Sisäministeriössä valmistellaan selvitystä, jossa pohditaan laittomasti maassa oleville ulkomaalaisille myönnettäviä oleskelulupia. Hankkeessa pohditaan muun muassa sitä, tulisiko vuonna 2015-2016 tulleiden kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden saada oleskelulupa, koska heitä ei ole saatu palautettua lähtömaahan. Tällaisia henkilöitä on Suomessa noin 3 000.

– Se, että maahan saisi jäädä ilman turvapaikkaperustetta romuttaisi koko turvapaikkajärjestelmän. Eihän siinä ole oikeasti mitään järkeä, että meillä on turvapaikkajärjestelmä ja henkilö saa sieltä kielteisen päätöksen, ja silti pohditaan oleskeluluvan myöntämistä. Monet näistä henkilöistä pyörivät jo kuudetta vuotta prosessissa uusintakierroksella, kun aikaisempi hakemus on hylätty, perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri toteaa.

Halu ei ole peruste

Meren mielestä näitä ihmisiä ei pitäisi kutsua paperittomiksi. Sillä termillä hämärretään sitä, mistä asiassa todella on kyse: henkilöistä, jotka ovat laittomasti maassa ja jotka eivät ole vapaaehtoisesti poistuneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan.

Meren mielestä kaikenlainen selvitys laittomasti maassa olevien oikeudesta saada jäädä Suomeen on aivan turhaa ajan käyttöä.

– Se että joku vain haluaa jäädä Suomeen ei ole mikään peruste. Tämä pahentaa myös vetovoimaa saapua Suomeen, jos täältä saa lopulta aina turvapaikan. Kun sitkeästi vaan haet, niin kyllä se lupa lopulta irtoaa. Mikäli henkilö ei vapaaehtoisesti lähde maasta, niin hänet tulee ottaa säilöön kotimaahansa paluuta varten. Ei siinä ole mitään uutta selvittämistä.

Järjenvastaista toimintaa

Hallituspuolueista erityisesti vihreät on hankkeen takana. Julkisuudessa on vihreiden toimesta maalailtu kuvaa, että Suomi olisi pettänyt nämä ihmiset. Meri pitää näkemystä järjenvastaisena.

– Sama kuin valmisteltaisiin uutta lainsäädäntöä sen perusteella, ettei tuomioistuinten päätöksiä vain haluta noudattaa. Moni varmaan ajattelisi, että onpa älytön ajatus. Siitä tässä on kyse.

Pakkopalautukset kuntoon

Hallituksen pitäisi turvapaikkajärjestelmän romuttamisen sijaan panostaa palautussopimuksen tekemiseen.

– Vihreillä on sekä ulko- että sisäministerin salkut. Sen sijaan että sisäministeriö edistää laitonta maahanmuuttoa, tulisi ulkoministerin johdolla saada pakkopalautussopimukset kuntoon ja huolehtia, ettei maille, jotka eivät ota kansalaisiin takaisin, anneta mitään taloudellista tukea kehitysapuna. Kyllä keinoja löytyy, jos niitä halutaan käyttää, Meri toteaa.

SUOMEN UUTISET