Espoon kaupunginvaltuutettu Simo Grönroos haluaa muutosta Espoon maahanmuuttopolitiikkaan. Muutosesityksen Espoon kaupungin kehitysohjelmien hyötytavoitteisiin tehnyt Grönroos vaatii Espoota luopumaan maahanmuuton edistämisestä.

Suomen Perustan toiminnanjohtaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Simo Grönroos piti maanantaina Espoon kaupunginhallituksessa puheen Elinvoimainen Espoo ja Kestävä Espoo -ohjelmien hyötytavoitteisiin tekemistään muutosesityksistä, joista ensimmäinen käsitteli maahanmuuttoon ja integraatioon liittyviä kysymyksiä.

– Espoo kasvaa vauhdilla, ja kasvu perustuu käytännössä kokonaan maahanmuuttoon ja vieraskielisen väestön kasvuun. Viime vuonna vieraskielisten osuus kaupungin väestönkasvusta oli 93 %, Grönroos sanoi.

”Osaajapula” tarkoittaa halpatyövoimapulaa

Tämä ei silti näytä riittävän kaikille, sillä Espoo panostaa kehitysohjelmien tavoitteissa edelleen ulkomaisten ”osaajien” houkuttelemiseksi kaupunkiin samaan aikaan, kun maassa on työ- ja elinkeinoministeriön tammikuussa antamien tietojen mukaan 270 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 22 000 enemmän kuin ennen koronan alkua.

– Keitä ovat sitten nämä paljon puhutut ”osaajat”, joita Suomeen sanotaan tarvittavan? Käsittelyssä olevien asiakirjojen ansioksi on sanottava, että niissä sentään sanotaan suoraan, että osaajalla tarkoitetaan käytännössä kaikkea maahanmuuttoa, kuten hyötytavoitteissa todetaan: ”Osaajalla tarkoitetaan minkä tahansa alan ammattilaista, asiantuntijaa tai taitajaa, jonka osaamista tarvitsemme Espoossa”.

– Työperäinen maahanmuutto tarkoittaa siis käytännössä matalapalkka-aloille suuntautuvaa halpatyövoiman maahanmuuttoa, joka heikentää suomalaisten työntekijöiden työmarkkina-asemaa ja tulee veronmaksajalle kalliiksi, kun matalapalkka-aloilla työskentelevien edellytykset tulla palkallaan toimeen heikkenevät entisestään.

Suomessa on jo liikaa työttömiä

Grönroos totesi, ettei Espoon tarvitse erikseen olla edistämässä minkäänlaista maahanmuuttoa. Pikemminkin maahanmuuttoon perustuvaa nopeaa väestönkasvua on hillittävä.

Espoon ei myöskään tule tarjota ulkomaisille työttömille sellaisia työllistämispalveluita, jotka asettavat heidät suomalaisia työttömiä parempaan asemaan. Espoon tehtävä ei ole myöskään tarjota maahanmuuttajille palveluita näiden omalla äidinkielellä.

– Suomessa on jo liikaa työttömiä. Keskitytään siis Espoossa niin sanottujen kansainvälisten ”osaajien” houkuttelun sijaan mieluummin siihen, miten kotimaisten työttömien työllisyyttä saadaan parannettua ja sitä kautta kasvatettua Espoon elinvoimaisuutta.

Suomen Uutiset