Disneyn kerrotaan kieltäneen Don Rosan kahden legendaarisen Roope Ankka -tarinan julkaisemisen vastaisuudessa. Yhtiön mukaan 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa julkaistut ankkasarjakuvat eivät enää edusta tätä päivää. Ennen kaikkea ne eivät ole linjassa diversiteetin ja inklusiivisuuden ihanteiden kanssa, joihin yhtiö kertoo sitoutuneen.

Edes maailman rikkain ankka ei ole turvassa wokettavalta cancel-kulttuurilta. Viihdesivusto CBR uutisoi hiljattain Roope Ankan joutuneen Disneyn sensuurin kohteeksi.

Maailmankuulu Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjä Don Rosa sai Disneyltä sähköpostin, jossa kerrottiin, ettei hänen tarinoitaan ”Maailman rikkain ankka” ja ”Unelmoiden läpi elämän” tultaisi enää vastaisuudessa julkaisemaan tai sisällyttämään osaksi sarjakuvakokoelmia.

”Osana yhä jatkuvaa sitoutumistaan diversiteetin ja inkluusion ihanteille, Walt Disney -yhtiö käy parhaillaan läpi tarinoidensa kirjoa”, kerrottiin Don Rosan vastaanottamassa viestissä.

”Tämän seurauksena tarinoita, jotka eivät ole linjassa näiden arvojen kanssa ei tulla enää julkaisemaan. Tämä koskee kahta tarinaasi, ’Maailman rikkain ankka’ ja ’Unelmoiden läpi elämän’. Näitä tarinoita ei tulla enää sisällyttämään mihinkään painoksiin tai kokoelmiin.”

Rosa kommentoi tapausta Facebookin faniryhmässään. ”Mitkäköhän kaikki Aku Ankka -tarinat on nyt kielletty?”, hän kirjoitti. ”Pelkästään minun? Ehkä ei kuitenkaan? Joka tapauksessa kaikki 12 lukua tarinastani ’Roope Ankan elämä ja teot’ on nyt kielletty, koska niitä ei voi julkaista ilman viimeistä osaa. Jätän sanomatta, mitä tämä tulee tarkoittamaan keräilijöiden markkinoille.”

Vuonna 1994 julkaistu ”Maailman rikkain ankka” kertoo Roope Ankan seikkailuista mm. Afrikassa ja Klondikessa pyrkimässä maailman rikkaimmaksi henkilöksi kullankaivuun merkeissä.

Toistaiseksi Disney ei kuitenkaan perustellut hyllytyspäätöstään. Fanien keskuudessa on spekuloitu, voisiko syynä olla esim. tarinoissa esiintyvä musta zombie-hahmo ”Bombie”.

Rosa on Disneyn sarjakuvamaailmassa legendaarinen hahmo. Erityisesti nyt sensuurin kohteeksi joutuneet tarinat ovat palkittuja ja suomalaisillekin tuttuja.

SUOMEN UUTISET