Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmettelee, miksi muut hallituspuolueet antavat vihreän sisäministeri Maria Ohisalon huseerata hallituksessa haluamallaan tavalla esimerkiksi perheenyhdistämiseen, suojelukategorioihin ja kansalaisuuden saamiseen liittyvissä asioissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvioi, että Afganistanin kaoottinen tilanne jatkuu eikä ainakaan lähiaikoina ole näkyvissä länsimaiden toiveiden mukaista ratkaisua.

– Suomen tulee EU:n mukana pyrkiä siihen, että turvapaikanhakijavirrat eivät käänny kohti Eurooppaa. Purra sanoo.

Hän linjaa vahvasti, että Suomen ja EU:n tulee ohjata kaikki resurssit siihen, että lähialueille kyetään perustamaan leirejä, joissa on tarjolla akuuttia suojelua. Samalla kannalla ovat myös muut suuret EU-maat.

– Saksa, Ranska ja Itävalta ovat toistaneet meidän esittämäämme kantaa siitä, että ainoa kestävä vaihtoehto on tarjota apua maasta poistuville ihmismassoille Afganistanin lähialueilla. Tämä on juuri näin. Muussa tapauksessa edessä on vuoden 2015 kaltainen tilanne. Valitettavasti sekä EU että erityisesti Suomi ovat entistä huonommin varautuneita, Purra sanoo.

Hän puhui tänään perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkouksessa Torniossa.

Helpotukset murtavat suomalaista järjestelmää

Afganistanista mahdollisesti siirtyvät ihmisvirrat ovat saaneet osakseen suurta huomiota eräiltä hallituksen kärkiministereiltä. Erityisesti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on täpinöissään jo esittänyt Suomen pakolaiskiintiön tuplaamista 1 050 paikasta.

Ohisalo myös muun muassa vaatii käynnissä olevien perheenyhdistämisprosessien nopeuttamista ja uusien prosessien aloittamisen varmistamista. Lisäksi Ohisalon mukaan sisäministeriö selvittää parhaillaan humanitaarisen suojelun palauttamista väliaikaisen suojelun perusteeksi.

Purra toteaa, että Ohisalon toimet eivät ole normaalin yleiskielisen varautumisen tarkoittamia toimia, vaan päinvastoin sen varmistamista, että Suomi on tärkeimpiä vertailumaitaan houkuttelevampi ja haavoittuvampi turvapaikanhakijakriisin realisoituessa.

– Näillä toimilla ja tälläkin hetkellä edistetyillä uusilla helpotuksilla tullaan edesauttamaan suomalaisen järjestelmän taloudellisten, sosiaalisten ja turvallisuuteen liittyvien seikkojen murtumista.

Vihreä sisäministeri toimii ohi hallitusohjelman

Purra ihmettelee, miksi muut hallituspuolueet antavat vihreän sisäministerin toimia haluamallaan tavallaperheenyhdistämiseen, suojelukategorioihin ja kansalaisuuden saamiseen liittyen.

– En ole nähnyt yhtään huomautusta pääministeripuolueelta tai keskustalta esimerkiksi siitä, että sisäministerin toimia ei ole edes hallitusohjelmassa. Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja päättää yksin maamme kannalta näin vakavista ja perustavanlaatuisista asioista?

– Tälläkö tavalla vihreät on valmis joustamaan ilmastotoimista, kunhan se saa vapaasti romuttaa maahanmuuttopolitiikan viimeisenkin uskottavuuden, Purra ihmettelee.

Rahasta ei tarvitse taas välittää

Purra toteaa, että Afganistanin tilanteen kärjistyttyä rahasta ei ole taas sopinut puhua.

– Kaikki on huolta, välittämistä, auttamista ja nopeaa reagoimista. Eduskunta kutsutaan kesken istuntotauon koolle, poliitikot kilpailevat, kuka on eniten huolestunut, kuka lupaa suurempaa pakolaiskiintiötä ja enemmän veronmaksajan rahoja afganistanilaisten auttamiseen.

– Meidät, jotka tuomme toisenlaisia näkemyksiä keskusteluun ja pyrimme muistuttamaan tosiasioista ja mittakaavasta, tuomitaan kylmiksi, epäempaattisiksi, pahoiksi ja itsekkäiksi, Purra sanoo.

Hän kysyy myös, miksi Suomessa ei ole samanlaista kilpailua huolen osoittamisesta ja kiirettä ratkaista omia ongelmia.

– Miksi terveydenhuollon tila, vanhustenhoito, hoitajien tyytymättömyys ja väsyminen, poliisin ja muun sisäisen turvallisuuden hälyttävä tilanne, koulujen ja lastensuojelun ongelmat, köyhyys ja kotimainen kärsimys eivät vedä vertoja koskaan tälle? Miksi tätä yksinkertaista ja täysin loogista kysymystäni tullaan paheksumaan? Miksi kollegani muista puolueista kommentoivat hetken päästä mediassa, että perussuomalaisten vastakkainasettelu on iljettävää?

SUOMEN UUTISET