Maailmanennätystason ”kunnianhimo” ilmastopolitiikassa kurittaa autoilijaa tuntuvasti. Lisää hintaa pumpulle on tulossa kymmeniä senttejä litralta. Jotkut arviot puhuvat jopa 40 sentin korotuksista, varoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Hallituksen ilmastopaketti on täydentynyt esityksellä kansallisesta liikenteen päästökaupasta. Tämä tarkoittaa kylmää kyytiä suomalaisille autoilijoille.

– Julkinen liikenne, polkupyörä tai kävely palvelevat pientä osaa suuresta maasta. Ne eivät ole vaihtoehtoja suurelle osalle ihmisistä, pois lukien vihreät itse. Harva yrityskään toimii ihan vain jalkapatikalla tai helkamalla, Riikka Purra muistuttaa.

– Autoilun hinnan korottamisella ei autoilu juuri vähene. Kansalaisten rahat vähenevät – ja siihen se jääkin.

Hallituksen ”uskottava ilmastopaketti” tarkoittaa mahdollisimman paljon lisää kustannuksia ja taakkaa veronmaksajalle.

– Keskustakin oli tämän taas yhtäkkiä ymmärtänyt. Odotamme jännittyneinä, näkyykö tuo ymmärrys riihen lopputuloksissa.

Budjetista tuli ilmastoneuvottelu

Pääministeri Sanna Marin poistui budjettineuvotteluista kesken kaiken ja jätti vihreät vääntämään muodollisesti kättä nyökyttelevän keskustan kanssa.

– Olemme juuri avautumassa koronan jäljiltä, velkakäyrä sojottaa punaisena, kehykset kadotettu, alijäämät jatkuvia – ja nämä käyvät ilmastoneuvotteluja. Ennen vanhaan neuvotteluissa päätettiin valtion tulevan vuoden budjetti. Nyt niissä väännetään 0,2 megatonnista hiilidioksidia, Purra hämmästelee.

Kunnianhimo käy kalliiksi

Hallitus pohtii kuumeisesti kuinka paljon lisätään hintaa autoilijalle, paljonko suomalaisia verotetaan enemmän ja miten Suomi voisi vielä vähentää 0,1 prosentin globaalista päästöosuudestaan. Esitykset ovat jälleen raippaa suomalaisille veronmaksajille.

– Yllätyksettömästi budjettiesitys tiivistyy muun muassa sen ympärille, onko karmean velkatilanteen ja pahenevan kestävyysvajeen keskellä riihessä enemmän kyse ilmastosta vai pakolaisista.

– Lopputulos saattaa toki olla, että valintaa ei voida tehdä, vaan molemmissa vaaditaan yhtä suurta ”kunnianhimoa”. Sen jäljiltä suomalainen veronmaksaja itkee yhä katkerammin, Purra sanoo.

Lisää taakkaa veronmaksajille

Purran mukaan hallituksen vaihtoehtoistaloustieteen edustajat ovat viime päivinä tehneet kaikkensa vakuuttaakseen äänestäjät siitä, että velan määrällä ei ole väliä ja että parasta on jatkaa kestävyysvajeen kasvattamista.

– Jos taikurin hattu tyhjenee, keskustelun voi aina siirtää ihmisoikeuksiin ja hiilineutraaliuteen.

– ”Uskottava ilmastopaketti”, jota vihervasemmisto nyt vaatii, tarkoittanee yksinkertaisesti mahdollisimman paljon lisää kustannuksia ja taakkaa veronmaksajalle. Autoilun ja asumisen hinta, ruoan hinta, muun liikkumisen hinta, yrittämisen hinta, teollisuuden hinta – kaikki ylös, Purra listaa.

Tekopyhää itsekorostusta

Purra muistuttaa, että kaiken taustalla vaanii vielä EU:n ilmastopaketti, joka mahdollistaa suomalaisten rahan ryöväämisen muiden maiden asukkaiden hyväksi.

– Toissijaista ”uskottavassa ilmastopaketissa” on se, onko toimilla minkäänlaista vaikutusta itse ilmastonmuutokseen.
Koska eihän niillä ole.

– Ja oikeastaan ihan sama juttu pakolaisten kanssa. Kiva esitellä lukuja ja esiintyä hyväntekijänä. Mikään ongelma ei tosin ratkea, mutta uusia saadaan vauhdilla aikaiseksi. Siksi me kutsummekin moista toimintaa poseeraamiseksi. Se on tekopyhää ja itsekorostusta. Todellisuudesta vieraantunutta ja niin kovin tyypillistä politiikassa, Purra kirjoittaa Facebookissa.

SUOMEN UUTISET