Poliisihallitus varoitti tiedotteessaan poliisin ensi vuoden budjetin uhkaavan jäädä jopa 40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, jos hallitus ei tee korjaavia toimia syyskuun budjettiriihessä. Jos poliisin rahoitus jää saamatta, on tilanne johtamassa varsin merkittäviin sopeutustoimiin kaikissa poliisin yksiköissä.


Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kuvasi tänään tiedotustilaisuudessa, että mikäli poliisin toimintaan kaavaillut ennätyksellisen suuret säästötoimet toteutuvat, tulevat ne myös vaikuttamaan kansalaisten turvallisuuteen.

Riippuen siitä, mihin säästöt kohdistettaisiin, säästöt heikentäisivät toimintaa kaikissa poliisin yksiköissä ja toiminnoissa kuten liikennevalvonnassa, rikostutkinnassa sekä valvonta- ja hälytystoiminnassa.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on viime aikoina antanut hämmentäviä lausuntoja poliisille kohdistuvan rahoituksen määrästä ja säästöistä.

Määräaikaisuuksia ei pystyttäisi jatkamaan

Perussuomalaiset ovat toistuvasti ja painokkaasti vaatineet poliisin rahoituksen turvaamista sekä varoittaneet resurssien heikentämisen seurauksista.

Myös kansanedustaja Jari Ronkaisen mukaan poliisin toimintaan kohdistuvat säästöt olisivat karmea päätös.

– Tiedämme jo nyt, mikä poliisin tilanne ja toimintamahdollisuudet ovat kenttätyössä. Hallituksen tavoitteena on ollut poliisien määrän lisääminen. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että on käymässä päinvastoin. Kun otetaan huomioon eläköitymisen vaikutukset, ei hallitus tule pääsemään tavoitteeseensa millään keinolla, Ronkainen sanoo.

Hän huomauttaa, että poliisiin kohdistuvat säästötoimet johtavat esimerkiksi siihen, että määräaikaisia työsuhteita ei pystytä jatkamaan, saati sitten vakinaistamaan työsuhteita.

– Jo nyt tutkinnan puolella poliisilla on isoja ongelmia. Työtä saatetaan tehdä jopa kuukauden viiveellä. Se ei ainakaan edistä kansalaisten palvelemista, Ronkainen sanoo.

Ohisalo puuhastelee maahanmuuttohankkeiden parissa

Ronkainen odottaa sisäministeri Ohisalon ilmoittavan korjausliikkeestä hyvissä ajoin ennen syksyn budjettiriihen alkamista.

– Toivottavasti jo ensi viikolla tai viimeistään seuraavalla kuulemme häneltä esityksiä, että poliisin rahoitus on turvattu. Kuitenkin pelkään, että näin ei käy, vaan raha tulee jälleen kerran valumaan jonnekin muualle, toisarvoisiin kohteisiin.

Ohisalo on viime päivinä vahvasti intoillut ja vedonnut muun muassa Afganistanista liikkeelle lähdössä olevien ihmisten puolesta. Lisäksi Ohisalo puuhastelee erilaisten lakihankkeiden kimpussa, joiden tarkoituksena on poistaa humanitaarisen maahanmuuton esteitä.

Sisäinen turvallisuus ei saa unohtua

Ronkainen harmittelee, että Ohisalo ei näytä olevan kiinnostunut Suomen sisäisestä turvallisuudesta.

– Hänen prioriteettinsa on jossain ihan muualla eli lähinnä maahanmuutossa, turvapaikanhakijoissa ja kiintiöpakolaisjärjestelmässä, joka kuitenkin on Suomelle jopa tietynlainen riskitekijä.

– Toivottavasti viisikossa edes joku ministeri ottaa kopin asiasta ja huomioi, että Suomen sisäinen turvallisuus ei saa unohtua.

SUOMEN UUTISET