Tekstirobotti Chat GPT:ltä menee muutama sekunti kouluaineen kirjoittamiseen aiheesta kuin aiheesta. Lopputulos voi olla pikkuviilausten jälkeen aivan uskottava ja osa opettajakunnasta onkin takajaloillaan vilpin mahdollisuudesta.

Chat GPT on ohjelmisto, jota kehittää San Franciscossa majaansa pitävä Open AI. Työyhteenliittymää oli perustamassa myös Elon Musk ja organisaatiolla on läheiset yhteydet muun muassa Microsoftiin, joka on investoinut hankkeeseen miljardi dollaria.

Chat GPT perustuu koneoppiseen, jossa ohjelmisto analysoi valtavaa tietomassaa kerroksellisten algoritmien perusteella. Koneoppiminen on yksi osa tekoälyä ja sen tarkoitus on saada ohjelmisto toimimaan aina vaan paremmin sekä pohjatiedon (tietokannan) että käyttäjän toiminnan perusteella.

Opiskelijat ovat fuskanneet, luntanneet ja kopsanneet maailman sivu. Hakukoneiden myötä vilppi helpottui olennaisesti ja nyt chat-robotti osaa yhdistää kaiken digimuotoisen tiedon ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Ei ihme, että opettajakunta on huolissaan.

– Luulenpa tämän johtavan yleistyviin salitentteihin sekä suullisiin kokeisiin, jotta opiskelijoita voidaan valvoa ja estää heitä käyttämästä kyseisiä apuvälineitä, sanoo median ja viestinnän professori Anne Kaum Dagens Nyheterissä.

Ilmiselvää kehitystä on kuitenkin aivan turha yrittää kahlita ja se on huomattu jo ainakin yliopistoissa. Tekstirobotti on oivallinen apuväline ja innovaatioiden lähde, kunhan ymmärtää sen rajat.

– On aivan turhaa yrittää estää opiskelijoita käyttämästä sitä. Sen sijaan meidän pitäisi olla proaktiivisia ja pystyä näyttämään tekstirobotin mahdollisuudet sekä myös sen puutteet, Kaum pohtii.

SUOMEN UUTISET