Twitterin toimitusjohtajana yli kuukauden ajan toiminut Elon Musk järkyttää vasemmistoa ja woke-piirejä. Syynä on se, että Musk on luvannut alustalle enemmän sananvapautta. Viimeisen viikon aikana hän on myös avautunut suorasanaisesti siitä, miten aikaisempi johto oli vasemmistolaista, woke-henkistä ja taipuvaista manipuloimaan alustaa. Nyt Musk aikoo palauttaa vuosien varrella jäädytettyjä tilejä. Hän haluaa myös selvittää yleisölle, miten laajaa aikaisempi yhtiön politisoituminen ja keskustelujen manipulointi on ollut. Tuoreissa twiiteissään Musk on lisäksi piikitellyt rajusti valtamediaa epäluotettavuudesta ja kaksinaismoralismista.

Viime viikolla Elon Musk twiittasi videon, jolla hän ihmetteli huvittuneena Twitterin pääkonttorilta löytynyttä vaatekaappia. Hyllyille oli varastoitu käyttämättömiä t-paitoja, joissa luki ”#stay woke”. Videolla Musk vahvisti yleisön käsityksiä, että Twitterin aikaisempi johto oli jyrkän vasemmistohenkistä. Nyt tuosta aikakaudesta olisi jäljellä enää vain läjä hassuja t-paitoja.

Samana päivänä Musk järjesti Twitter-seinällään avoimen äänestyksen, tulisiko aikaisemmin jäädytetyt Twitter-tilit palauttaa (mikäli taustalla ei ole rikollisuutta tai suunnatonta roskapostien masinointia). Yli 72% enemmistö vastasi kyllä. Musk totesi: ”Kansa on puhunut. Armahdus alkaa ensi viikolla.”

Muskin twiitit ja sananvapaushenkiset päätökset herättivät vasemmiston ja valtamedian parissa pelon ja epätoivon sekaisia reaktioita. Los Angeles Timesin artikkelissa julistettiin, että Muskin johtajuus uhkaa sananvapautta ja demokratiaa.

Helsingin Sanomien artikkeliin haastateltu Ellun kanat -viestintätoimiston perustaja, entinen kokoomusvaikuttaja Kirsi Piha vuodatti tuntemuksiaan uudesta Twitterin linjasta. Hän luonnehti Muskia ”itseään täynnä olevaksi”, ”epävarmaksi ja oikeistosiipeä mielisteleväksi”, ”epävakaaksi lapsihallitsijaksi”. Artikkelissa nostettiin esille mm. Donald Trumpin ja satiirisivusto Babylon Been tilien palauttaminen alustalle.

Vasemmistoelitistisessä The New Yorker -lehdessä puolestaan ennustettiin Twitterin tuhoutumista ja liikekumppaneiden kaikkoamista sananvapausintoilun vuoksi. Artikkelissaan Columbia Journalism School -toimittajakoulun dekaani Jelani Cobb ilmoitti katkeran oloisena poistuvansa Twitteristä Muskin takia.

Cobb kertoi muistelevansa kaiholla sitä, miten Twitter edusti hänelle joskus demokratiaa. Esimerkkinä ”digitaalisesta demokratiasta” hän käytti mm. Black Lives Matter -mielenosoitusten koordinointia. Todellisuudessa mielenosoitukset ryöstäytyivät käsistä väkivaltaisiksi mellakoiksi ja omankäden oikeudeksi.

Kaikki eivät kuitenkaan lähde mukaan median lietsomaan hysteriaan. Matemaatikko ja talousvaikuttaja Eric Weinstein linkitti graafin oman seuraajakuntansa kehittymisestä. Seuraajamäärän kasvu oli moninkertaistunut lokakuusta 2022 lähtien, jolloin Musk astui yhtiön johtoon, irtisanoi johtajia ja alkoi höllentämään sisällönvalvontaa. Graafista voisi päätellä, että rohkeana ja itsenäisenä valtavirran haastajana Weinsteinin näkyvyyttä on saatettu rajoittaa.

