

PS ARKISTO
Tavio: Kansanedustajilta usein kysytään säästökohteita – ”Hyvä alku olisi säästää EU-tulonsiirroista ja elvytyspaketista, joka on Suomen kannalta aivan turha”
Eduskunta on jo usean yön yli käynyt keskustelua EU:n elpymisvälineestä. Perussuomalaisten Ville Tavio korostaa, että asian mittakaava on niin valtava, että perussuomalaiset haluaa käydä kunnon keskustelun, jolloin epävarmat kansanedustajat saavat vielä tilaisuuden pohtia omaa kantaansa. – Kysymys on nyt siitä, olemmeko me EU:ssa mukana hinnalla millä hyvänsä.
Eduskunnan oli aluksi tarkoitus käydä keskustelu tiistaina ja äänestää keskiviikkona, hyväksyykö Suomi elpymisvälineen käyttöönoton. Perussuomalaiset ovat kuitenkin jatkaneet keskustelua ja pitäneet huolta siitä, että salissa on riittänyt läpi yön puheenvuorojen pitäjiä.
Helatorstain iltana keskustelu EU:n elvytyspaketista eduskunnassa oli jatkunut jo kolmatta päivää peräkkäin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vakuuttaa, että asian käsittely jatkuu niin kauan kuin on tarpeen ja niin kauan kuin puheenvuoroja riittää.
– Kansanedustajalla on vapaus puhua niin paljon kuin haluaa. Siellä on eräitä innokkaampia puhujia, ja sitten on heitä, jotka ovat käyneet vähemmän puhumassa. Päämäärä on tietenkin se, että elvytyspaketti kaatuu, Tavio sanoi torstaina kansanedustajakollegansa Harry Harkimon isännöimässä HJALLIS – Lisää rahaa -puheohjelmassa ALfaTV:llä.
Asia on poikkeuksellisen tärkeä
Tavio korostaa, että käsiteltävä asia on nyt poikkeuksellisen tärkeä.
– Ensinnäkin nyt Suomen itsemääräämisoikeutta ollaan luovuttamassa Euroopan unionille ja siinä on perustuslain lukko, eli päätös vaatii kahden kolmasosan määräenemmistöä. Asian mittakaava on niin valtava, että me haluamme käydä kunnon eduskuntakeskustelun, jolloin epävarmat kansanedustajat saavat vielä tilaisuuden pohtia omaa kantaansa.
– Olen kysynyt monilta kansanedustajilta, mikä on riittävä syy sille, että Suomen itsemääräämisoikeudesta viimeisetkin rippeet, eli budjettivalta näin vain luovutetaan pois. En ole saanut keneltäkään kunnon perusteluja, Tavio sanoo.
EU:sta tullut Saksan ja Ranskan projekti
Tavio korostaa, että elvytyspaketin kaatuminen edellyttää sitä, että kokoomuksen ja keskustan, ehkä demareidenkin kansanedustajista riittävän moni havahtuu ja nousee puolustamaan Suomen itsenäisyyttä, eikä halua luovuttaa sitä EU:lle.
– Me emme hyödy mitään siitä, että itsenäisyytemme luovutetaan EU:lle.
Tavio sanoi ohjelmassa, että hän aikoinaan liittyi perussuomalaisiin juuri kansallismielisen aatteen vuoksi, joten perussuomalaiset oli ainoa varteenotettava vaihtoehto. Tavio katsoo, että brexitin jälkeen EU on valunut pitkälti Saksan ja Ranskan vetämäksi projektiksi.
– Jo alun alkaenkin 750 miljardin yhteisvelka oli Saksan Merkelin ja Ranskan Macronin ehdotus. Bryssel on ikään kuin keskuskomitea, mutta kulisseissa Saksa ja Ranska kuitenkin ovat entistä vahvemmin päättämässä asioista. EU:ssa mennään niiden etujen mukaisesti.
Euro on köyhdyttänyt Suomea
Tavio katsoo, että EU:n tulisi olla lähinnä vain vapaakauppaan perustuva kauppaliitto. Tällä hetkellä Suomi on ainoa Pohjoismaa eurovaluutassa, ja Tavio sanoo eron köyhdyttäneen Suomea.
– Oma finanssipolitiikka on poissa, emmekä voi devalvoida.
Tavion mukaan Suomen EU-jäsenyyttä ja mahdollista eroa unionista ei ole syytä tarkastella mustavalkoisesti kyllä vai ei -tyylisesti.
– Kysymys on nyt siitä, olemmeko me EU:ssa mukana hinnalla millä hyvänsä.
Valtion velka paisunut EU-jäsenyyden aikana
Perussuomalaisten keskeinen tavoite on käyttää viisaasti veronmaksajien rahoja, jolloin julkiset menot samalla pannaan tärkeysjärjestykseen ja verotus voidaan pitää maltillisella tasolla. Marinin hallituksen aikana valtion budjetit ovat kuitenkin alijäämäisiä, ja hallitus ottaa surutta uutta velkaa menojen kattamiseksi.
