Hallitus määrätietoisesti romuttaa turvapaikkajärjestelmän, syyttivät perussuomalaiset tänään suullisella kyselytunnilla. Hallitus on esittänyt, että jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja karkotuspäätöksen Suomessa saaneet voisivat jatkossa saada oleskeluluvan opiskelupaikan perusteella.

– Toisin sanoen ei olisi enää mitään väliä sillä, mikä on turvapaikkahakemuksen lopputulos: aina voi hakea oleskelulupaa muilla tavoin. Tämä on kuin kutsuhuuto haittamaahanmuutolle, joka maksaa yhteiskunnalle miljardeja, perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen huomautti.

Laittomasti maassa olevat säilöön

Perussuomalaiset on korostanut puheissaan ja ohjelmissaan, että ainoa oikea tapa käsitellä laittomasti maassa olevia ja karkotuspäätöksen saaneita on ottaa heidät säilöön ja poistaa maasta.

– Hallituksen esitys romuttaa turvapaikkajärjestelmän, maksaa suomalaisille tuntuvasti ja on moraaliton – miksi haluatte tehdä laittomasta oleskelusta laillista? Immonen kysyi työministeri Tuula Haataiselta (sd).

Haatainen perusteli, että esityksellä halutaan tehdä Suomeen opiskeluun tulosta ja myös Suomeen jäämisestä joustavampaa. Karkotuspäätöksen saaneille Haatainen haluaisi pysyvät oleskeluluvat, ettei kyseisten henkilöiden tarvitse mennä takaisin kotimaahansa anomaan uutta lupaa.

Kaikkein heikoiten työllistyvä ryhmä

Immonen pyysi hallitusta ottamaan huomioon, että kun hallitus haluaa jakaa oleskelulupia maassa asiattomasti oleskeleville, niin juuri turvapaikanhakijat työllistyvät kaikkein huonoiten ja tulevat siten yhteiskunnalle kalliiksi.

– Hallitus tekee selvästi kaikkensa, jotta Suomen kansan työllä kustantamat etuudet olisivat koko maailman saatavilla. Perussuomalaiset eivät tätä hyväksy.

– Ja kun puhutte työvoimatarpeesta, niin ottakaa huomioon halpatyövoiman hyväksikäyttötapaukset esimerkiksi Närpiöstä ja etnisistä ravintoloista, Immonen totesi.

Entä täällä jo olevat kehitysmaista tulleet?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että koska Suomi ei pysty houkuttelemaan oikeita osaajia, niin hallituksen ratkaisu on haalia Suomeen yhä enemmän ihmisiä, joita järjestelmä ja sosiaaliturva houkuttelevat.

– Kysyn työministeriltä, miksi ette kouluta ja työllistä maassa jo laillisesti olevia kehitysmaista saapuneita ihmisiä?

Haatainen puolustautui ja totesi, että Suomessa kyllä koulutetaan ja työllistetään näitä henkilöitä jo nyt. Vastaus on kuitenkin ristiriidassa sen kanssa, että taustaltaan humanitääristen maahanmuuttajien koulutus- ja työllisyystilastot näyttävät surkeilta.

SUOMEN UUTISET