Ruotsi haluaa helpottaa rikoksista tuomittujen ulkomaalaisten karkottamista. Suomi ei tässä asiassa seuraa Ruotsin tietä, vaan haluaa kynsin ja hampain pitää kiinni kaikista Suomeen tulleista. Niistäkin, jotka ovat nyt maassa laittomasti. Maan valtalehti haluaa pitää kiinni jopa niistä ulkomaalaisista, jotka ovat Suomessa syyllistyneet kymmeniin rikoksiin.

Ruotsin integraatio- ja maahanmuuttoministeri Anders Ygeman (sdp) kertoi lauantaina lehdistötilaisuudessa, että hallitus haluaa helpottaa rikoksista tuomittujen ulkomaalaisten karkottamista. Ministerin mielestä karkotuskynnys on tähän asti ollut aivan liian korkea, uutisoi Aftonbladet.

Hallitus ehdottaa, että karkottamiseen johtavien rikosten määritelmää laajennettaisiin laskemalla vankeustuomion alaraja vuoden vankeudesta puoleen vuoteen ja sisällyttämällä siihen kaikki ihmisten henkeen, terveyteen ja vapauteen kohdistuvat rikokset.

– Jos henkilö tuomitaan Ruotsissa vakavista rikoksista ja hän ei ole Ruotsin kansalainen, hänet pitää pääsääntöisesti pystyä karkottamaan, sanoo maahanmuuttoministeri Ygeman.

– Luottamus oikeusvaltioon ja maahanmuuttopolitiikkaan edellyttää, että ne, jotka muuttavat tänne myös noudattavat meidän lakejamme.

Karkotuksia lisää jopa kolmannes

Maahanmuuttoministeri Ygemanin mukaan ulkomaalaisten kotoutumiselle on asetettava entistä korkeammat vaatimukset työpaikan, opiskelujen ja kielitaidon suhteen, mikäli karkottamatta jättämistä halutaan perustella sillä, että henkilöllä on kiinteät siteet Ruotsiin. Myös maahantulokiellon kestoaikaa halutaan pidentää.

Tiukemman linjan on määrä astua voimaan heinäkuun alussa. Hallituksen tavoitteena on lisätä karkotuksia jopa kolmanneksella. Tämä tarkoittaisi sitä, että vuodessa karkotettaisiin 200 rikollista enemmän kuin nyt.

Pääministerillä oli laiton siivooja kotonaan

Uudella hallituksella onkin syytä tiukentaa linjaansa maasta poistamisen suhteen. Pääministeri Magdalena Andersson (sdp) sai kyseenalaista kuuluisuutta alkuvuodesta, kun hänen kotoaan otettiin kiinni laittomasti maassa ollut siivooja.

Nicaraguasta kotoisin oleva 25-vuotias nainen määrättiin käännytettäväksi Ruotsista jo keväällä 2020, mutta hän jäi maahan laittomasti. Hän työskenteli sen jälkeen ilman työlupaa siivoten muuan muassa pääministerin kotona.

Miksi Suomi ei seuraa Ruotsin tietä tässä asiassa?

Ruotsi haluaa siis lisätä karkotusten määrää. Suomessa pääministeri Sanna Marinin hallituksen linja tuntuu olevan päinvastainen. Sisäministeriö julkisti torstaina selvityksen, jossa ehdotettiin noin 3 000 Suomessa laittomasti oleskelevan henkilön oleskelun laillistamista.

Vihreän sisäministeriön ohella laittomasti Suomessa oleskelevien asiaa ajaa Helsingin Sanomat, joka kannattaa sisäministeriön ehdotusta pääkirjoituksessaan.

Karkotuksen uhka aiheuttaa stressiä Alille

Viikonloppuna Helsingin Sanomat julkaisi ”tutkivana journalismina” pitkän nyyhkytarinan siitä, miten vuonna 1993 ilman vanhempiaan pakolaisena Suomeen tullut Ali on vaarassa joutua karkotetuksi Somalimaahan, jossa hän ei ole ollut sitten lapsuutensa.

Jo pelkkä karkotuksen uhka on aiheuttanut Alille kovaa stressiä. Hän narskuttelee hampaitaan öisin.

– Aamulla särkee päätä, välillä tulee masennushetkiä ja itkettää, Hesarin toimittaja kirjoittaa.

– Milloin tahansa poliisi voi ottaa Alin kiinni. Häntä uhkaa karkotus Somaliaan.

Suomessa asuessaan Ali on syyllistynyt kymmeniin rikoksiin. HS:n tietojen mukaan tuomioita on parikymmentä, pääasiassa pahoinpitelyitä ja ryöstöjä. Rikosten joukossa on myös muutama törkeä pahoinpitely. Ilmeisesti Alia ei silti saisi Helsingin Sanomien mielestä karkottaa.

SUOMEN UUTISET