Perussuomalaisten Leena Meri sanoi tänään eduskunnassa, että EU-elvytyspaketin kuvio on selkeä: – Me menemme kohti liittovaltiota ja yhteistä taloutta.

Perussuomalaisten Leena Meri viittasi tänään eduskunnassa ensin edustajakollegansa Veikko Vallinin aiempaan puheeseen.

– Hän otti tämän saman ajatuksen esille, jota itsekin olen miettinyt, että me olemme ensin suorittaneet kehitysapua kolmansille maille hyvinkin mittavasti, mitä perussuomalaiset ovat kritisoineet, sen sijaan että me voisimme käyttää niitä mieluummin merkittävässä määrin omaan kehitykseen meidän omien ikäihmistemme ja muiden auttamiseen.

– Ja nyt me olemme siirtymässä sitten siihen, että me autamme ja annamme kehitysapua jo EU-jäsenmaille, jotta he voivat nostaa talouttaan. Täällä on todettu, että muuten ei vienti vedä. Esimerkiksi taloustieteilijä Juha Tervala on todennut, että tämä paketti lisää tuotantoa merkittävästi etelässä, mutta vaikutus pohjoiseen osaan erityisesti viennin välityksellä on pieni, elikkä tämä argumentti ei toimi. Ja lisäksi tuntuu aika mielenkiintoiselta, että minun pitäisi maksaa jollekin, että hän ostaa minun tuotteitani. Eihän siinä ole mitään järkeä — sitten minä saan ne omat rahat takaisin ehkä vähän pienempänä. Se ajatuskin tuntuu aika absurdilta.

Rikkoo EU:n sopimuksia

Meri korosti puheenvuorossaan myös sitä, että elvytyspaketin oikeusperusta on erittäin epäselvä.

– Kuten olemme kuulleet monilta perustuslakiasiantuntijoilta ja eurooppaoikeuden asiantuntijoilta, tämä rikkoo ihan selkeästi EU:n sopimuksia. Mietin sitä, kun he ovat sanoneet, että sitten tuomioistuin voi ottaa myöhemmin kantaa. Mitäs sitten tapahtuu, jos tuomioistuin toteaa, että tämä on sopimuksen vastainen? Palautetaanko me ne rahat, vai mitäs tässä sitten tapahtuu? No, siis ei tapahdu yhtään mitään, me joudutaan maksamaan ne rahat takaisin.

– Ei tässä ole mitään järkeä. Tämähän olisi totta kai pitänyt nyt etukäteen pystyä tarkastelemaan ja tehdä niin kuin monet ovat ehdottaneet, että ensin muutetaan sopimus ja vasta sen jälkeen lähdetään tämäntyyppisiin toimenpiteisiin, Meri painottaa.

SUOMEN UUTISET