Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari jätti Euroopan neuvoston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän esittää rajakäännytysten käyttöönottoa kaikilla Euroopan unionin ulkorajoilla ja fyysisten rajaesteiden vahvistamista laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

Taleban-liikkeen palattua Afganistanissa valtaan on muun muassa Saksan sisäministeriö ennustanut, että 300 000-5 000 000 ihmistä tulee pakenemaan maasta. Jo tällä hetkellä Afganistanin rajanaapurit Iran ja Pakistan majoittavat suurta määrää afganistanilaisia, Iran 780 000:ta ja Pakistan 1,45 miljoonaa afgaanipakolaista.

Vuosien 2015-2016 virheet eivät saa toistua

Laura Huhtasaari pitää epävarmana, onko näillä mailla kapasiteettia enempään. EU-mailla ei kuitenkaan ole inhimillisiä eikä taloudellisia resursseja ottaa vastaan massiivista määrää EU:hun pyrkiviä afganistanilaisia.

– Vuosina 2015-2016 EU:n ulkorajavalvonta petti täysin, ja yli miljoona ihmistä ylitti laittomasti EU:n ulkorajat hakemaan turvapaikkaa. Vuosien 2015-2016 pakolaiskriisi johti EU-maiden sisäisen turvallisuuden merkittävään heikentymiseen, mikä näkyi useina terrori-iskuina vuosina 2015-2017. Lisäksi kotoutumiseen liittyvien ongelmien kärjistyminen ja julkisten menojen kasvu olivat suoraa seurausta pakolaiskriisistä. EU:lla ei ole varaa toistaa vuosien 2015-2016 virheitä, Huhtasaari sanoo.

Kreikan, Puolan ja Liettuan ratkaisut EU-tason politiikaksi

EU-jäsenmaista Kreikka on jo päättänyt vahvistaa itäisellä maarajallaan olevaa muuria, jotta Kreikasta ei tule afganistanilaisten muuttoväylää Keski-Eurooppaan. Valko-Venäjän Puolaa ja Liettuaa vastaan aikaisemmin tänä vuonna käynnistämä hybridioperaatio laittomilla siirtolaisilla on johtanut siihen, että Liettua ja Puola aitaavat Valko-Venäjän vastaisen rajansa.

– Liettuassa on myös tullut voimaan uusi laki, joka sallii laittomien siirtolaisten palauttamisen suoraan rajalla Valko-Venäjälle. Kreikan, Puolan ja Liettuan politiikkaratkaisut laittoman maahanmuuton torjunnassa tulisi saattaa unionitason politiikaksi.

Suomen Uutiset