Yhdysvaltain esivaalien ”supertiistai” oli Trumpille yhtä juhlaa. Vieläkin parempi uutinen Trumpin kannalta oli viimeisen kilpailijan ilmoitus luopua leikistä. Supertiistain esivaaleissa nimitettiin myös kuvernööriehdokkaita, joista yksi on kuin tummempi versio Trumpista.

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta Donald Trumpin kanssa kilpaillut Nikki Haley on ilmoittanut luopuvansa kisasta. Hän hävisi Trumpille esivaaleissa jopa kotiosavaltiossaan Etelä-Carolinassa, jossa on aiemmin toiminut kuvernöörinä.

Esivaalien supertiistaina äänestettiin kaikkiaan viidessätoista osavaltiossa ja Amerikan Samoassa. Trump voitti kaikissa lukuun ottamatta Vermontin pikkuruista osavaltiota, jossa Haley voitti niukasti. Vermont on demokraattien vahvaa kannatusaluetta.

Monet demokraatit äänestivät Trumpia vastaan kiusallaan

Vermontissa äänestäjiä ei vaadita etukäteen rekisteröitymään tietyn puolueen kannattajiksi, vaan jokainen voi esivaaleissa äänestää kumpaa puoluetta haluaa. On todennäköistä, että monet demokraattien kannattajat antoivat esivaaleissa äänensä Haleylle ihan vain tehdäkseen Trumpille kiusaa. Heillä ei ollut mitään tarvetta äänestää oman puolueensa esivaaleissa, koska käytännössä ainoa vaihtoehto oli Joe Biden.

Vermontin lisäksi ainoa äänestysalue, jossa Haley on voittanut Trumpin oli pääkaupunki Washington, jossa esivaalit järjestettiin jo aiemmin. Washington on täysin demokraattien vallassa.

Trump nostaa kannatustaan vähemmistöjen parissa

Presidentti Joe Bidenin kannatuksen lasku on polttava ongelma demokraateille. Biden on tällä hetkellä häviämässä Trumpille vaaligallupeissa. Tosin vaaleihin on vielä kahdeksan kuukautta aikaa.

Erityisen huolestuttavaa Bidenin kannalta on se, että hänen kannatuksensa mustien äänestäjien ja latinojen keskuudessa on laskenut jopa yli kymmenen prosenttiyksikköä vuoden 2020 vaaleihin verrattuna, kun taas Trumpin kannatus on näissä äänestäjäsegmenteissä on noussut.

Mark Robinson Pohjois-Carolinan kuvernööriehdokkaaksi

Trumpin leirissä on useita vahvoja mustia poliitikkoja. Uusin nouseva tähti on Pohjois-Carolinan varakuvernööri Mark Robinson, joka valittiin supertiistaina republikaanien kuvernööriehdokkaaksi. Useissa osavaltiossa valitaan kuvernööri presidentinvaalien yhteydessä.

Donald Trump on asettunut virallisesti Robinsonin tukijaksi. Trumpin sanojen mukaan jykevärakenteinen Robinson on kuin ”Martin Luther King steroideilla”.

Robinson on Trumpin kaltainen tykittelijä, joka ei säästele sanojaan puhuessaan vastapuolen poliitikoista tai julkkiksista. Maallikkosaarnaajan lailla jyrisevä Robinson on konservatiivikristitty, jonka mielestä homous on kauhistus, sukupuolia on kaksi ja Michelle Obama on mies.

Robinson: ”Kukaan ei ole teille velkaa orjuudesta”

Pohjois-Carolinan kuvernööriehdokas Mark Robinson on aiemmin sanonut, että valkoiset eivät ole mustille mitään velkaa ”orjuuskorvauksina”. Hänen mielestään mustien pitäisi rahakorvausten vaatimisen sijaan kunnioittaa menneiden sukupolvien mustien uhrauksia näiden kamppailtua paremman tulevaisuuden puolesta.

Kuvernööriehdokkaana Robinson tullee saamaan paljon mediahuomiota, mikä puolestaan voi saada monet mustat äänestäjät tuntemaan, että republikaanit ovat heidän puolueensa.

SUOMEN UUTISET