Erikoissyyttäjän raportti presidentti Joe Bidenin muistiongelmista avasi Pandoran lippaan, jota on mahdotonta enää sulkea. Nyt toimittajatkin uskaltavat ottaa Yhdysvaltain presidentin kognitiiviset ongelmat esille. Seuraavaksi arvuutellaan, kuka korvaa Bidenin demokraattien presidenttiehdokkaana.

Keskustelu 81-vuotiaan presidentti Joe Bidenin kognitiivisista kyvyistä ei ota laantuakseen. Vaikuttaa päinvastoin siltä, että toimittajat uskaltavat vasta nyt nostaa aiheen oikeasti esille. Huhujen mukaan republikaanit aikovat kutsua erikoissyyttäjä Robert Hurin kongressin edustajainhuoneen kuultavaksi, mikä antaisi medialle lisää jutun aihetta pitkin kevättä.

Maanantaina pidetyssä Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa presidentin tiedottaja Karine Jean-Pierre totesi, että presidentti Biden ei aio suorittaa kognitiivista testiä osana lähiaikoina pidettävää lääkärintarkastusta, eikä hänen lääkärinsäkään katso sitä tarpeelliseksi. Vuosittainen lääkärintarkastus on Yhdysvaltain presidenteille pakollinen, mutta siihen ei ole pakko sisällyttää muistia ja älyllistä suorituskykyä mittaavia testejä.

Lähes kaikki äänestäjät pitävät liian vanhana

Sunnuntaina julkistetun kyselytutkimuksen mukaan peräti 86 prosenttia äänestysikäisistä amerikkalaisista on sitä mieltä, että 81-vuotias Biden on liian vanha lähteäkseen toiselle kaudelle. Biden on jo nyt Yhdysvaltain historian vanhin istuva presidentti.

Kysely suoritettiin sen jälkeen kun Bidenin huonomuistisuutta kritisoinut erikoissyyttäjän raportti julkistettiin. Vastaajien enemmistö (59 prosenttia) piti sekä Bidenia että Donald Trumpia, 77, liian vanhoina presidenteiksi.

”Hyvää tarkoittava vanhus, jolla on huono muisti”

Oikeusministeriön julkistaman 388-sivuisen raportin mukaan Biden oli tahallisesti säilyttänyt turvaluokiteltua materiaalia varapresidenttikautensa jälkeen ja paljastanut salaisia asiakirjoja haamukirjoittajalleen.

Oikeusministeriön nimittämä erikoissyyttäjä Robert Hur siis totesi Joe Bidenin syyllistyneen samanlaiseen salassapitorikokseen, josta Donald Trump on tällä hetkellä epäiltynä. Erikoissyyttäjä Hur päätti kuitenkin jättää syytteen nostamatta, koska hän piti todennäköisenä, että syyte ei johtaisi tuomioon.

Erikoissyyttäjällä on virkavelvollisuus perustella syyttämättäjättämispäätöksensä. Robert Hur perusteli päätöstään sillä, että oikeudenkäynnissä Biden todennäköisesti vetoaisi muistamattomuuteensa, jolloin syyttäjän olisi vaikea saada valamiehistö tuomitsemaan hänet rikoksesta, joka vaatii tahallisuutta.

– Olemme ottaneet huomioon, että oikeudenkäynnissä herra Biden luultavasti esiintyisi valamiehistölle sellaisena kuin kohtasimme hänet kuulustelussamme: sympaattisena ja hyvää tarkoittavana vanhana miehenä, jolla on huono muisti, erikoissyyttäjä kirjoitti.

Puhemies kyseenalaisti kyvyn toimia presidenttinä

Erikoissyyttäjän raportin jälkeen monet ovat kyseenalaistaneet Biden kelvollisuuden toimia presidenttinä. Esimerkiksi edustajainhuoneen puhemies Mike Johnsonin (rep) mukaan henkilö, jota ei voida asettaa oikeudessa vastuuseen turvaluokiteltujen tietojen väärinkäsittelystä, ei ole sopiva presidentiksi.

