Toinen paljastus Twitterin viime vuosien poliittisesta puolueellisuudesta julkaistiin loppuviikosta. Uusi omistaja Elon Musk avasi yrityksensä sisäiset asiakirjat tutkittavaksi aiemmin kuun vaihteessa. Yhtiötä tutkinut journalisti Bari Weiss raportoi useista tapauksista, jotka osoittavat työntekijöiden varjobannanneen konservatiivisia ja valtavirrasta poikkeavia käyttäjiä. Vuonna 2018 Twitterin johtajat vakuuttelivat, ettei alustalla harjoitettaisi varjobannaamista. Tuoreen selvityksen mukaan yhtiössä oli kuitenkin vakiintunut toimintatavaksi ”suodattaa näkyvyyttä” valikoiduilta henkilöiltä ja päivityksiltä. Vasemmistohenkiset mediat ovat tuominneet paljastukset mm. ”noitajahtina” ja toivovat, etteivät ne saisi enempää huomiota.

Twitterin uusi omistaja Elon Musk on avannut yrityksensä sisäiset asiakirjat tutkittavaksi. Viikko sitten julkaistiin ensimmäinen osa ”Twitter Files” -paljastussarjasta, joka käsitteli mm. somealustan puolueellisuutta presidentinvaalien alla. Paljastuksille luvattiin pikaista jatkoa.

Torstaina journalisti Bari Weiss raportoi toisesta Twitter Files -paljastuksesta. Tutkinnassa paljastui, että Twitterin työntekijät keräsivät ”mustia listoja”, estivät ei-toivottuina pidettyjä twiittejä trendaamasta ja rajoittivat käyttäjätilien näkyvyyttä. Tämä tapahtui käyttäjiltä salassa.

Todisteita käyttäjien varjobannaamisesta

Twitter oli ”varjobannannut” käyttäjiään. Varjobannaamisella viitataan salakavalaan, sanktion omaiseen käyttäjän näkyvyyden heikentämiseen. Siinä, missä perinteinen varoitus tai porttikielto antaisivat käyttäjän tietää mahdollisesta sanktiosta ja sen perusteista, varjobannaaminen ei ole julkista ja virallista. Sekä kohde että tämän yleisö eivät saa virallisesti tietää, että kenenkään näkyvyyttä olisi rajoitettu mistään syystä.

Varjobannaamisen kohteiksi päätyi Twitterin vasemmistolaisen valtavirran haastajia. Yhtenä esimerkkinä Weiss käyttää Stanfordin yliopiston tohtori Jay Bhattacharyaa, joka oli kritisoinut koronapandemian aikaista joukkohysteriaa ja esittänyt, että sulkupolitiikka haittaisi lapsia. Twitter oli lisännyt Bhattacharyan salaa sisäiselle mustalle listalleen, joka esti hänen päivitystensä trendaamisen (”Trends Blacklist”).

Tunnettujen varjobannattujen joukkoon kuului myös amerikkalaisen yleisön tuntemia konservatiivihahmoja. Toisena esimerkkinä Weiss käyttää oikeistolaista talk show -isäntä Dan Bonginoa, jonka näkyvyyttä oli rajoitettu hakutuloksissa (”Search Blacklist”). Kolmantena esimerkkinä on Turning Point USA:n Charlie Kirk, jonka tilille oli asetettu näkyvyysrajoitin (”Do Not Amplify”).

Twitter on aikaisemmin kiistänyt harjoittavansa varjobannaamista. Weiss mainitsee, että vuonna 2018 yhtiön laki- ja luottamusasioiden johtaja Vijaya Gadde sekä tuotepäällikkö Kayvon Beykpour ilmoittivat: ”Me emme varjobannaa” ja lisäsivät: ”Emmekä varmasti varjobannaa poliittisten näkemysten tai aatteiden perusteella.”

Weiss kuitenkin muistuttaa, että yhtiön johtajien ja työntekijöiden parissa oli vakiintunut erityinen termi ”näkyvyyden suodattaminen” (visibility filtering). Se on käytännössä kiertoilmaisu varjobannaamiselle. Käsitteellä viitattiin moniin keinoihin rajoittaa mielivaltaisesti valittujen kohteiden näkyvyyttä.

Weissin mukaan myös vasemmistokriittistä huumoria viljellyt Libs of TikTok joutui jatkuvasti aiheettoman sensuurin kohteeksi. Kanava oli hyllytetty useamman kerran, ja ilmoitusten mukaan sen tili oli rikkonut Twitterin sääntöjä, jotka kieltävät ”vihamielisen toiminnan”. Selvityksessä kävi kuitenkin ilmi, ettei tili ollut varsinaisesti syyllistynyt sääntörikkomuksiin.

Paljastukset provosoivat vasemmistoa

Tuoreet paljastukset ovat olleet kiusallisia vasemmistolaisille. Aiemmin viikolla Twitterin sisäisiä asiakirjoja tutkinut Matt Taibbi kertoi, että presidentinvaalien alla Joe Bidenin kampanjatoimiston väki pyysi säännöllisesti Twitteriä sensuroimaan poliittisia vastustajiaan. Taibbi raportoi myös, että Twitterin johtajat osallistuivat massiiviseen salailuoperaatioon Hunter Biden -paljastusten peittelemiseksi.

Vaikka ensimmäisen ”Twitter Files” -paljastuksen vastaanotto vasemmistomedioissa oli vaisu, toinen paljastus on jo provosoinut kiukkuisempia vastareaktioita.

Vice News -median kirjeenvaihtaja Roberto Aram Ferdman twiittasi, että Weissin ulostulot ovat tutkivaksi journalismiksi naamioitu ”hassu PR-kampanja”. Smithsonian Magazinen johtava toimittaja Ted Scheinman syytti Weissia ”noitajahdista”, johon ”kukaan oikea journalisti ei ryhtyisi”.

Yahoon johtava toimittaja Steve Mullis puolestaan uhosi: ”Toivottavasti mediaväki ei innostu tästä ja levitä eteenpäin mitään, mitä Weiss tai Taibbi tekevät journalismin nimissä tai mitä he esittävät tekevänsä journalisteina.”

Weiss on entinen The New York Times -lehden toimittaja, joka erosi itse tehtävistään vuonna 2020. Julkisessa erokirjeessään hän kertoi kyllästyneensä lehdessä vallitsevaan poliittiseen kulttuuriin, jossa konservatiivisia ja poliittista keskitietä edustavia näkemyksiä sensuroitiin. Työilmapiiri oli muuttunut vihamieliseksi, ja hän kertoi kohdanneensa myös syrjintää. Poliittista keskitietä edustava Weiss on kritisoinut identiteettipolitiikkaa ja polarisaatiota.

SUOMEN UUTISET