Suomessa on korkea rakenteellinen työttömyys ja monet ovat vajaatyöllistettyjä. Kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta ei kuitenkaan tänään kuultu vastauksia siihen, millä keinoilla Suomessa jo oleville työttömille löydettäisiin töitä. Perussuomalaisten Riikka Purra kehotti kokoomuspomoa kiinnittämään huomiota palkkatasoon ja työn kuormittavuuteen. – Hoiva-alalta pakenee ihmisiä, koska he eivät jaksa tehdä sitä työtä, Purra sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen Petteri Orpo kohtasivat tiistaiaamuna politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa. Tilaisuudessa Orpo pääsi puhumaan lempiaiheestaan eli EU:n ulkopuolisen halpatyövoiman tuonnista Suomeen, vaikka Suomessa taloutta rasittaa korkea rakenteellinen työttömyys. Työtä vailla olevia ihmisiä on satojatuhansia. Monet ovat myös vajaatyöllistettyjä.

Orpon linja on sama kuin ennenkin: ei sanaakaan suomalaisten työttömien tai muuten työtä vailla olevien tilanteen parantamiseksi ja työllistymisen helpottamiseksi. Sen sijaan kokoomusjohtaja mielihyvin täyttäisi avoimet työpaikat Suomen rajojen ulkopuolelta saapuvalla halpatyövoimalla.

– Kokoomus tekee työtä maahanmuuttokysymyksissä, siinä että miten me saadaan Suomeen tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia. Me tarvitaan kansainvälisyyttä, että Suomi pärjää, Orpo sanoi ja esitti pienenä myönnytyksenä, että toisinaan maahanmuuttoon liittyy myös ”haasteita.”

”Mistä luulet, että työvoimapula johtuu?”

Orpo väitti myös, että Suomessa olisi ”huutava työvoimapula”, mistä syystä kansainvälinen rekrytointi Suomeen on välttämätöntä. Esimerkkinä Orpo nosti esille hoiva-alan ja niin sanotun ”hoitajapulan”.

Purra kysyi kollegaltaan Orpolta, mistä syystä tämä kuvittelee hoiva-alan työvoimapulan johtuvan.

– Suomalaisia hoitajia kohtaan on karmeaa ylenkatsetta väittää, että työvoimapula johtuisi siitä, että suomalaiset eivät haluaisi enää tehdä näitä töitä. Oletko kuullut siitä, että palkkatasossa ja työn kuormittavuudessa on ongelmia? Hoiva-alalta pakenee ihmisiä, koska he eivät jaksa tehdä työtä, Purra sanoi.

Iltalehti uutisoi äskettäin, miten rekrytointiyritys ratkaisi hoitajapulan yksinkertaisella keinolla: maksamalla kunnon palkkaa.

Purra ohjeisti Orpoa, että työvoimapulan syitä on tarkasteltava sektorikohtaisesti.

– Esimerkiksi hoitoalan työvoimapulan syy ei ole se, että meillä ei olisi hoitajia, vaan se, että koulutetut hoitajat eivät viihdy omalla alallaan, Purra sanoi.

Kokoomus tarjoaa pienituloisille keppiä

Orpo väitti tunnistavansa ongelmat, jotka hoiva- ja sosiaalialalla liittyvät työn kuormittavuuteen

– Mutta silti te korjaisitte ne ongelmat tuomalla ihmisiä ulkomailta, Purra ihmetteli.

Orpo pitää edelleen kiinni siitä, että Suomeen tarvittaisiin lisää työperäistä maahanmuuttoa.

– Työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa kokoomus olisi työllisyystoimena valmis myös työttömyysturvan porrastamiseen.

Purra kuittasi takaisin:

– Jos kokoomus esittää, että pienituloisia ja heikompiosaisia pitää työmarkkinoilla kepittää ja samaan aikaan rajat vuotavat niin, että sieltä tulee koko ajan kilpailevaa työntekijäpopulaatiota matalapalkka-aloille, niin se kokonaisuus ei vaan toimi, Purra sanoi.

Perussuomalaiset keventäisi työn verotusta

Perussuomalaisten ratkaisu työvoimapulaan ei ole sosiaaliturvan leikkaaminen. Sen sijaan perussuomalaiset keventäisi työn verotusta, jolloin työn tekemisestä tulisi kannattavampaa.

– Perussuomalaiset haluaa huolehtia suomalaisten työllisyydestä, niin ettei suomalaista työtä poljeta alaspäin. Työn veron alennuksilla ihmisten käteen jäävät rahat kasvavat. Se kannustaa vastaanottamaan työtä, varsinkin matalapalkka-aloilla, joilla sosiaaliturvan taso kilpailee työn kanssa, Purra sanoi.

Hän korosti, että ensisijaisesti olennaisinta on huolehtia siitä, että yrityksillä on mahdollisuus investoida ja palkata ihmisiä.

– Tänne täytyy myös olla mahdollisuus syntyä uusia yrityksiä, joihin tulee uusia työpaikkoja.

Purra huomautti, että yleisestikin Suomen kokonaisveroaste on huomattavan korkea.

– Työn verotusta on laskettava kaikilta osin koko työtulokentälle, mutta erityisesti alemmilla palkkatasoilla, missä työn kannustimet ovat heikkoja.

SUOMEN UUTISET