

LEHTIKUVA
Tiukkaa taistoa tekoälystä – Google haastaa Microsoftin omalla tekstirobotillaan
Tekoäly on päivän sana ja pikkuhiljaa se haastaa ihmistaidot. Google vastaa nyt Microsoftin haasteeseen ja antaa oman tekstirobottinsa kotvasen kuluttua julkiseen käyttöön. Bard-robotin lanseerauksessa kävi ilmi, että koneoppiminen ja pythonin pykääminen ovat tekijästään riippuvaisia ja paljon näyttää edelleenkin olevan kiinni tietokannoista.
Google julkaisi maanantaina oman tekoälypohjaisen keskustelurobottinsa. Bard-nimen saanut ohjelmisto on suora kilpailija Open AI:n marraskuussa julkaisemalle Chat GPT:lle. Sen kehittämiseen Microsoft on syytänyt miljardeja dollareita.
Haastaa perinteiset hakukoneet
Tekoälyn ripeä kehitys ilmeisesti yllätti Googlen emoyhtiö Alphabetin, kun viime vuoden lopulla näytti jo siltä, että yritys olisi jäämässä Microsoftin kyydistä. Chattibotti nimittäin haastaa perinteiset hakukoneet ja toimettomuus olisi saattanut tehdä Googlelle jopa Nokiat.
Googlen ja Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai kuvailee Bardia ”kokeelliseksi, keskustelevaksi tekoälypalveluksi”, joka vastaa kyselyihin ja osallistuu keskusteluihin. Ohjelmisto on alkuun luotettujen testaajien käytössä ja tulee suuren yleisön saataville ”lähiviikkoina”.
Alku aina hankalaa
Bardin lanseeraus lähti kompuroiden liikkeelle sillä se tosiasiallisesti mokasi ensimmäisessä demossa. Bardille nimittäin esitettiin kysymys: ”Mistä James Webb – avaruusteleskoopin uusista löydöistä voisin kertoa 9-vuotiaalle lapselleni?”
Hetken pohdittuaan Bard pamautti The Vergen mukaan vastaukseksi, että ko. teleskooppi ”otti ensimmäiset kuvat planeetasta oman aurinkokuntamme ulkopuolella”.
Twitter kohahti välittömästi ja somessa sauhuttiin saman tien, että Bardin höpinät eivät pidä paikkaansa. Ensimmäiset kuvat eksoplaneetasta löytyivät kuulemma NASA:n sivuilta jo 14 vuotta ennen JWST:n aikaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aurinkokunta demo eksoplaneetta NASA James Webb -avaruusteleskooppi kokeellinen keskusteleva tekoälypalvelu chattibotti Alphabet Bard ChatGPT Open AI Chat GPT koneoppiminen Sundar Pichai Tekoäly Microsoft Google Nokia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tekoäly antaa droonille luvan tappaa: Ukrainan taivaalla lentävät itsenäisiä päätöksiä tekevät koneet

Automaatio haastaa vanhan maailmanjärjestyksen: Halvat robotit paiskivat pian yksinkertaisimmatkin työt

Oppilaiden kirjoitustaito heikkenee, tekoälyn kirjoitustaito vahvistuu

Tutkijat paljastivat tekoäly ChatGPT:n olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan vihervasemmiston agendoja

Tekoäly vie poliittisen korrektiuden uudelle tasolle – mieluummin ydinräjähdys kuin vihapuhe

Kauhu kuristaa kulttuuriväkeä – tekoäly tuuppaa taiteilijankin turhan pantiksi

Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon

Tekoäly haastaa eliitin ylivallan – ihmisen kaltainen ohjelmisto askarruttaa asiantuntijoita

Tekoäly vie ammattilaisten työt: British Telecom leikkaa jopa 55 000 työntekijää – lähes puolet väestä pihalle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää