

PS ARKISTO
Huhtasaari: Elvytyspaketti tarkoittaa säännöistä luopumista ja siirtymistä mielivaltaan
Keskustelu EU-elvytyspaketista eduskunnassa on päättynyt ja ratkaisun aika on ensi viikolla. Elvytyspaketin eduskuntakäsittelyä Brysselissä tiiviisti seurannut Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari kehottaa kaikkia kansanedustajia kiinnittämään huomiota tosiasioihin ja isoon kuvaan ennen äänestyspäätöksen tekemistä.
Perussuomalaiset on kutsunut elvytyspakettia kiristyspaketiksi. Laura Huhtasaari sanoo, että elvytyspakettia ei ole alun alkaenkaan tehty yhteistyössä tai sopimalla vaan pakon edessä.
Huhtasaari muistuttaa, että jo viime vuoden huhtikuussa Italian pääministeri varoitti EU:n romahduksesta esittäen verhotun uhkauksen.
– Samana päivänä Espanjan pääministeri varoitti EU:n olevan vaarassa, jos solidaarisuutta ei löydy. Näyttää siltä – ja myös on sitä – että isot maat Italia ja Espanja lähtivät kiristämään rahaa uhkana, että EU-liittovaltiokehitys ja samalla eurovaluutta vaarantuvat.
Paketti ei elvytä
Näillä näkymin kansanedustajat pääsevät äänestämään paketista ensi viikolla. Huhtasaari kehottaa kaikkia kansanedustajia kiinnittämään huomiota tosiasioihin ja isoon kuvaan ennen äänestyspäätöksen tekemistä.
– Kansanedustajien olisi ensinnäkin on syytä ottaa huomioon, että paketti ei elvytä, vaan se vain siirtää eurokriisiä jonkin matkaa eteenpäin. Toiseksi paketti ei edes vastaa koronahaasteisiin Euroopassa. Rahat ovat todennäköisimmin menossa kannattamattomiin julkisen sektorin hankkeisiin, Huhtasaari sanoo.
EU:n säännöt joustavat tarvittaessa
EU:n toimielimiä koskevat säännöt ja unionin päätöksentekomenettelyt on kirjattu unionin perussopimuksiin. EU:n taloudenpidossa keskeinen on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen artikla 125 eli niin sanottu no-bailout-sääntö. Artikla kieltää jäsenmaita ottamasta vastuulleen muiden jäsenmaiden velkoja. Elvytyspaketti käytännössä tekisi merkityksettömäksi artiklan sisällön.
Huhtasaari korostaakin, että elvytyspaketti tarkoittaisi säännöistä luopumista ja siirtymistä mielivaltaiseen toimintaan.
– Kuka voisi enää luottaa unioniin, jonka säännöt venyvät ja joustavat aina tarpeen mukaan? Kansanedustajien olisikin syytä miettiä, voidaanko muihinkaan perussopimusten artikloihin enää jatkossa luottaa.
Nyt Suomesta pitäisi löytyä uskallusta
Elvytyspaketti perustuisi EU:n ottamaan velkaan, jota maksettaisiin takaisin jäsenvaltioilta kerätyillä korkeammilla jäsenmaksuilla sekä uusilla EU-veroilla vuosien 2028-2058 aikana.
Toteutuessaan elvytyspaketista seuraisi Suomelle vähintään neljän miljardin euron tappiot. Huhtasaari sanoo, että elvytyspakettia ei kuitenkaan pidä tarkastella pelkkänä laskuharjoituksena, koska pelissä ovat myös isommat asiat.
– Jos nyt hyväksytään se periaate, että EU voi periä veroja unionin kansalaisilta ja yrityksiltä, käytäntöä tullaan varmuudella laajentamaan tulevaisuudessa. Samalla elvytyspaketti sitoo unionin jäsenvaltiot yhteen yhteisellä velalla. Voidaan miettiä, mitä se on historiassa aikaisemmin tarkoittanut. Taatusti se ei johda mihinkään hyvään, Huhtasaari sanoo.
Toteutuessaan elvytyspaketin koko olisi 750 miljardia euroa, joista 390 miljardia jaettaisiin tukina ja 360 miljardia lainoina. Suomen osuus yhteisistä veloista olisi noin 6,5 miljardia. Huhtasaari sanoo, että juuri nyt Suomesta pitäisi löytyä uskallusta torjua elvytyspaketti.
– Jos Suomi nyt jää paketin ulkopuolelle, niin Tanskassa, Ruotsissa Hollannissa, Itävallassa ja monissa muissa maissa tulee valtava paine seurata Suomea.
Kokoomus mureni, perussuomalaisten linja pitää
Perussuomalaisilla on johdonmukaisesti kielteinen linja elvytyspakettiin ja muihinkin EU-tulonsiirtoihin. Elvytyspaketti näyttää sen sijaan repineen kokoomuksen kahtia. Elvytyspakettia kannattaa kokoomuksen puoluejohto Petteri Orpon ja Kai Mykkäsen tuella. Samalla myös kokoomuksen kaikki EU-parlamentaarikot kannattavat EU-elvytystä. Sirpa Pietikäisen mukaan Suomen jääminen ulos EU-elvytyksestä jopa olisi ”hirveä häpeä”.
Kuitenkin useat kokoomuksen kansanedustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä elvytyspakettia vastaan. Elvytyspaketti myös suututtaa monia kokoomuksen kuntavaaliehdokkaita ja laajemminkin kokoomuksen kenttäväkeä.
– Olen iloinen siitä, että kokoomus on osittain herännyt siihen, mitä elvytyspaketti tosiasiassa tarkoittaisi. Tiedän, että kokoomuksessa on paljon isänmaallista väkeä, joka ymmärtää, että EU on optimaalinen kauppa-alue, mutta epäoptimaalinen liittovaltioalue.
– Suomessa olisi tarvetta aidosti isänmaalliselle kokoomuslaiselle liikkeelle. Se olisi vain hyvä, jos Suomessa olisi muitakin isänmaallisia puolueita. Toki vaihtoehtona isänmaallisille on myös siirtyä perussuomalaisiin. Vihersosialismiin ja eurofederalismiin hurahtaneet kokoomuslaiset voisivat sitten mennä jonnekin muualle, Huhtasaari sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yhteisvelka velkaiset maat verotusoikeus EU:n perussopimus EU-elvytyspaketti äänestäminen jäsenmaat Kai Mykkänen Petteri Orpo Sirpa Pietikäinen Laura Huhtasaari perussuomalaiset Italia talous Espanja Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Junnila: ”Eduskunta säätää lait, mutta tunteeko se omia lakejaan?”