Puhemies Johnson otti tämän asian viimeksi esille keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, jossa hän arvosteli myös sitä, että kahta presidenttiehdokasta tunnutaan kohtelevan varsin eri tavoin liittyen salaisten asiakirjojen väärinkäsittelyyn.

Biden riiteli toimittajien kanssa

Erikoissyyttäjän raportin julkistamisen jälkeen Biden halusi itse tulla toimittajien eteen kertomaan, että hänen muistissaan ei ole mitään vikaa. ”Olen hyvää tarkoittava ja vanha mies, ja tiedän kyllä mitä teen”, Biden sanoi toimittajille. Virkkeen jälkiosa saattaa jäädä elämään vitsinä.

Tiedotustilaisuus ei mennyt hyvin ja presidentti Biden intoutui suorastaan riitelemään toimittajien kanssa. Lehdistötilaisuuden lopussa Biden tuli vielä uudelleen lavalle kommentoidakseen Israelin ja Hamasin välistä sotaa.

Gazan tapahtumia koskevat kommentit olivat kuin kirsikka kakun päälle muistiongelmia käsitelleessä lehdistötilaisuudessa, sillä Biden sekoitti Gazan tilanteen ja Yhdysvaltain etelärajan kriisin ja puhui Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisistä Meksikon presidenttinä.

Sosiaalisessa mediassa on paljon vaivaannuttavia videokoosteita, joissa presidentti Biden on silmin nähden hämmentynyt ja sekoilee sanoissaan. Hänen ajatuksensa pätkivät ja hän kertoo äskettäin tavanneensa valtiomiehiä, jotka ovat kuolleet jo aikoja sitten.

Kuka todellisuudessa johtaa maata?

Bidenin heikentynyt kognitiivinen kunto on saanut monet kysymään, että kuka Yhdysvaltoja todellisuudessa johtaa. Tätä kysyi myös itsenäinen presidenttiehdokas Robert F. Kennedy Jr.

– Amerikan kansalla on oikeus tietää, että tätä maata johtaa meidän presidenttimme eikä kukaan muu, Kennedy sanoi.

Kennedy huomautti, että Washingtonissa on paljon erilaisia intressiryhmiä, joille sopii oikein hyvin, että presidentin kognitiiviset kyvyt heikentyvät, koska se kasvattaa heidän valtaansa.

Varapresidentti Kamala Harris on ilmoittanut olevansa valmis tarvittaessa ottamaan ohjat käsiinsä, kuten varapresidentin kuuluukin. On kuitenkin epätodennäköistä, että Biden syrjäytettäisiin – tai suostuisi astumaan syrjään – presidentin tehtävästä.

Korvaajaa etsitään kuumeisesti

Demokraattipuolueelle olisi kuitenkin tärkeää saada Biden syrjään edes presidenttiehdokkuudesta. Sekään ei tule olemaan helppoa.

Demokraattien presidenttiehdokas vahvistetaan virallisesti elokuussa Chicagossa pidettävässä puoluekokouksessa. Vaihtoehtoisina ehdokkaina on väläytelty Kalifornian kuvernööri Gavin Newsomia ja ex-presidentti Barack Obaman puolisoa Michelle Obamaa. Ei kuitenkaan näytä siltä, että Biden luopuisi suosiolla ehdokkuudestaan.

Tiimi antanee presidentin mokata

Fox-kanavan juontaja Tomi Lahren arveli hieman ilkeämielisesti, että Bidenin oma tiimi ”antaa hänelle riittävästi narua hirttää itsensä”. Lahrenin näkemyksen mukaan Joe Bidenin ego ei anna periksi myöntää muistiongelmia, vaan Biden itse haluaa esiintyä julkisuudessa, vaikka hänen oman tiiminsä pitäisi häntä mieluummin ”piilossa kellarissa”.

Lahren ennustelee, että jossakin vaiheessa Bidenin tiimi kyllästyy suojelemaan presidenttiä ja antaa hänen esiintyä julkisuudesta entistäkin enemmän, jolloin kaikille – ehkä Bidenia itseään lukuun ottamatta – tulee selväksi, että Biden ei voi enää jatkaa.

SUOMEN UUTISET