Artikkeli kuva

Presidentti Bidenin harvinaista vierailua rajalla arvosteltiin poseerauskäynniksi. / LEHTIKUVA

Biden ja Trump kävivät kampanjoimassa Meksikon rajalla – Trump: “Tämä on Bidenin invaasio”

01.03.2024 |14:29

Yhdysvaltain etelärajalla nähtiin maaliskuun alkajaisiksi kahden presidenttiehdokkaan kilpalaulantaa, kun sekä Joe Biden että Donald Trump vierailivat rajalla samana päivänä, tosin yli viiden sadan kilometrin päässä toisistaan. Ehdokkaiden rajavierailut olivat monin tavoin toistensa vastakohtia, kuten heidän maahanmuuttopoliittiset näkemyksensäkin ovat. Trump puhui rajalla invaasiosta ja jopa sodasta.

Aloitteen rajavierailusta Texasiin teki Donald Trump, jonka vierailukohde oli rajakriisin polttopisteeksi noussut Eagle Pass. Istuva presidentti Joe Biden oli pakotettu matkimaan Trumpin esimerkkiä, jotta ei jäisi täysin kakkoseksi. Hänen vierailukohteensa oli Brownsville, jossa ei juurikaan tapahdu laittomia rajanylityksiä.

Trumpin vierailua isännöi Texasin kuvernööri Greg Abbott. Biden puolestaan on ilmiriidoissa kuvernööri Abbottin kanssa, koska Abbott haluaa sulkea rajan. Bidenin hallinto on jopa haastanut Texasin osavaltion oikeuteen estääkseen Texasia pystyttämästä rajaesteitä ja pidättämästä laittomia tulijoita.

Henkilääkäri: Biden on toimintakuntoinen

Sosiaalinen media on tietenkin täynnä vitsejä siitä, tiesikö Biden edes minkä maiden rajalla hän oli. Tässä viitataan Bidenin äskettäin tekemään sekaannukseen Meksikon ja Egyptin presidenteissä. Puhuessaan toimittajille muistiongelmiaan käsitelleessä lehdistötilaisuudessa Biden sekoitti Gazan tilanteen ja Yhdysvaltain etelärajan kriisin ja puhui Egyptin presidentistä Meksikon presidenttinä.

Bidenille äskettäin suoritetun terveystarkastuksen mukaan hän on kuitenkin täysin toimintakuntoinen presidentin tehtävää varten. Terveystarkastukseen ei sisältynyt kognitiivisia testejä.

Biden: “Lisää resursseja rajalle”

Rajavierailullaan presidentti Biden totesi, että nyt on korkea aika tehdä jotain rajatilanteelle. Hänen mukaansa rajalle tarvitaan lisää rajavartijoita ja tuomareita käsittelemään turvapaikkahakemuksia.

Bidenin mielestä senaatissa äskettäin kaadettu rajalakiehdotus olisi ratkaisu rajakriisiin: “voitto amerikkalaisille”. Kriitikot puolestaan pitävät Bidenin kannattamaa lakiehdotusta ”avoimien rajojen politiikan normalisointina”.

Trump: “Tämä on kuin sotaa”

Donald Trump puolestaan puhui laittomien siirtolaisten aiheuttamista rikoksista. Hän luonnehti laittomien siirtolaisten tulvaa “Bidenin invaasioksi” ja vertasi tilannetta jopa sotaan.

– Minä sanon tämän: kyseessä on sotilasoperaatio. Tämä on kuin sotaa, Trump sanoi.

Trump otti esille myös äskettäin tapahtuneen henkirikoksen, jossa 22-vuotias sairaanhoitajaopiskelija joutui laittomasti maassa olevan siirtolaisen tappamaksi. Laken Riley oli aamulenkillä yliopiston kampusalueella, kun entuudestaan tuntematon 26-vuotias venezuelalaismies hyökkäsi hänen kimppuunsa ja tappoi hänet. Rikoksesta epäilty mies olisi voitu karkottaa maasta jo viime kesänä.

