Maailmanlaajuinen maksupalvelu PayPal lisäsi äskettäin uuteen käyttöehtosopimukseensa kohdan, jonka mukaan yhtiö voisi sakottaa käyttäjiltään suoraan 2500 dollaria misinformaation levittämisestä. Kun uudet käyttöehdot saivat aikaan kohun, PayPalin edustaja ilmoitti, että lisäys misinformaatiosta oli vahinko. Yhtiön mukaan uusi sääntö kumottaisiin. Koska lausunto koski vain misinformaatiota, yleisölle on jäänyt toistaiseksi epäselväksi, aikooko yhtiö kuitenkin soveltaa sakkokäytäntöä muiden tuomittaviksi katsomiensa ilmaisutapojen kuten ”vihan” ja ”ennakkoluulojen” lietsomisen sekä ”syrjivän” toiminnan kohdalla. Yhtiö ilmoittaa puuttuvansa käyttäjien toimintaan täysin omien tulkintojensa pohjalta. Toisin sanoen, finanssijätti saattaa sakottaa käyttäjiään laillisista asioista. PayPal on jo vuosien ajan sensuroinut maksuliikennettä oikeistolaisilta toimijoilta.

Kansainvälisen maksuvälityspalvelu PayPalin uusissa käyttöehdoissa uhattiin käyttäjiä jopa 2500 dollarin sakoilla, mikäli he käyttävät palvelua ”misinformaation levittämiseen”.

Lokakuun 3. päivänä voimaan astuneeseen PayPalin käyttöehtosopimukseen oli tehty lisäys kielletyistä käyttötarkoituksista. Sopimuksen mukaan ”[käyttäjät] eivät saisi käyttää PayPalin palvelua sellaisten viestien, sisällön tai materiaalin lähettämiseen tai julkaisuun, jotka … yritys voi tulkita misinformaation levittämiseksi.”

Uudet käyttöehdot aiheuttivat valtavan vastalausemyrskyn ja sopimusten irtisanomisaallon. Yhtiön osake putosi lyhyessä ajassa 6 %. Twitterissä leviää PayPalin konkurssia toivova aihetunniste #bankruptPayPal.

Yahoo! Finance -talousmedia uutisoi, että kohun kohteeksi joutunut yhtiö on ottanut joitain sanojaan takaisin. PayPalin edustajan mukaan sääntömuutoksista tiedottaminen olisi julkaistu ”vahingossa”:

”PayPal ei aio sakottaa ihmisiä misinformaatiosta, eikä tällaista lisäystä ollut koskaan tarkoitus lisätä sääntöihimme. Tiimimme on parhaillaan korjaamassa säännöistä kertovia nettisivujamme. Pahoittelemme häiriötä.”

Yleisö otti kommentin vastaan ärtymyksellä.

Twitternimimerkki irvailee: ”Uskon PayPalia. Tusinoittain työntekijöitä, juristeja ja varatoimitusjohtajia on työskennellyt kuukausia uusien käyttöehtojen parissa. Sitten he kävelivät jonkun tietokoneen ohitse, kaatoivat käyttöehdot vahingossa tietokoneen sisään josta ne levisivät nettiin ja postitettiin kaikille asiakkaille.”

PayPalin lausunto annettiin vasta, kun yhtiö oli joutunut mediamyrskyn silmään ja saanut ankaraa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Jopa entinen PayPal-johtaja David Marcus arvosteli firmaa siitä, että se voisi viedä käyttäjiensä varoja mielipidesyistä.

On vaikea arvostella julkisesti firmaa, jota rakastin, ja jolle annoin niin paljon. Mutta PayPalin uusi käyttöehtosopimus on kaikkea sitä vastaan, mihin itse uskon”, sittemmin kryptovaluutta-alalle siirtynyt Marcus kommentoi. ”Yksityinen yritys voi nyt päättää viedä rahasi, mikäli sanot jotain, mistä he eivät ole samaa mieltä. Hulluutta.Elon Musk vastasi: ”Samaa mieltä.” Molemmat päivitykset keräsivät kymmeniätuhansia tykkäyksiä.

PayPalin lausunto ei vielä kerro riittävän selväsanaisesti sakko- ja sensuurikäytäntöjen hylkäämisestä, muistuttaa Reason-media. Vaikka misinfomaatiota koskeva normi kumottaisiin, sääntö olisi ilmeisesti voimassa muun kaltaisten, aiemmin tuomittaviksi määriteltyjen ilmaisujen kohdalla.

Aiemmin syyskuussa päivitetyissä käyttöehdoissa kerrottiin, että PayPal kieltää palvelunsa käyttämisen tarkoituksiin, joissa lietsotaan ”vihaa, väkivaltaa, rodullista tai muita ennakkoluuloja, syrjintää…”

Paypalin oman julkisen säännöstön mukaan toimenpiteet, joihin he voivat ryhtyä, riippuvat yhtiön omasta tulkinnasta. Päätös on heidän mukaansa ”täysin oman harkinnan varassa”, mikäli Paypal ”katsoo, että olet tehnyt joitain mainittuja asioita”.

Toisin sanoen, PayPal voi tulkita vapaasti, käytetäänkö maksupalvelua ”syrjivään” tai ”suvaitsemattomaan” toimintaan. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi laillisesta, mutta paheksuttavaksi tulkittavasta sisällöistä sakottamista. Tuolloin PayPal voisi veloittaa 2500 dollaria suoraan käyttäjätililtä.

Reason haastaa lukijat pohtimaan:

”Uskaltaisitko tuolloin kritisoida piikikkäästi mitään uskontoa? Tai, uskaltaisitko kritisoida viranomaisia tavalla, jonka joku voisi tulkita ”vihan lietsomiseksi”? Uskaltaisitko puhua myönteiseen sävyyn ihmisistä, jotka ovat toimineet väkivaltaisesti, esimerkiksi itsepuolustukseksi tai sotatoimissa, vallankumouksessa? Jos PayPal ajattelee, että se ei käy, se voi viedä rahasi.”

PayPal on hankkinut jo vuosien ajan kiistanalaista mainetta finanssisensuurillaan. Jopa Yahoon kaltainen kansainvälinen valtavirtamedia muistuttaa, että yhtiö on evännyt maksuliikenteen monilta organisaatioilta ja ihmisiltä, jotka ovat ottaneet kantaa politiikkaan oikeistokorostuksella.

Yksi uusimmista hyllytetyistä toimijoista on Gays Against Groomers (Homot groomausta vastaan). Yhteisö on seksuaalivähemmistöjen edustajien perustama ryhmä, joka kritisoi lasten seksualisointia ja altistamista transaktivismille. Myös evoluutiopsykologi Colin Wright sekä woke- ja antifa-kriittinen journalisti Ian Miles Cheong ovat joutuneet PayPalin sensuurin kohteiksi.

”Tällä hetkellä voi olla syytä harkita kahdesti, käyttääkö PayPalia”, Reason-lehti muistuttaa.

SUOMEN UUTISET