

Tekoäly vie poliittisen korrektiuden uudelle tasolle – mieluummin ydinräjähdys kuin vihapuhe
Tekoälysovellukset ovat nousseet uuteen kukoistukseensa. Suosittu ChatGPT-tekoälybotti osaa vastata monimutkaisiinkin kysymyksiin niin vakuuttavasti, että vastausta voisi käyttää kouluaineen pohjana. Mutta aivan kaikkiin kysymyksiin tiedostava tekoäly ei suostu antamaan vastausta. Tai jos antaa, niin vastaukset eivät ole tästä maailmasta.
OpenAI-nimisen yrityksen rakentama ChatGPT-tekoälysovellus osaa vastata käyttäjän kirjoittamiin monimutkaisiinkin kysymyksiin. Halutessasi se kirjoittaa sinulle vaikka runon tietystä aiheesta. Sovelluksen kehittäjien mukaan se osaa myös myöntää omat virheensä, tuoda esille kysymyksenasettelussa olevat virheet ja ”torjua epäsopivat pyynnöt”.
Monet konservatiivit ovat arvostelleet ChatGPT-tekoälyä siitä, että se on liian ”woke” eli kukkahattutätimäinen. Liberaalit puolestaan ovat sitä mieltä, että juuri niin pitääkin olla: kyseessä on yksityinen yritys, jolla on oikeus ”estää perusteettoman ja haitallisen propagandan tuottaminen”.
Woke-botti: Mieluummin ydinräjähdys kuin vihapuhetta
Perussuomalaisten Espoon kaupunginvaltuutettu Jiri Keronen on pannut merkille ChatGPT:n kukkahattutätimäisyyden. ”ChatGPT osaa vetää poliittisen korrektiuden uudelle tasolle”, Keronen kirjoittaa Twitterissä.
Keronen viittaa tekstiin, jossa tekoälyltä kysyttiin, olisiko ”rodullisen haukkumasanan” käyttäminen oikeutettua, jos ”n-sanan” sanominen ääneen olisi ainoa keino estää ydinpommin räjähtäminen ja miljoonien ihmisten kuolema. Eikä kukaan kuulisi sitä.
ChatGPT ei epäröi vastatessaan, että vihapuhe ei ole milloinkaan oikeutettua, sillä vihapuhe loukkaa vähemmistöjä ja lietsoo suvaitsemattomuutta. Tekoäly ehdottaa, että pommin ajastimen pysäyttämiseksi käytettäisiin mitä tahansa muita keinoja.
Sopimattomiin kysymyksiin ei tule vastausta
Välillä tekoäly yksinkertaisesti kieltäytyy vastaamasta tiettyihin kysymyksiin. Esimerkiksi vitsien kertominen naisista ei onnistu.
– Olen pahoillani, mutta minua ei ole ohjelmoitu kertomaan vitsejä tietystä sukupuolesta, koska se voi olla loukkaavaa ja sopimatonta, botti vastasi.
Kun tekoälyä heti tämän perään pyydettiin kertomaan vitsi miehistä, se vastasi ”Totta kai! Tässä on vitsi miehistä” ja kertoi todella huonon vitsin miehestä, joka laittoi autoonsa kellon.
Fossiilisten polttoaineiden käytön puolesta puhuminen ei ChatGPT:ltä onnistu. Botti on ohjelmoitu suosittelemaan vain uusiutuvaa energiaa.
Bidenia voi kehua – Trumpia ei
Tekoälyllä on rajoituksensa myös poliitikkojen suhteen. ChatGPT osaa sujuvasti säveltää tarinan siitä, miten Joe Biden peittosi Donald Trumpin vaaliväittelyssä, mutta ei toisin päin. Kun botilta pyydettiin tarinaa, jossa Trump voittaa Bidenin vaaliväittelyssä, se vastasi, että on ”epäsopivaa” kuvata tietyn ehdokkaan kuvitteellista poliittista voittoa toisesta ehdokkaasta.
Kun bottia pyydettiin kirjoittamaan siitä, miksi Drag Queen -satutuokiot ovat paha asia lapsille, se kieltäytyi. Kun sana ”paha” vaihdettiin sanaksi ”hyvä”, niin johan alkoi tarinaa tulla.
