Vasemmistoliiton Jussi Saramo esitti tänään MTV:n Uutisaamussa, että koronan vuoksi lomautettujen tai irtisanottujen ravintolatyöntekijöiden tilalle tulisi palkata humanitaarisen maahanmuuton kautta saapuvaa halpatyövoimaa. Saramon kansanedustajakollega, perussuomalaisten Ville Tavio huomautti, että matalapalkka-aloille saapuvat työntekijät yleensä päätyvät elämään sosiaalitukien varassa.

Sisäministeriö tiedotti eilen Twitterissä, että hallitus neuvottelee pakolaiskiintiön nostosta tämän viikon budjettiriihessä. Vihreä sisäministeri Maria Ohisalo esitti jo aiemmin pakolaiskiintiön tuplaamista 1 050:sta 2 000:een Afganistanin tilanteen vuoksi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, opetusministerin tehtävässä aiemmin pyörähtänyt Jussi Saramo sotkee vihervasemmistolle tyypilliseen tapaan humanitaarisen maahanmuuton ja Suomen työlupajärjestelmän.

– Tämä on nimenomaan se porukka, joka eniten tarvitsee apua. Meillä on myös samalla valtava työvoimapula, ja me tarvitaan lisää ihmisiä. Meidän pitää hoitaa kotouttamisjärjestelmät ja luoda väylät niin, että kaikki voivat työllistyä, Saramo sanoi tänään MTV:n Uutisaamussa.

Jokaisesta lähes miljoonan hintalappu

Jokaisesta Suomeen saapuvasta humanitaarisesta maahanmuuttajasta veronmaksajille aiheutuvat elinkaarikustannukset ovat 690 000-950 000 euroa. Saramon mielestä humanitaarinen maahanmuutto olisi kuitenkin Suomelle ”taloudellisesti valtava voitto”.

Saramo jopa vihjasi, että pakolaisvirtojen mukana on tulossa korkeasti koulutettuja ihmisiä. Saramon mukaan Suomeen saattaisi saapua jopa tulevaisuuden Nobel-palkinnon voittajia.

– Pakolaisista voi tulla hyvinkin osaavaa väkeä. Kun katsotaan maailmanhistoriaa, vaikka nobelisteja, niin pakolaisuus voi ajaa ihmistä suorittamaan.

Taloudellisesti ei kovin kannattavaa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio torjuu ehdotuksen pakolaiskiintiön paisuttamisesta. Tavio toteaa, että humanitaarinen maahanmuutto ei muutenkaan ole kannattavaa, ennen kuin jo aikaisemmin tänne tulleet ovat työllistyneet.

– En usko, että tuosta ryhmästä tulee Suomeen kovin montaa nettoveronmaksajaa. Tulijoiden elinkaarikustannukset tulisivat vain olemaan satoja miljoonia. Massamaahanmuutto aiheuttaa myös turvallisuusriskejä.

Perussuomalaisten tavoite on humanitaarisen maahanmuuton lopettaminen.

– Auttaminen tapahtuu tehokkaimmin lähimaiden pakolaisleireillä, Tavio sanoo.

Tavio huomauttaa, että humanitaaristen maahanmuuttajien heikko työllistyminen voidaan havaita esimerkiksi vertailemalla työllisyysasteita eri väestöryhmien välillä.

– Tilanne on se, että suomen kieltä ei opita ja yhteiskuntaan ei sopeuduta. Luvut alkavat olla jo niin suuria, että pääkaupunkiseudulla voidaan havaita, kuinka Suomea vieraskielistetään. Muu Suomi seuraa perässä.

Vasemmisto unohti suomalaiset työttömät

Suomessa oli heinäkuussa 322 000 työtöntä työnhakijaa ja lisäksi suuri määrä vajaatyöllistettyjä. Hallituspuolueet tunnetusti eivät ole kiinnostuneita pohtimaan keinoja Suomessa olevien työllistymiselle. Saramo jatkaa samalla linjalla.

– Meillä on työvoimapulaa. Me tarvitaan korkeasti koulutettuja mutta myös matalamman koulutustason ihmisiä sekä julkiselle että yksityiselle sektorille, Saramo perustelee tarvetta haalia Suomeen maahanmuuttajia.

Vasemmiston kansanedustaja jopa esitti Uutisaamussa, että koronan vuoksi lomautettujen tai irtisanottujen ravintolatyöntekijöiden tilalle tulisi palkata halpatyövoimaa siitä ihmisjoukosta, joka saapuu Suomeen humanitaarisen maahanmuuton kanavia pitkin.

– Ravintoloista on jo irtisanottu paljon porukkaa. Heitä on vaikea saada takaisin.

Sosiaaliturvaedut vetävät tulijoita Suomeen

Perussuomalaiset haluaa varmistaa, että Suomeen työmarkkinoille tulisi lähinnä aidosti korkeakoulutettua väkeä, koska matalamman palkkatason aloille työvoimaa on saatavilla jo nyt.

– Suomen täytyisi olla houkutteleva yli 3 000 euroa kuussa ansaitseville asiantuntijoille. Tätä pitäisi myös edellyttää Suomeen saapumisen ehtona. Meidän ei kannata ottaa tänne matalapalkkatyövoimaa, Tavio sanoo.

Hän huomauttaa, että tosiasiassa moni tulija jaksaa työskennellä vain sen aikaa, kunnes saa oikeudet täyteen sosiaaliturvaan.

– Suomen sosiaaliturvajärjestelmän ansiosta matalapalkka-aloille saapuvat työntekijät pitkälti päätyvät elämään sosiaalitukien varassa. Suomi on maahanmuuton kohdemaa juuri siitä syystä, että meillä pääsee nopeasti kiinni korkeaan elintasoon ja asumaan isoihin asuntoihin.

SUOMEN UUTISET