Kaikkien kulkutautien, katastrofien ja sotien alle on jäänyt työelämän kavala muutos. Robotit korvaavat ihmiskäsiä perinteisissäkin töissä ja haastavat koko tavaranvaihtoon sekä palveluksiin perustuvan yhteiskuntajärjestyksen. Muutos jättää kasvavan osan väestöstä odottamaan tumput suorina yhteiskunnan almuja.

Vielä 1960-luvulla syntynyt sukupolvi meni kesällä duuniin ja tottui pienestä pitäen siihen, että hyvinvointi syntyy työnteosta. Pikkuhiljaa kehitys on mennyt kohti tilannetta, jossa pelkästä olemassaolosta on tullut ihmiselämän tarkoitus ja saavutetut edut rahoitetaan yhteiskunnan tukiviidakon loppumattomilla hedelmillä.

Siksikin Suomi velkaantuu. Kauppatase on jämähtänyt pakkaselle ja elo kustannetaan vuodesta toiseen velaksi. Ainakin niin kauan kuin valtion velkahanat ovat auki ja uudella velkaryypyllä voi maksaa entistä pois. Pää voi pian tulla vetävän käteen – tosin yllättävältä taholta.

Robotit kehittyvät – ihminen ei

Robotit eroavat ihmisistä siinä, että niiden evoluutio on käsittämättömän nopeaa. Älykkäiden koneiden ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti ja mikä tärkeintä – niiden hinnat halpenevat kaiken aikaa. Roboteilla on muitakin kiistämättömiä etuja: ne ovat täsmällisiä, luotettavia ja kustannustehokkaita.

Mutta ennen kaikkea niiden työhalu on sammumaton niin kauan kuin virtaa riittää. Ne eivät myöskään lakkoile ja kiristä yhteiskuntaa, vaikka olisivat tietyille ja yhteiskunnan kannalta kriittisille erikoisaloille ohjelmoituja koneita.

Robotin tuntikustannus ihmistä pienempi

Pienet ja niukan budjetin yritykset voivat jo nyt vuokrata robotteja tarpeelliseksi ajaksi – kuten ihmistyövoimaa sitä välittävistä firmoista ennen vanhaan. Näin nousukauden paikoittainen työvoimapula itse asiassa kiihdyttää yhteiskunnan automatisaatiota.

Amerikkalaisten kokemusten perusteella jo neljällä robotilla voi säästää 15 000 dollaria kuukaudessa verrattuna vastaavaan ihmistyövoiman kustannukseen kokoonpanotyössä. Ja kapasiteettia voi tarvittaessa lisätä reilusti kustannustason siitä nousematta.

”Robot as a service” mahdollistaa automaation hyödyntämisen yhä useammille yrityksille. Samalla kustannukset tuotettua yksikköä kohti laskevat. Viimeistään taulukkolaskennan luvut tekevät ihmistyövoiman hyödyntämisen yksinkertaisissakin töissä kyseenalaiseksi.

Kouluttamatonta työvoimaa ei tarvita

Koneiden ja tekoälyn evoluutio on laajemmaltikin keskustelun aiheena ainakin Yhdysvaltain Silicon Valleyssa. Kokoontumisissa esitetyt visiot ovat toki luontevia mutta ihmisrodun kannalta pysäyttäviä.

Ennen dystopiaa tuotanto kuitenkin palaa takaisin teollisuusmaihin ja kouluttamattoman, usein ulkomaisen, työvoiman tarve poistuu.

SUOMEN UUTISET