

LEHTIKUVA
”Supertiistai” oli Trumpin juhlaa – Nikki Haley ilmoitti jäävänsä pois kisasta
Yhdysvaltain esivaalien ”supertiistai” oli Trumpille yhtä juhlaa. Vieläkin parempi uutinen Trumpin kannalta oli viimeisen kilpailijan ilmoitus luopua leikistä. Supertiistain esivaaleissa nimitettiin myös kuvernööriehdokkaita, joista yksi on kuin tummempi versio Trumpista.
Republikaanien presidenttiehdokkuudesta Donald Trumpin kanssa kilpaillut Nikki Haley on ilmoittanut luopuvansa kisasta. Hän hävisi Trumpille esivaaleissa jopa kotiosavaltiossaan Etelä-Carolinassa, jossa on aiemmin toiminut kuvernöörinä.
Esivaalien supertiistaina äänestettiin kaikkiaan viidessätoista osavaltiossa ja Amerikan Samoassa. Trump voitti kaikissa lukuun ottamatta Vermontin pikkuruista osavaltiota, jossa Haley voitti niukasti. Vermont on demokraattien vahvaa kannatusaluetta.
Monet demokraatit äänestivät Trumpia vastaan kiusallaan
Vermontissa äänestäjiä ei vaadita etukäteen rekisteröitymään tietyn puolueen kannattajiksi, vaan jokainen voi esivaaleissa äänestää kumpaa puoluetta haluaa. On todennäköistä, että monet demokraattien kannattajat antoivat esivaaleissa äänensä Haleylle ihan vain tehdäkseen Trumpille kiusaa. Heillä ei ollut mitään tarvetta äänestää oman puolueensa esivaaleissa, koska käytännössä ainoa vaihtoehto oli Joe Biden.
Vermontin lisäksi ainoa äänestysalue, jossa Haley on voittanut Trumpin oli pääkaupunki Washington, jossa esivaalit järjestettiin jo aiemmin. Washington on täysin demokraattien vallassa.
Trump nostaa kannatustaan vähemmistöjen parissa
Presidentti Joe Bidenin kannatuksen lasku on polttava ongelma demokraateille. Biden on tällä hetkellä häviämässä Trumpille vaaligallupeissa. Tosin vaaleihin on vielä kahdeksan kuukautta aikaa.
Erityisen huolestuttavaa Bidenin kannalta on se, että hänen kannatuksensa mustien äänestäjien ja latinojen keskuudessa on laskenut jopa yli kymmenen prosenttiyksikköä vuoden 2020 vaaleihin verrattuna, kun taas Trumpin kannatus on näissä äänestäjäsegmenteissä on noussut.
Mark Robinson Pohjois-Carolinan kuvernööriehdokkaaksi
Trumpin leirissä on useita vahvoja mustia poliitikkoja. Uusin nouseva tähti on Pohjois-Carolinan varakuvernööri Mark Robinson, joka valittiin supertiistaina republikaanien kuvernööriehdokkaaksi. Useissa osavaltiossa valitaan kuvernööri presidentinvaalien yhteydessä.
Donald Trump on asettunut virallisesti Robinsonin tukijaksi. Trumpin sanojen mukaan jykevärakenteinen Robinson on kuin ”Martin Luther King steroideilla”.
Robinson on Trumpin kaltainen tykittelijä, joka ei säästele sanojaan puhuessaan vastapuolen poliitikoista tai julkkiksista. Maallikkosaarnaajan lailla jyrisevä Robinson on konservatiivikristitty, jonka mielestä homous on kauhistus, sukupuolia on kaksi ja Michelle Obama on mies.
Robinson: ”Kukaan ei ole teille velkaa orjuudesta”
Pohjois-Carolinan kuvernööriehdokas Mark Robinson on aiemmin sanonut, että valkoiset eivät ole mustille mitään velkaa ”orjuuskorvauksina”. Hänen mielestään mustien pitäisi rahakorvausten vaatimisen sijaan kunnioittaa menneiden sukupolvien mustien uhrauksia näiden kamppailtua paremman tulevaisuuden puolesta.
Kuvernööriehdokkaana Robinson tullee saamaan paljon mediahuomiota, mikä puolestaan voi saada monet mustat äänestäjät tuntemaan, että republikaanit ovat heidän puolueensa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mark Robinson Vermont Michelle Obama Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 Nikki Haley esivaalit Joe Biden Orjuus Martin Luther King Donald Trump Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Korkein oikeus kumosi demokraattien yrityksen estää Trumpin ehdokkuus

Sairaanhoitajaopiskelijan surma kuohuttaa tunteita Yhdysvalloissa – laittomasti maassa ollut epäilty olisi voitu karkottaa jo viime kesänä

Useat USA:n uutiskanavat: Trumpin puheita ei enää näytetä suorana – maahanmuutto on liian arka aihe

Ei sopua etelärajasta: Bidenin haluama lakipaketti kaatui senaatissa – ei olisi pysäyttänyt laittomien siirtolaisten vyöryä

Kohu Bidenin kunnosta jatkuu – Kamala Harris valmis ottamaan ohjat

Kansakunnan tila: Biden sekoitti surmatun opiskelijatytön nimen jalkapallovalmentajaan

Valeuutiset kumottu: Trump ei jätä Nato-maita oman onnensa nojaan eikä uhkaa ihmisiä ”verilöylyllä”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää