Arviot laittomasti maassa olevien määrästä Ruotsissa liikkuvat suurimmillaan 200 000–400 000 henkilön välillä. Pimeä työ nakertaa sopimusyhteiskuntaa, lanaa tietä järjestäytyneelle rikollisuudelle ja johtaa laillisen yhteiskunnan rapautumiseen. Sitä saa mitä tilaa.

Ruotsissa asuu ja elää jopa 400 000 ihmisen näkymätön ihmisjoukko, jota ei virallisesti ole olemassa. Paperiton ja vailla työlupaa vaeltava väki ottaa vastaan mitä hyvänsä työtä ja saa mahdollisen korvauksensa pimeästi. Rinnakkaistyömarkkinoilla poljetaan palkkoja ja työehtoja, eli puolustuskyvytöntä työvoimaa käytetään usein törkeästi hyväksi.

Paperiton eli laittomasti maassa oleva henkilö ei periaatteessa voi avata pankkitiliä tai saada ajokorttia ja terveyspalvelut tökkivät. Laillinen työnteko ei onnistu eikä myöskään opiskelu.

Pimeä työ hyödyttää vain rikollisia

Yksilön lisäksi yhteiskunta ottaa siipeensä, sillä verot ja sosiaaliturvamaksut jäävät pimeästä työstä maksamatta. Laitonta työvoimaa hyödyntävätkin lähinnä järjestäytynyt rikollisuus ja yksittäiset ahneet henkilöt, joiden mahdollisuus välttää lain pitkä käsi ovatkin melkoisen hyvät. Pimeä palkanmaksu luo edellytykset esimerkiksi rahanpesulle.

Ruotsin eri viranomaiset eivät pysty vaihtamaan keskenään tietoja riittävän tehokkaasti, joten laittomuuksien paljastuminen on sattumankauppaa. Vahingossa jäi kiinni tämäkin karkotuspäätöksen saanut ja etsintäkuulutettu henkilö, joka siivosi pimeästi pääministeri Magdalena Anderssonin asuntoa Tukholmassa.

Maahanmuuttopolitiikka pähkinänkuoressa

Yritykset ja työntekijöiden järjestöt ovat vallitsevasta tilanteesta yhtä lailla tuohtuneita, sillä pimeät työmarkkinat kaventavat kaikkien laillisesti toimivien ansaintamahdollisuuksia. Työnantajien Stoppa fusket -nettipalvelua pyörittävä konsultti Anna-Lena Norberg toteaa Expressenin haastattelussa, etteivät työehtosopimukset enää merkitse paljoakaan yksittäisille työnantajille. Hän huomauttaa, että rikollinen toiminta on erityisen suurta aloilla, joilla työskentelee paljon ulkomaista halpatyövoimaa.

– Veroviranomaiset ovat arvioineet, että meillä on täällä satojatuhansia vierastyöläisiä. Sitten meillä on paljon uusruotsalaisia, joiden palkkaaminen ei ole kannattavaa, koska tulee paljon halvemmaksi antaa jonkun ulkomaille rekisteröidyn yrityksen rahdata tänne orjatyöläisiä. Siinäpä maahanmuuttopolitiikkamme noin pääpiirteissään.

Paperittomia jopa 400 000

Maahanmuuttoviraston mukaan 25 000 henkilöä odottaa karkotusta Ruotsista. Suurin osa tapauksista on sellaisia, joiden toimeenpano on syystä tai toisesta keskeytetty. On muitakin tapoja haarukoida paperittomien määrää. Esimerkiksi kouluhallitus on tukenut vuosittain 148–178 kuntaa, jotka ottavat oppilaikseen paperittomien lapsia.

Kolmas tapa laittomasti maassa olevien ihmisten lukumäärän arvioimiseksi on tutkailla aloja, joissa tunnetusti hyödynnetään paljon laitonta työvoimaa. Kun rakennuksilla otettiin käyttöön pakollinen henkilökortti, putosi ilman ruotsalaista henkilönumeroa työskentelevien määrä 100 000 työntekijästä 35 000 työntekijään.

– Arvioisin, että paperittomien määrä on luokkaa 200 000, mutta se voi olla tuplasti enemmänkin, sanoo Jessica Löfström.

Hän vetää entisen turvallisuuspolisi Säpon päällikkö Klas Fribergin kanssa yritystä, joka pyrkii kitkemään laittoman työvoiman käyttöä ja kohentamaan yleensäkin työmarkkinoiden avoimuutta sekä laillisuutta.

SUOMEN UUTISET