Weinstein väläytti, olisiko Twitterin mahdollista tehdä selonteko yhtiön viime vuosien sisältökontrollista ja poliittisesta ohjauksesta. Hän kysyi, oliko alusta mahdollisesti pyrkinyt manipuloimaan nettikeskusteluja mm. bottien, varjobannaamisen, tilien jäädyttämisen ja muiden ”likaisten temppujen” avulla.

Musk vastasi myöntävästi:

”Se on ollut todella kamalaa. Äärivasemmistolaista San Fraciscon/Berkeleyn maailmankuvaa on propagoitu Twitterin avulla maailmalle. Olen varma, ettei tämä tule yllätyksenä kenellekään, joka on seurannut ilmiötä läheltä. Twitteriä kehitetään nyt nopeasti tasapuoliseksi kentäksi. Ei enää manipulointia!”

Twitterin aikaisempi moderointi oli ollut poliittisesti puolueellista.

Toisessa kommentissaan Musk ilmoitti vielä selväsanaisemmin, että Twitterin aikaisempi moderointi oli ollut poliittisesti puolueellista:

”Se on objektiivisesti selvää, että ”konservatiivisille” ehdokkaille koitui enemmän haittaa kuin ”progressiivisille”. Jokainen Twitterin käyttäjä tietää tämän. Kysymys on vain siitä, miten paljon.”

Musk vihjasi myös, että kaikki yhtiön edellisen johdon aikaiset likaiset temput eivät ole vielä edes päätyneet julkisuuteen:

”Mitä enemmän opin, sitä pahemmalta tilanne näyttää. Maailman tulisi saada tietää totuus siitä, miten yhtiössä on toimittu. Läpinäkyvyydellä ansaitaan ihmisten luottamus.”

Amerikkalainen politiikan kommentaattori Alex Lorusso ehdotti, että pitäisikö Muskin julkaista Twitterin sisäiset keskustelut aikaisemmasta päätöksestään sensuroida New York Post -lehden artikkeli Hunter Bidenin kannettavasta tietokoneesta. Musk vastasi twiittiin: ”tämä on välttämätöntä yleisön luottamuksen palauttamiseksi”.

Vuonna 2020 presidentinvaalien alla New York Post -lehti oli tehnyt paljastusartikkelin Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin huumehuuruisista videoista vähäpukeisten naisten kanssa. Videoiden kerrottiin olevan Bidenin läppäriltä, joka oli unohtunut tietokonekorjaamoon Delawaressa. Läppäriltä löytyi myös sähköpostiviestejä, jotka viittasivat korruptioon ja liikematkoihin Venäjällä ja Kiinassa. Todistusaineisto herätti epäilyjä myös isä Joe Bidenin kytköksistä poikansa epäilyttäviin bisneksiin.

Kriittisellä hetkellä Twitter käytti poliittista valtaansa tukahduttaakseen demokraattien presidenttiehdokkaalle haitallisen kohun. Twitter jäädytti New York Post -lehden Twitter-tilin 16 päiväksi. Lisäksi alusta esti käyttäjiään linkittämästä kyseistä paljastusartikkelia. Vasta äskettäin, kaksi vuotta myöhemmin valtamediakin tunnusti, ettei kyseessä ollutkaan valeuutinen.

Vastaavasti Twitterin aikaisempi johto mahdollisti useiden Trumpia ja konservatiiveja haitanneiden, valeuutisiksi osoittautuneiden tarinoiden levittämisen. Tästä epäsuhdasta Musk on näpäytellyt hiljattain myös valtamedioiden suuntaan.

Viime viikolla Business Insider -lehti julkaisi uutisen, jonka mukaan FTX-kohussa ryvettynyt entinen kryptomiljardööri Sam Bankman-Fried omistaisi sadan miljoonan dollarin edestä Twitterin osakkeita. Musk kuittasi: ”Väärin. Lisäksi Business ei ole oikea julkaisu. Antakaa jo olla.”

Toisessa kommentissa Musk ihmetteli medioiden kaksinaismoralismia ja intensiivistä ajojahtia:

”Shokeeraavaa, miten monet journalistit hyökkäävät vimmatusti sananvapautta vastaan, mutta pitävät itseään hyviksinä!”

SUOMEN UUTISET