Presidentti Bidenin vuosittainen kansakunnan tilaa käsittelevä puhe meni pääosin hyvin. Biden kykeni antamaan itsestään energisen ja tolkullisen kuvan. Hän piikitteli Trumpia ja republikaaneja useaan otteeseen. Täysin ilman sekoiluja puhe ei kuitenkaan mennyt: presidentti sekoitti surmatun opiskelijatytön nimen jalkapallovalmentajaan ja käytti joidenkin mielestä laittomasti maassa olevasta surmaajasta poliittisesti epäkorrektia termiä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pitänyt vuosittaisen Kansakunnan tila (State of the Union) -puheensa kongressin edessä. Suomi mainittiin heti puheen alussa, kun Biden esitteli paikalla olleen Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja mainitsi Suomen ja Ruotsin liittymisestä Natoon. Kristersson oli aiemmin päivällä luovuttanut liittymisasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Puheessaan Biden käsitteli monia ajankohtaisia sisä- ja ulkopoliittisia kysymyksiä, kuten Ukrainan tukemista ja avun saamista Gazaan. Hän puhui myös senaatissa kaatuneen rajalakipaketin tärkeydestä ja vaati sen hyväksymistä.

Laken Riley sai nimensä lakiehdotukseen

Trumpilaisia eniten etukäteen jännittänyt asia oli se, suostuuko presidentti Biden sanomaan laittoman siirtolaisen surmaaman 22-vuotiaan sairaanhoitajaopiskelijan nimen puheessaan. Laken Riley joutui laittomasti maassa olevan venezuelaismiehen surmaamaksi kaksi viikkoa sitten ollessaan aamulenkillä yliopiston kampusalueella. Mies olisi voitu karkottaa maasta muiden rikosten takia jo viime kesänä.

Kongressin edustajainhuone hyväksyi juuri ennen Bidenin puhetta Laken Rileyn muistolle nimetyn lakiehdotuksen, joka velvoittaa viranomaiset vangitsemaan ja karkottamaan sellaiset laittomasti maassa olevat henkilöt, jotka tähän asti on yleensä päästetty vapaalle jalalle heidän syyllistyttyään pikkurikoksiin, kuten murtovarkauksiin, petoksiin tai myymälävarkauksiin.

Bidenin avoimien rajojen politiikka

Lakiehdotuksen esipuheessa arvostellaan Bidenin avoimien rajojen politiikkaa kovin sanoin. Lakiehdotuksen tekijöiden mielestä Bidenin hallinnon ei olisi pitänyt päästää Texasin rajalla kiinni otettua venezuelalaismiestä lainkaan Yhdysvaltoihin. Hänet olisi viimeistään pitänyt karkottaa siinä vaiheessa, kun häntä epäiltiin rikoksista sekä New Yorkissa että Georgiassa.

Seuraavaksi lakiehdotus menee valiokunnan kautta senaatin käsittelyyn. Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson kommentoi äänestystä, jossa 37 demokraattia ja kaikki republikaanit äänestivät lakiehdotuksen hyväksymisen puolesta, mutta 170 demokraattia äänesti sitä vastaan.

– 170 demokraattien kansanedustajaa äänesti Laken Riley -lakia vastaan kieltäytyen vaatimasta rikoksiin syyllistyneiden laittomien siirtolaisten vangitsemista ja karkottamista, puhemies Johnson kirjoitti.

– Jos nämä demokraatit saisivat tahtonsa läpi, Laken Rileyn kaltaisia uhreja tulisi lisää.

”Sano hänen nimensä”

Republikaanien kansanedustaja Marjorie Taylor Greene meni Bidenin puhetilaisuuteen varmistaakseen, että presidentti todellakin sanoo Laken Rileyn nimen ääneen. Greenen paidassa luki Laken Rileyn nimi ja hän antoi presidentti Bidenille ennen puhetilaisuutta rintanapin, jossa luki Laken Riley.

Bidenin puheen aikana yleisöstä kuului ”sano hänen nimensä” -huutoja. ”Say her name” on alun perin BLM-aktivistien käyttämä hokema, jolla haettiin näkyvyyttä poliisiväkivallan uhriksi joutuneille mustille naisille. Nyt trumpilaiset ovat omineet sen omaan käyttöönsä.

Välihuudot ja buuaukset kuultuaan presidentti Biden otti käteensä Greenen antaman Laken Riley -rintanapin, mutta ei osannut sanoa siinä olevaa nimeä oikein. Hän puhui Lincoln Rileysta. Lincoln Riley on tunnettu amerikkalaisen jalkapallon valmentaja ja entinen pelaaja.

– Lincoln Riley, viaton nuori nainen, joka joutui laittomasti maassa olevan tappamaksi, Biden sanoi.

”Laiton” vai ”paperiton”

Myös Bidenin käyttämä termi ”laittomasti maassa oleva” on herättänyt kohua. CNN-uutiskanavan haastattelema entinen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi (dem) oli sitä mieltä, että Bidenin olisi pitänyt surmaajasta puhuessaan käyttää termiä ”paperiton”. Hän ei kuitenkaan pitänyt presidentin virhettä tällä kertaa kovin vakavana.

Suomen yleisradion mukaan Biden vei kansakunnan tila -puheensa ”energisesti maaliin, eikä sekoillut puheissaan”.

SUOMEN UUTISET