Meri: Joko me annamme kehitysapua EU-jäsenmaillekin?

Tynkkynen ei hellitä – Suomen itsenäisyyttä puolustava puhe on kestänyt jo tunteja

Ranne: ”Älyllisesti epärehellinen ratkaisu ei pysty enemmistöpäätöksenäkään muuttamaan todellisuutta toiseksi”

Kokoomus hajallaan kuin varpusparvi EU-elvytyspaketin vuoksi: Linjattomuudesta tuli uusi linja, kenttäväki raivoissaan venkoilusta – Petteri Orpon johtajuus murenemassa

Immonen: Päätösvaltaa tulisi ryhtyä palauttamaan EU:lta takaisin kansallisvaltioille – ”Mitä lähempänä päätökset tehdään kansaa, sitä paremmin päätökset vastaavat kansan todellista tahtoa”

Tynkkynen: Muut puolueet ovat paniikkitilassa siksi, että tällä viikolla olemme puhuneet EU-politiikasta avoimemmin kuin koskaan – samalla olemme paljastaneet suunnan, mihin ollaan menossa

Tavio EU-paketin käsittelystä: Pääministeri neuvotteli ja esitteli paketin virheellisesti

Perussuomalaiset erittäin pettyneitä äänestystulokseen: Suomelta vietiin valtavasti rahaa ja itsemääräämisoikeutta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.