Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila hiillosti hallitusta valtioneuvoston kanslian salaamasta muistiosta, jossa medialle vuodettujen tietojen perusteella EU:n johtavat virkamiehet ovat uhanneet Suomea vakavilla seurauksilla, jos käsittelyssä olevaa 750 miljardin elpymispakettia ei hyväksyttäisi eduskunnassa. Pitkälle yöhön venyneessä keskustelussa Junnila osoittaa unionin toimissa yhtäläisyyksiä klassikkoelokuvaan.

– Kummisetä-elokuvassa mafiaperheen pomo, kummisetä Vito Corleone, hoitaa bisneksiään tehokkaasti. Ratkaisutapa on yleensä tekemällä tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Marinin kansliasta Ylelle vuodetusta muistiosta saa hieman samanlaisen käsityksen EU:sta, kun Euroopan unionin neuvoston oikeuspalvelun eräs johtava virkamies vastasi Suomea odottavan ennennäkemätön mainehaitta ja poliittinen paine, jos eduskunta ei hyväksy EU:n elvytyspakettia. EU on siis tälläkin kertaa ilmeisesti tehnyt tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, Junnila vertaa.

Muistio julistettiin salaiseksi

Lukuisista tietopyynnöistä huolimatta valtioneuvoston kanslia on kieltäytynyt julkistamasta muistiota. Epäselväksi on jäänyt myös se, onko koko muistiota edes olemassa. Junnila epäileekin, että on myös mahdollista, että koko muistiota ei edes ole olemassa ja tarkoituksella vuodetut tiedot on tarkoitettu ohjaamaan kansaa ja kansanedustajia elpymispakettiasiassa.

– Muistion osan vuotamisesta Ylelle on kulunut jo tovi, eikä valtioneuvosto ole ainakaan julkisesti ilmoittanut, että olisi tehnyt tutkintapyynnön asiakirjavuodosta. Onko kyseessä sittenkin vanha hyväksi havaittu tilattu tai jopa itse keksitty nootti, jolla hallitus yrittää varmistella heille mieluisten päätöksien läpimeno kiristämällä, pelottelemalla ja uhkailemalla? Neuvostoliitto on ollut jo jonkin aikaa kuollut ja kuopattu, mutta kyllähän tässä haisee itänootti, eikä itsessään niin, että tämä olisi idästä tilattu: tämä on länsinootti, toteaa Junnila.

Lopuksi Junnila vaatii puheessaan hallitusta julkistamaan kyseinen kohumuistio kokonaisuudessaan, jos sellainen on olemassa, jotta kansanedustajat saisivat kaiken mahdollisen tiedon ennen kuin tästä EU:n tukipaketista äänestetään. Junnila päättää puheenvuoronsa kepeällä muistutuksella kollegoilleen.

– Haluan muistuttaa täällä paikalla olevia kollegoja aivan olennaisesta asiasta. Alussa mainitsemani Kummisetä oli fiktiivinen elokuva, joten voin kyllä uskoa, että ette löydä hevosen päätä sängystänne, vaikka kieltäytyisittekin tarjouksesta, josta ei voinut kieltäytyä, Junnila muistuttaa.

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) kertoo tehneensä tutkintapyynnön asiakirjavuodosta.

SUOMEN UUTISET