Ruotsissa maksetaan edelleen vuoden 2015 turvapaikanhakijatulvan laskua. Parempaa elämää etsineiden ihmisten sopeutuminen uusiin oloihin takkuaa ja pitkäaikaistyöttömyys on huippulukemissa. Maahanmuuttopolitiikka on tehnyt mahalaskun ja hallituksella on sormi suussa. Vain kulut juoksevat.

Vuonna 2006 Ruotsissa oli 80 000 pitkäaikaistyötöntä. Tänään yli vuoden työttömänä olleita on 190 000 henkilöä. Se on korkein luku kuuna kullan valkeana kansankodissa.

Vaikeaan tilanteeseen on osaltaan syynä vuoden 2015 tapahtumat. Syyrian sota ja levottomuudet Afganistanissa sekä Somaliassa laittoivat kansat vaeltamaan. Yhden vuoden aikana Ruotsista haki turvapaikkaa 162 877 henkilöä.

Puolet Euroopan ulkopuolelta tulleista vailla työtä

Työvoimahallinto selvitti Expressenin pyynnöstä, mitä kansallisuuksia työttömyys kohtelee ankarimmin. Viranomaiset eivät ole aiemmin julkaisseet tämän tyyppisiä tilastoja. Huonoiten ovat työllistyneet syyrialaiset, joista on työttöminä 48 prosenttia. Ruotsissa on kirjoilla 144 062 iältään 16–64-vuotiasta syyrialaista ja tästä joukosta vaille työtä on 68 715 henkilöä. Heistä 28 918 on pitkäaikaistyöttömiä.

Tilastojen mukaan myös somaleilla ja eritrealaisilla on vaikeuksia työllistyä. Heistä puolet on kirjoilla työvoimatoimistoissa ja joka kuudes pitkäaikaistyötön. Kielitaidon puutteet ja huono koulupohja ylipäänsä johtavat siihen, että maahanmuuttajien työllistyminen pitkittyy.

Riippumattoman selvityksen mukaan (Entreprenörskapsforum) ulkomailla syntyneiltä kuluu 12–13 vuotta, ennen kuin puolet heistä tulee toimeen omillaan. Omavaraisuudella tarkoitetaan tässä 12 800 kruunun (1 260 euroa) kuukausituloa verojen jälkeen.

Pitkäaikaistyöttömyyden kustannus yli 30 miljardia vuodessa

Viranomaiset laskevat, että pitkäaikaistyöttömyys maksaa valtiolle menetettyinä verotuloina ja suorina kuluina 30 miljardia kruunua vuodessa. Kokoomusjohtaja Ulf Kristersson on saanut pitkäaikaistyöttömyyden hinnaksi peräti 36 miljardia vuodessa ja tukien varassa elävien ulkomailla syntyneiden aikuisten määräksi 675 000 henkilöä.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson näkee pitkäaikaistyöttömyyden seurauksena perinteisten puolueiden epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta. Maahanmuuttajille ei ole asetettu minkäänlaisia vaatimuksia ja meno on ollut sen mukaista.

– Vanhat valtiopäiväpuolueet eivät ole nähneet kehityksen suuntaa, ennen kuin oli liian myöhäistä. He ovat kuunnelleet aktivistitutkijoiden puhdasta potaskaa ja ideologiset laput silmillään he ovat pystyttäneet järjestelmän, joka ei ole koskaan toiminut missään päin maailmaa.

SUOMEN UUTISET