Tekoäly on päivän sana ja pikkuhiljaa se haastaa ihmistaidot. Google vastaa nyt Microsoftin haasteeseen ja antaa oman tekstirobottinsa kotvasen kuluttua julkiseen käyttöön. Bard-robotin lanseerauksessa kävi ilmi, että koneoppiminen ja pythonin pykääminen ovat tekijästään riippuvaisia ja paljon näyttää edelleenkin olevan kiinni tietokannoista.

Google julkaisi maanantaina oman tekoälypohjaisen keskustelurobottinsa. Bard-nimen saanut ohjelmisto on suora kilpailija Open AI:n marraskuussa julkaisemalle Chat GPT:lle. Sen kehittämiseen Microsoft on syytänyt miljardeja dollareita.

Haastaa perinteiset hakukoneet

Tekoälyn ripeä kehitys ilmeisesti yllätti Googlen emoyhtiö Alphabetin, kun viime vuoden lopulla näytti jo siltä, että yritys olisi jäämässä Microsoftin kyydistä. Chattibotti nimittäin haastaa perinteiset hakukoneet ja toimettomuus olisi saattanut tehdä Googlelle jopa Nokiat.

Googlen ja Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai kuvailee Bardia ”kokeelliseksi, keskustelevaksi tekoälypalveluksi”, joka vastaa kyselyihin ja osallistuu keskusteluihin. Ohjelmisto on alkuun luotettujen testaajien käytössä ja tulee suuren yleisön saataville ”lähiviikkoina”.

Alku aina hankalaa

Bardin lanseeraus lähti kompuroiden liikkeelle sillä se tosiasiallisesti mokasi ensimmäisessä demossa. Bardille nimittäin esitettiin kysymys: ”Mistä James Webb – avaruusteleskoopin uusista löydöistä voisin kertoa 9-vuotiaalle lapselleni?”

Hetken pohdittuaan Bard pamautti The Vergen mukaan vastaukseksi, että ko. teleskooppi ”otti ensimmäiset kuvat planeetasta oman aurinkokuntamme ulkopuolella”.

Twitter kohahti välittömästi ja somessa sauhuttiin saman tien, että Bardin höpinät eivät pidä paikkaansa. Ensimmäiset kuvat eksoplaneetasta löytyivät kuulemma NASA:n sivuilta jo 14 vuotta ennen JWST:n aikaa.

SUOMEN UUTISET