Perussuomalaiset haluavat torjua hallituksen kaavailemat höllennykset Suomen pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaan. Ihmisvirtoja ei saa päästää Afganistanista holtittomasti Eurooppaan, vaan suojaa tarvitsevia on autettava konfliktimaan lähialueilla.

Tämä on ollut perussuomalaisten pysyvä linjaus, jota olisi perussuomalaisten mukaan noudatettava myös Afganistanin tapauksessa.

– Sittemmin kantamme on toistettu niin EU:n virallisena kantana kuin monessa yksittäisessä jäsenmaassakin. Hyvä niin, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti tänään suullisella kyselytunnilla.

Lukuisia helpotuksia maahanmuuttoon

Suomen hallitus kipuilee asian kanssa. Se on lisännyt tukea Afganistanin lähialueille, mutta sen lisäksi hallitus haluaa ihmisiä Afganistanista Suomeen.

– Esitätte pakolaiskiintiön nostoa, tarjoatte automaattista neljän vuoden oleskelulupaa, haluatte helpottaa perheenyhdistämistä ja ylipäätänsä lieventää kaikkia vähäisiäkin maahanmuuton rajoituksia, Purra luetteli.

Suomen politiikka EU:ssa poikkeus

Muissa maissa kiristetään turvapaikkapolitiikkaa, varaudutaan uhkiin ja jopa rakennetaan aitoja komission hyväksymänä. Suomi kulkee päinvastaiseen suuntaan.

– Arvoisa hallitus, aiotteko ottaa siirtolaisvyöryn turvallisesta maasta, Ruotsin rajalta, vastaan? Purra kysyi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei vastannut, miten toimitaan turvallisesta maasta tulevien turvapaikanhakijoiden kohdalla. Hän tyytyi toteamaan, että Suomi on nykyään paremmin varautunut kuin vuonna 2015 siirtolaiskriisin aikaan.

Vuodessa miljardien kustannukset

Purra muistutti, että Suomi on maksanut vuosien varrella Afganistaniin jopa kolme miljardia euroa sotilaallista, humanitaarista ja kehitysapua. Lisäksi kehitysapuun menee 1,2 miljardia vuodessa velkarahaa.

Nämä summat eivät Purran mukaan kuitenkaan ole vielä mitään siihen verrattuna, paljonko näistä maista saapuva maahanmuutto Suomelle maksaa.

– Nimittäin elinkaarikustannukset ovat keskimäärin puoli miljoonaa euroa ja enemmänkin henkilöltä. Kokonaiskustannukset vuodessa ovat miljardeja, Purra huomautti.

Suomen Uutiset