalta – ja siitäkin huolimatta presidentillä oli vaikeuksia laskeutua paria porrasaskelmaa. ”Ei hyvältä näytä” lienee osuva vastaus Bidenin haaveille neljän vuoden jatkokaudesta.

SUOMEN UUTISET