Ruotsissa ihmetellään nyt, miten oli mahdollista, että kaksi maasta karkotettua afgaanirikollista voivat palata maahan muina miehinä evakuointilennolla suoraan Kabulista. Afganistaniin heitä ei voida palauttaa ja miehet voivat niin halutessaan hakea turvapaikkaa.

Muutama päivä sitten Arlandan lentokentän virkailijat hämmästyivät säikähtäin, kun he tajusivat, että juuri maahan evakuointilennolla saapuneilla afgaanimiehillä oli ikuinen porttikielto Ruotsiin. Heidät pidätettiin maahantulokiellon rikkomisesta ja he jäivät poliisin huostaan.

Miehet olivat saaneet aikanaan tuomiot muun muassa törkeistä huumerikoksista, ryöstöistä, uhkailuista sekä pahoinpitelyistä. Kärsittyään tuomionsa heidät oli karkotettu maasta.

Karkotetut saavat jäädä maahan

– Se onkin aivan oikeutettu kysymys, kommentoi Carina Skagerlind Tukholman poliisista miesten pääsyä evakuointilennolle.

– Poliisi ja rajavalvonta hoitavat omat tehtävänsä täällä, kun kone laskeutuu Arlandaan. Muut kysymykset voi osoittaa muille asianosaille.

Maahanmuuttoviraston mukaan miehiä ei voi palauttaa Afganistaniin nykyisissä olosuhteissa. Ruotsin lain mukaan myös maahantulokiellon omaava henkilö voi hakea maasta turvapaikkaa, jos hänet katsotaan pakolaiseksi tai nähdään tarvitsevan erityistä suojaa.

SUOMEN UUTISET