Laiton siirtolaisuus on eksistentiaalinen uhka

Fox-uutiskanavan juontajaviisikko ruoti lähetyksessään presidenttiehdokkaiden rajalla pitämiä puheita. Syyttäjänä ja tuomarina aiemmin työskennellyt Jeanine Pirro huomautti, että rajan yli tulee tällä hetkellä todella vaarallisia ihmisiä. Hän käytti esimerkkinä El Salvadorin kansainvälisesti etsintäkuuluttamaa MS13-jengin jäsentä, joka on etsintäkuulutuksesta huolimatta päässyt livahtamaan Yhdysvaltoihin jo neljä kertaa, vaikka hänet on välillä karkotettu maasta.

Jeanine Pirron mielestä ilmastonmuutoksen tai ydinsodan uhan sijasta pitäisi puhua laittomasta siirtolaisuudesta, joka on eksistentiaalinen uhka ja vaikuttaa jokaisen amerikkalaisen elämään. Hänen mukaansa tietyt maat tyhjentävät vankilansa ja mielisairaalansa lähettämällä vangit ja potilaat siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin.

Obama oli kovin karkottaja

Demokraattien näkökulmaa edustava juontaja Jessica Tarlov huomautti, että Barack Obama oli kovempi maahanmuuttajien karkottaja kuin kukaan muu presidentti ikinä. Demokraatti Obama karkotti enemmän ihmisiä kuin republikaanit George Bush tai Donald Trump.

– Meillä olisi Obamalta paljon oppimista, Tarlov sanoi.

Barack Obaman kahdella presidenttikaudella karkotettiin maasta tai käännytettiin rajalta yhteensä yli viisi miljoonaa maahanmuuttajaa. Donald Trump sai yhden kautensa aikana maasta ulos vain pari miljoonaa henkilöä.

Vasemmistolaiset kansalaisjärjestöt osa ongelmaa

Juontaja Katie Pavlich syytti Bidenia siitä, että tämä on luonut koko siirtolaisongelman. Biden haluaa lisää rajavartijoita, jotta laittomasti maahan tulevat voitaisiin rekisteröidä nopeammin. Hän haluaa tarjota tulijoille ilmaiset asianajajat houkutellakseen lisää siirtolaisia maahan.

Pavlichin mukaan Bidenin haluama rajalakipaketti tarjoaisi miljardien dollareiden rahoituksen “vasemmistolaisille kansalaisjärjestöille”, jotka ovat osa Bidenin “maahanmuuttoteollista kompleksia”.

– Kun Donald Trump menee rajalle, hän puhuu rikollisista. Hän ei puhu laittomien maahantulijoiden arvokkuudesta ja ihmisoikeuksista, Pavlich sanoi.

– Trump puhuu väkivaltarikosten uhreista heidän nimillään. Biden ei tee niin.

Pavlichin mielestä presidentti Bidenin tapaamat rajavartijat näyttivät lähinnä vaivautuneilta. Pavlich muistutti tapauksesta, jossa Biden perusteettomasti syytti rajavartijoita laittomien maahantulijoiden ruoskimisesta. Todellisuudessa kuvissa näkyivät ratsujen ohjakset.

“Trump on ollut oikeassa isoissa asioissa”

Juontaja Greg Gutfeld sanoi, että Trump on ollut oikeassa isoissa asioissa, piti hänestä tai ei. Erityisesti tämä pätee maahanmuuttopolitiikkaan, josta demokraatit ja media olisivat mieluummin kokonaan puhumatta. Ja nyt kun ongelmista on pakko puhua, media ja vastapuoli loukkaantuvat enemmän Trumpin käyttämistä sanamuodoista kuin laittomasti maassa olevien tekemistä rikoksista.

– Trumpin sanoihin kiinnitetään paljon enemmän huomiota kuin raiskauksiin ja murhiin, Gutfeld kiteytti.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusimmat