Ilta-Sanomat kertoi (25.8.) sisäministeriön 3.5.2021 päivätystä muistiosta, jossa esitetään poliisin toimintamenojen leikkaamista 3,8 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 alkaen. Myös rajavartiolaitoksen toimintaan kohdistuu muistion mukaan 1,6 miljoonan euron leikkaus. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, eikö hallitusta ja vihreää sisäministeri Maria Ohisaloa kiinnosta Suomen sisäinen turvallisuus tippaakaan.

Muistion mukaan seitsemän miljoonan leikkaukset oli alun perin tarkoitus kohdistaa maahanmuuttomenoihin, mutta lopulta suurimmat leikkaukset kohdistuvatkin poliisin toimintaan.

– Hallituksen surkuhupaisa poukkoilu poliisin resurssien kanssa antaa väistämättä sen vaikutelman, ettei hallitusta kiinnosta tippaakaan Suomen sisäinen turvallisuus. Kehitysapuun ja EU:n yhteiseen velkaan riittää rahaa, mutta poliisille ja maamme rajojen valvontaan mitä ilmeisimmin ei. Sekä poliisit että rajavartijat työskentelevät jaksamisensa äärirajoilla, kun resursseja ei ole riittävästi, Sanna Antikainen sanoo.

– Itärajamme on samalla EU:n ulkoraja ja sen valvonta sekä Suomen sisäisen turvallisuuden ylläpito on turvattava. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puhuu kyllä poliisin resurssien lisäämisen puolesta, mutta esittää silti miljoonien eurojen leikkauksia.

Tilanne sisäisen turvallisuuden kannalta kestämätön

Päätös poliisin toimintamenojen leikkaamisesta näyttäytyy erikoisessa valossa varsinkin Poliisihallituksen elokuisen ulostulon jälkeen koskien poliisin rahoituksen riittämättömyyttä. Maanantaina 16.8. julkaistussa tiedotteessa Poliisihallitus kertoo poliisin budjetin jäävän ensi vuonna jopa 35–40 miljoonaa alijäämäiseksi, mikäli budjettiriihessä ei sovita muuta. Tiedotteen mukaan budjetti ei riitä edes poliisin nykyisen toiminnan ylläpitoon.

– Poliisihallituksen mukaan poliisilla ei kohta ole riittävästi resursseja edes nykyisen toiminnan ylläpitoon, mikä on täysin kestämätöntä Suomen sisäisen turvallisuuden kannalta. Kansalaisten täytyy pystyä luottamaan poliisin apuun maamme jokaisessa kolkassa. Suomen sisäisen turvallisuuden ylläpito ja poliisin resurssien lisääminen on ensisijaisen tärkeää, Antikainen vaatii.

Jihadistit pyrkimässä Suomeen

Uutiset Kabulista kertovat, että jihadistit ovat yrittäneet soluttautua Afganistanista pois pyrkivien ihmismassojen sekaan.

– Mikäli hallitus toteuttaa vihreiden ideat humanitäärisen maahanmuuton helpottamisesta, on mahdollista, että turvapaikanhakijoiden seassa Suomeen pyrkii jihadisteja. Kun Afganistaniin ei voida palauttaa ketään, suomalainen yhteiskunta on täysin hampaaton.

– Vihreiden suunnitelmat humanitäärisen maahanmuuton helpottamisesta yhdistettynä poliisilta ja rajavartiolaitokselta leikkaamisesta ovat huolestuttavia, koska ne vaarantavat maamme sisäisen turvallisuuden. Kysymys kuuluukin, suostuuko muu hallitus tähän? Antikainen pohtii.

Suomen Uutiset