

LEHTIKUVA
Huhtasaari: Laittomaan maahanmuuttoon vastattava rajakäännytyksillä ja rajaesteillä
Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari jätti Euroopan neuvoston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän esittää rajakäännytysten käyttöönottoa kaikilla Euroopan unionin ulkorajoilla ja fyysisten rajaesteiden vahvistamista laittoman maahanmuuton torjumiseksi.
Taleban-liikkeen palattua Afganistanissa valtaan on muun muassa Saksan sisäministeriö ennustanut, että 300 000-5 000 000 ihmistä tulee pakenemaan maasta. Jo tällä hetkellä Afganistanin rajanaapurit Iran ja Pakistan majoittavat suurta määrää afganistanilaisia, Iran 780 000:ta ja Pakistan 1,45 miljoonaa afgaanipakolaista.
Vuosien 2015-2016 virheet eivät saa toistua
Laura Huhtasaari pitää epävarmana, onko näillä mailla kapasiteettia enempään. EU-mailla ei kuitenkaan ole inhimillisiä eikä taloudellisia resursseja ottaa vastaan massiivista määrää EU:hun pyrkiviä afganistanilaisia.
– Vuosina 2015-2016 EU:n ulkorajavalvonta petti täysin, ja yli miljoona ihmistä ylitti laittomasti EU:n ulkorajat hakemaan turvapaikkaa. Vuosien 2015-2016 pakolaiskriisi johti EU-maiden sisäisen turvallisuuden merkittävään heikentymiseen, mikä näkyi useina terrori-iskuina vuosina 2015-2017. Lisäksi kotoutumiseen liittyvien ongelmien kärjistyminen ja julkisten menojen kasvu olivat suoraa seurausta pakolaiskriisistä. EU:lla ei ole varaa toistaa vuosien 2015-2016 virheitä, Huhtasaari sanoo.
Kreikan, Puolan ja Liettuan ratkaisut EU-tason politiikaksi
EU-jäsenmaista Kreikka on jo päättänyt vahvistaa itäisellä maarajallaan olevaa muuria, jotta Kreikasta ei tule afganistanilaisten muuttoväylää Keski-Eurooppaan. Valko-Venäjän Puolaa ja Liettuaa vastaan aikaisemmin tänä vuonna käynnistämä hybridioperaatio laittomilla siirtolaisilla on johtanut siihen, että Liettua ja Puola aitaavat Valko-Venäjän vastaisen rajansa.
– Liettuassa on myös tullut voimaan uusi laki, joka sallii laittomien siirtolaisten palauttamisen suoraan rajalla Valko-Venäjälle. Kreikan, Puolan ja Liettuan politiikkaratkaisut laittoman maahanmuuton torjunnassa tulisi saattaa unionitason politiikaksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ulkorajavalvonta afgaanpakolaiset rajaesteet hybridioperaatio Taleban pakolaiskriisi 2015 Liettua EU:n ulkorajat laittomat siirtolaiset käännytykset Valko-Venäjä terrori-iskut afganistanilaiset kirjallinen kysymys Pakistan laiton maahanmuutto Iran Sisäinen turvallisuus Puola Kotoutuminen Afganistan Laura Huhtasaari Saksa Kreikka EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari: EU:n ilmastolaki on huono – suomalaisten on kyseenalaistettava unionin legimiteetti

Huhtasaari: Islam on vuonna 2050 Ruotsin enemmistöuskonto – ”Tanskan malli otettava käyttöön Suomessa”

Karu tilinpäätös Afganistanista – Huhtasaari: ”Hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa”, Junnila ei usko suursotien jälkipyykin pesun kiinnostavan tämän jälkeen

Huhtasaari: Elvytyspaketti tarkoittaa säännöistä luopumista ja siirtymistä mielivaltaan

Afgaanit istuvat rajalla – puolalaiset vastustavat pakolaisten ottamista ja kannattavat raja-aidan rakentamista

Karkotetut afgaanirikolliset palasivat evakuointilennolla Ruotsiin – saavat jäädä maahan ja voivat hakea turvapaikkaa

Massavaellukset ovat ennenkin kaataneet valtakuntia – EU:n maahanmuuttopolitiikalle ei ole nähtävissä ratkaisua

Talibaneille jäivät amerikkalaisten modernit aseet – enää puuttuvat kyky, varaosat ja polttoaine

Latvian sisäministeri: EU:n on suojattava ulkorajansa ja estettävä jokainen laiton rajanylitys
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.