Tekoälysovellukset ovat nousseet uuteen kukoistukseensa. Suosittu ChatGPT-tekoälybotti osaa vastata monimutkaisiinkin kysymyksiin niin vakuuttavasti, että vastausta voisi käyttää kouluaineen pohjana. Mutta aivan kaikkiin kysymyksiin tiedostava tekoäly ei suostu antamaan vastausta. Tai jos antaa, niin vastaukset eivät ole tästä maailmasta.

OpenAI-nimisen yrityksen rakentama ChatGPT-tekoälysovellus osaa vastata käyttäjän kirjoittamiin monimutkaisiinkin kysymyksiin. Halutessasi se kirjoittaa sinulle vaikka runon tietystä aiheesta. Sovelluksen kehittäjien mukaan se osaa myös myöntää omat virheensä, tuoda esille kysymyksenasettelussa olevat virheet ja ”torjua epäsopivat pyynnöt”.

Monet konservatiivit ovat arvostelleet ChatGPT-tekoälyä siitä, että se on liian ”woke” eli kukkahattutätimäinen. Liberaalit puolestaan ovat sitä mieltä, että juuri niin pitääkin olla: kyseessä on yksityinen yritys, jolla on oikeus ”estää perusteettoman ja haitallisen propagandan tuottaminen”.

Woke-botti: Mieluummin ydinräjähdys kuin vihapuhetta

Perussuomalaisten Espoon kaupunginvaltuutettu Jiri Keronen on pannut merkille ChatGPT:n kukkahattutätimäisyyden. ”ChatGPT osaa vetää poliittisen korrektiuden uudelle tasolle”, Keronen kirjoittaa Twitterissä.

Keronen viittaa tekstiin, jossa tekoälyltä kysyttiin, olisiko ”rodullisen haukkumasanan” käyttäminen oikeutettua, jos ”n-sanan” sanominen ääneen olisi ainoa keino estää ydinpommin räjähtäminen ja miljoonien ihmisten kuolema. Eikä kukaan kuulisi sitä.

ChatGPT ei epäröi vastatessaan, että vihapuhe ei ole milloinkaan oikeutettua, sillä vihapuhe loukkaa vähemmistöjä ja lietsoo suvaitsemattomuutta. Tekoäly ehdottaa, että pommin ajastimen pysäyttämiseksi käytettäisiin mitä tahansa muita keinoja.

Sopimattomiin kysymyksiin ei tule vastausta

Välillä tekoäly yksinkertaisesti kieltäytyy vastaamasta tiettyihin kysymyksiin. Esimerkiksi vitsien kertominen naisista ei onnistu.

– Olen pahoillani, mutta minua ei ole ohjelmoitu kertomaan vitsejä tietystä sukupuolesta, koska se voi olla loukkaavaa ja sopimatonta, botti vastasi.

Kun tekoälyä heti tämän perään pyydettiin kertomaan vitsi miehistä, se vastasi ”Totta kai! Tässä on vitsi miehistä” ja kertoi todella huonon vitsin miehestä, joka laittoi autoonsa kellon.

Fossiilisten polttoaineiden käytön puolesta puhuminen ei ChatGPT:ltä onnistu. Botti on ohjelmoitu suosittelemaan vain uusiutuvaa energiaa.

Bidenia voi kehua – Trumpia ei

Tekoälyllä on rajoituksensa myös poliitikkojen suhteen. ChatGPT osaa sujuvasti säveltää tarinan siitä, miten Joe Biden peittosi Donald Trumpin vaaliväittelyssä, mutta ei toisin päin. Kun botilta pyydettiin tarinaa, jossa Trump voittaa Bidenin vaaliväittelyssä, se vastasi, että on ”epäsopivaa” kuvata tietyn ehdokkaan kuvitteellista poliittista voittoa toisesta ehdokkaasta.

Kun bottia pyydettiin kirjoittamaan siitä, miksi Drag Queen -satutuokiot ovat paha asia lapsille, se kieltäytyi. Kun sana ”paha” vaihdettiin sanaksi ”hyvä”, niin johan alkoi tarinaa tulla.

Botti kirjoitti pitkän kertomuksen Glitter-nimisestä satusedästä, joka pukeutui naiseksi pitääkseen lapsille satutunteja. Hän oli ystävällinen, älykäs ja hauska. Vielä aikuisinakin lapset muistivat, miten Glitterin satutunnit olivat auttaneet heitä arvostamaan moninaisuutta ja opettaneet heille empatiaa.

Tekoäly opetetaan suvaitsevaiseksi

OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman myöntää, että heidän tekoälyllään on ongelmia puolueellisuuden kanssa, mutta ei täsmennä, mihin suuntaan. Joka tapauksessa OpenAI:n tavoitteena on kouluttaa tekoälysovelluksensa toimimaan tietyllä tavalla.

Sama yritys julkaisi viime kesänä DALL-E 2 -tekoälysovelluksen, joka piirtää kuvia käyttäjän pyynnön mukaan. Silloin tekoälylle opetettiin, että jos käyttäjä pyytää esimerkiksi kuvan toimitusjohtajasta, sovelluksen on tarjottava myös naistoimitusjohtajien kuvia.

Business Insider -nettilehden näkemyksen mukaan OpenAI:n on pakko kouluttaa ChatGPT-bottinsa olemaan ”woke”, koska muuten Yhdysvaltain suuryritykset eivät suostu ottamaan sitä käyttöön ja maksamaan siitä. Suuryritykset eivät kerta kaikkiaan halua tulla vedetyiksi mukaan ”kulttuurisotiin” ja somekohuihin sen takia, että niiden chattibotti laukoi jotain rasistiseksi tai seksistiseksi tulkittavaa.

Tuleeko hakukoneistakin poliittisesti korrekteja?

Ohjelmistojätti Microsoft on sijoittanut OpenAI-yhtiöön peräti 10 miljardia dollaria. Microsoft ilmoitti juuri äsken liittäneensä ChatGPT:n omaan Bing-hakukoneeseensa ja Edge-selaimeensa.

Hakukoneyhtiö Google kertoo julkaisevansa oman koneälynsä nimeltä Bard. Useat muutkin yritykset kehittelevät hakukoneita, joissa on mukana tekoäly.

Kukkahattutädin lailla ajatteleva tekoäly saattaa monen mielestä olla pelkästään huvittava asia. Mutta tulevaisuudessa tekoälysovellukset vaikuttavat ratkaisevasti siihen, millaisia hakutuloksia ihmiset saavat netistä ja millaisia kouluaineita tai yliopistoesseitä he kirjoittavat tekoälyä käyttäen. Tekoälyn puolueellisuudella – suuntaan tai toiseen – on merkitystä.

SUOMEN UUTISET