Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Hurun mukaan sisäministeriön selvitys puoltaa täysin vääriä keinoja laittomasti maassa olevien keskuudessa syntyneiden varjoyhteiskuntien ratkaisemiseksi.

Sisäministeriön selvityksessä keinoiksi esitetään oleskelulupien ja muukalaispassien myöntämistä myös laittomasti maassa oleville ja ilman voimassa olevia asiakirjoja, joista henkilö voitaisiin tunnistaa.

– Laittomasti maassa olevat eivät ole noudattaneet viranomaiskäskyä poistua maasta. Tällaiset ihmiset tulisi ottaa säilöön, eikä palkita oleskeluluvalla.

– Minkä signaalin Suomi antaa turvapaikanhakijoille, jos se suorastaan kehottaa ihmisiä rikkomaan määräyksiä? Petri Huru kysyy.

Kutsuhuuto rikollisille

Selvityksessä todetaan, että ero Maahanmuuttoviraston aiempaan soveltamiskäytäntöön olisi se, että ehdotetussa sääntelyssä ei edellytettäisi, että hakijan henkilöllisyys olisi selvitetty tai varmistettu ennen luvan myöntämistä.

– Oleskeluluvan perusedellytys on, että hakija voi todistaa henkilöllisyytensä. Nyt ministeriössä pidetään ongelmallisena sitä, että joissain tapauksissa hakijalla ei ole voimassa olevaa passia ja siksi ministeriö haluaa ohittaa koko vaiheen.

– Halutaan ratkaista varjoyhteiskuntaongelmaa, mutta sitten luodaan viralliset asiakirjat ihmisille, joiden henkilöllisyys ei ole tiedossa. Tällainen väylä suorastaan kutsuu terroristeja ja muita rikollisia käyttämään sitä hyväksi, Huru kommentoi.

SUOMEN UUTISET