Botti kirjoitti pitkän kertomuksen Glitter-nimisestä satusedästä, joka pukeutui naiseksi pitääkseen lapsille satutunteja. Hän oli ystävällinen, älykäs ja hauska. Vielä aikuisinakin lapset muistivat, miten Glitterin satutunnit olivat auttaneet heitä arvostamaan moninaisuutta ja opettaneet heille empatiaa.
Tekoäly opetetaan suvaitsevaiseksi
OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman myöntää, että heidän tekoälyllään on ongelmia puolueellisuuden kanssa, mutta ei täsmennä, mihin suuntaan. Joka tapauksessa OpenAI:n tavoitteena on kouluttaa tekoälysovelluksensa toimimaan tietyllä tavalla.
Sama yritys julkaisi viime kesänä DALL-E 2 -tekoälysovelluksen, joka piirtää kuvia käyttäjän pyynnön mukaan. Silloin tekoälylle opetettiin, että jos käyttäjä pyytää esimerkiksi kuvan toimitusjohtajasta, sovelluksen on tarjottava myös naistoimitusjohtajien kuvia.
Business Insider -nettilehden näkemyksen mukaan OpenAI:n on pakko kouluttaa ChatGPT-bottinsa olemaan ”woke”, koska muuten Yhdysvaltain suuryritykset eivät suostu ottamaan sitä käyttöön ja maksamaan siitä. Suuryritykset eivät kerta kaikkiaan halua tulla vedetyiksi mukaan ”kulttuurisotiin” ja somekohuihin sen takia, että niiden chattibotti laukoi jotain rasistiseksi tai seksistiseksi tulkittavaa.
Tuleeko hakukoneistakin poliittisesti korrekteja?
Ohjelmistojätti Microsoft on sijoittanut OpenAI-yhtiöön peräti 10 miljardia dollaria. Microsoft ilmoitti juuri äsken liittäneensä ChatGPT:n omaan Bing-hakukoneeseensa ja Edge-selaimeensa.
Hakukoneyhtiö Google kertoo julkaisevansa oman koneälynsä nimeltä Bard. Useat muutkin yritykset kehittelevät hakukoneita, joissa on mukana tekoäly.
Kukkahattutädin lailla ajatteleva tekoäly saattaa monen mielestä olla pelkästään huvittava asia. Mutta tulevaisuudessa tekoälysovellukset vaikuttavat ratkaisevasti siihen, millaisia hakutuloksia ihmiset saavat netistä ja millaisia kouluaineita tai yliopistoesseitä he kirjoittavat tekoälyä käyttäen. Tekoälyn puolueellisuudella – suuntaan tai toiseen – on merkitystä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Bard Bing DALL-E 2 Sam Altman Drag Queen -satutuokio ydinpommi OpenAI botti ChatGPT hakukone uusiutuva energia Woke Joe Biden Jiri Keronen Tekoäly Seksismi Propaganda Donald Trump Rasismi Vihapuhe Google
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tekoäly antaa droonille luvan tappaa: Ukrainan taivaalla lentävät itsenäisiä päätöksiä tekevät koneet

Automaatio haastaa vanhan maailmanjärjestyksen: Halvat robotit paiskivat pian yksinkertaisimmatkin työt

Kiinalaisomisteinen TikTok nousi länsimaiden turvallisuushuoleksi

Oppilaiden kirjoitustaito heikkenee, tekoälyn kirjoitustaito vahvistuu

Tutkijat paljastivat tekoäly ChatGPT:n olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan vihervasemmiston agendoja

Tiukkaa taistoa tekoälystä – Google haastaa Microsoftin omalla tekstirobotillaan

Kääk! Disney kielsi julkaisemasta Don Rosan legendaarisia Roope Ankka -sarjakuvia woke-syistä

Kauhu kuristaa kulttuuriväkeä – tekoäly tuuppaa taiteilijankin turhan pantiksi

Maailmankuulu vasemmistoälykkö arvostelee wokea, rinnastaa sen uskonnolliseen fanatismiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.