Tuoreimmat Twitter Files -paljastukset osoittavat, että FBI maksoi Twitterin työntekijöille mielipidevaikuttamisesta 3,5 miljoonaa dollaria. Sähköpostit osoittavat, että Twitterin lakimies Jim Baker tapasi liittovaltion poliisin edustajia salaisessa tapaamisessa päivää ennen kuin yhtiöltä tuli ilmoitus Hunter Bidenin läppäriuutisen sensuroimisesta. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthyn mukaan paljastus on paljon merkittävämpi kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa. Republikaanien keskuudessa paljastuksiin on reagoitu myös vaatimalla perusteellista selvitystä FBI:n toiminnasta.

Twitter Files -paljastussarjan seitsemännen raportin mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI maksoi lähes 3,5 miljoonaa dollaria veronmaksajien rahaa Twitterille mediaoperaatiosta. Twitterin työntekijän keväällä 2020 kirjoittamasta sähköpostista kävi ilmi, että yhtiön turvallisuus-, sisältö-, ja lainvalvonnan osasto (”SCALE”) oli vastaanottanut FBI:ltä yli 3 415 323 dollaria kahden vuoden sisällä ”lainvalvontaan liittyviä projekteja” varten.

Journalisti Michael Shellenbergerin paljastamassa sähköpostissa kerrottiin, että SCALE oli aloittanut ”korvausohjelman” maksaakseen työntekijöille ”FBI:n pyyntöjen käsittelyyn” käytetyistä työtunneista. Tilit, joita FBI pyysi Twitteriä hyllyttämään olivat laajalti kytköksissä konservatiivipiireihin ja ”ulkovaltojen vaikuttamisoperaatioihin”.

FBI:n epäillään vaikuttaneen olennaisesti Twitterin päätökseen sensuroida ja leimata kertomukset Hunter Bidenin läppäristä ”Venäläisenä disinformaationa”. Presidentinvaalien alla lokakuussa 2020 Twitter esti käyttäjiä linkittämästä New York Post -lehden uutista, joka kertoi Joe Bidenin pojan tietokoneelta löytyneistä sähköposteista ja huumehuuruisista videoista vähäpukeisten naisten kanssa. Viestit olivat kiusallinen seikka myös silloiselle presidenttiehdokkaalle, sillä ne kytkivät koko perheen epämääräisiin liikesuhteisiin Ukrainassa ja Kiinassa.

Tuoreesta paljastuksesta selvisi, että aiemmin FBI:n johtotehtävissä työskennellyt Twitterin johtava juristi Jim Baker oli henkilökohtaisesti puuttunut tapaukseen ja vaatinut sensuuria. Baker kertoi Twitterin turvallisuuspäällikkö Yoel Rothille, että tarina läppäristä pitäisi blokata. Päivää aiemmin hän oli pitänyt salaisen kokouksen entisten FBI-kollegoidensa kanssa.

Myöhemmin kävi ilmi, että kertomus Hunter Bidenin läppäristä oli todellinen. Jopa Twitterin entinen toimitusjohtaja Jack Dorsey tunnusti, että sensurointi oli virhe. Valtamedia tunnusti tietojen todenperäisyyden vasta kaksi vuotta vaalien jälkeen.

Odotettavissa poliittisia seurauksia?

Twitterin toimitusjohtaja Elon Musk kommentoi tuoreimpia paljastuksia suorin sanoin: ”Hallitus maksoi Twitterille miljoonia dollareita sensuroidakseen kansalta informaatiota”.

Aikaisemmassa Twitter Files -paljastuksessa Matt Taibbi twiittasi: ”Twitterin yhteydenpito FBI:n kanssa oli jatkuvaa ja läpitunkevaa, aivan kuin Twitter olisi ollut sen alainen organisaatio.”

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja, republikaanien Kevin McCarthy reagoi paljastuksiin nopeasti. Hän kommentoi Fox Newsille: ”Emme pelkästään haasta heitä oikeuteen. Aiomme muuttaa FBI:n nykyisen suunnan”.

Hän jatkoi: ”Miten he [FBI] pystyvät tekemään tällaista? Pelaavat yhteen, valjastavat yksityisiä bisneksiä jahtaamaan yksittäisiä ihmisiä vaalien alla, kieltävät Amerikan kansalta totuuden?”

McCarthyn lisäksi useat muut republikaanit vaativat perusteellisia toimia, jotta FBI:n kytkökset sosiaalisen median alustoihin saataisiin selvitettyä läpikotaisin. McCarthy lisäsi: ”Ihmiset eivät vielä hahmota, miten paljon suurempi juttu tästä tulee”.

Mitä kaikkea tiedetään?

Tuorein Twitter Files osoitti, että heinäkuussa 2020 FBI painosti tiettyjä Twitterin työntekijöitä vastaanottamaan huippusalaisia turvallisuusselvityksiä. Painostuksen tarkoituksena oli vauhdittaa tiettyjen Twitter-tilien jäädyttämistä. FBI pyrki tiedonannollaan vakuuttamaan, että marraskuun 2020 presidentinvaaleihin kohdistui vieraan vallan vaikuttamista.

Raportissa kerrotaan, että useat entiset FBI:n työntekijät olivat siirtyneet sosiaalisen median leipiin, ja heillä oli yhä oma salainen viestintäkanavansa. Vaikka kanavan tarkoituksena oli helpottaa entisten FBI:n työntekijöiden sopeutumista uuteen siviilipuolen työpaikkaan, tuoreimmat paljastukset herättävät epäilyksiä valtiollisista kytköksistä.

Paljastuksesta raportoinut Shellenberger kertoi myös, että FBI:n palveluksesta Twitterille siirtynyt Baker kiitti liittovaltion poliisia sen tarjoamasta avusta Hunter Bidenin läppäritarinan sensuroimisessa. Baker ja FBI tekivät tiivistä yhteistyötä luodakseen perätöntä peitetarinaa, että Hunter Bidenin läppäriltä löytyneet tiedot olisivat olleet venäläisten hakkeroimia, ja että väitetty läppäri ei olisi kuulunut Bidenille ollenkaan.

Vastoin FBI:n tuputtamia teorioita ja mielikuvia, Twitterin johtajat havaitsivat somealustalla vaalien alla ”hyvin vähän” venäläisten aktiivisuutta. Syyskuussa 2020 Twitteristä ilmoitettiin FBI:lle, että he olivat poistaneet 345 ”pitkälti passiivista” tiliä, jotka ”liittyivät aiempiin koordinoituihin venäläisiin hakkerointipyrkimyksiin”. Tileillä ”oli heikko tavoittavuus ja alhainen seuraajamäärä”, Twitteristä kerrottiin.

Kun New York Post -lehti julkaisi uutisensa Hunter Bidenin läppäristä lokakuun 14. päivänä 2020, Twitterin turvallisuuspäällikkönä toiminut Roth ei nähnyt uutisen jakamisen rikkovan hakkeroitua informaatiota koskevia sääntöjä tai muitakaan yhteisönormeja.

Baker puolestaan jatkoi informaation kyseenalaistamista ja sensuurin peräänkuuluttamista. Samana päivänä Twitterin kelkka kääntyi FBI:n linjoille, ja Baker oli vielä yhteydessä FBI:n lakiosastoon.

Shellenbergerin mukaan on selvää, että Twitterin sensuuripäätös oli seurausta FBI:n painostuksesta ja kytköksistä.

SUOMEN UUTISET