Tavio sanoo, että vaikka koronan vuoksi velanotto on ollut ymmärrettävää, lähtökohtaisesti perussuomalaiset suhtautuu jyrkän kriittisesti paisuvaan valtion velkaan. Tavio huomauttaakin, että velka on kasvanut nimenomaan EU-jäsenyyden aikana.
Kansanedustaja suhteuttaa EU-elvytyspaketin kokoa Suomen tähän saakka maksamiin jäsenmaksuihin.
– Olemme tähän mennessä maksaneet EU-jäsenmaksuja 6-7 miljardia ja elvytyspaketin hinta on noin seitsemän miljardia, eli elvytyspaketti on samanhintainen kuin jäsenmaksujen määrä koko EU-jäsenyyden ajalta. Samaan aikaan meillä on vanhaa EVM-lainaa yli 10 miljardia.
Suomalaisen työn, yrittäjyyden ja teollisuuden ehdoilla
Tavio toteaa, että EU:hun uppoavista rahoista kannattaa puhua siksi, koska kansanedustajilta usein tivataan säästökohteita.
– Hyvä alku olisi säästää EU-tulonsiirroista ja elvytyspaketista, joka on Suomen kannalta aivan turha. Näin Suomen velkaantuminen olisi vähemmän holtitonta.
Vaikka elvytyspaketista ei ole vielä edes päätetty eduskunnassa, Suomen hallitus on jo esittänyt, että paketista Suomelle tulevia rahoja käytettäisiin ilmastotoimiin ja vihreän siirtymän hankkeisiin. Tavion mukaan perussuomalaiset kuitenkin edellyttää ilmatotoimien tekemistä suomalaisen työn, yrittäjyyden ja teollisuuden ehdoilla.
– Suomalainen tehtaanpiippu on ekoteko. Kun Suomen teollisuudella menee hyvin, niin se on parempi tilanne kuin se, että tuotanto siirtyisi enemmän saastuttaviin maihin, Tavio sanoo.
Keskustan Hoskonen kapinoi hallitusta vastaan
HJALLIS – Lisää rahaa -ohjelman vieraana oli myös hallituspuolue keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen, joka eduskuntaryhmänsä linjasta poiketen aikoo antaa ei-äänen elvytyspakettiäänestyksessä.
Hoskonen ei aio perääntyä päätöksestään, jonka hän ilmoitti jo hyvissä ajoin viime vuonna.
– Se ei vaan käy, että me antaisimme EU:lle oikeuden verottaa suomalaisia. Olen myös keskustan ryhmässä ilmoittanut, että en voi hyväksyä ratkaisua, josta ei mainita hallitusohjelmassa eikä missään keskustan ohjelmissakaan, vaan koko elvytyspakettihanke on tullut täysin puskista.
Hoskonen esittää, että jos Suomi lähtee takaamaan EU:n lainoja tai antamaan EU:lle verotusoikeutta, siltä tieltä ei ole paluuta.
– Sen kun kerran tekee, niin siitä se lähtee menemään, kuitteja tulee aina vaan lisää.
Finanssivallan voi luovuttaa EU:lle vain kerran
Tavio esitti Hoskoselle, että juuri siitä syystä, koska hallitusohjelmassa ei mainita elvytyspakettia, se ei sido keskustaa.
– Keskusta on nyt ratkaisijan paikalla. Keskustalla on edelleen mahdollisuus irtautua elvytyspaketista ja pelastaa Suomi historialliselta vääryydeltä.
Hoskonen myönsi, että myös keskustan kenttäväkeä hiertää verotusoikeuden antaminen EU:lle.
Tavio painotti, että finanssivallan ja verotusoikeuden voi luovuttaa EU:lle vain yhden kerran.
– Finanssivallan luovuttaminen EU:lle on vähän sama asia kuin jos polttaisi talon ja toteaisi sen jälkeen, että eihän se haittaa, kun talon polttaminen oli ainutkertainen teko. Talo kuitenkin on jo poissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- säästökohteet velkaiset maat vihreä siirtymä Hannu Hoskonen EU-tukipaketti Harry Harkimo ilmastotoimet päätösvalta suomalainen työ ja yrittäminen veronmaksajat kansallinen itsemääräämisoikeus Ville Tavio EU-jäsenmaksu Suomi Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus Teollisuus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Paljastiko asiakirjavuoto EU-pomojen ja Suomen hallituksen likaisen yhteispelin? Junnila kysyy: Tekeekö EU meille Kummisetä-elokuvasta tuttuja tarjouksia, ”joista ei voi kieltäytyä”?

Ruotsi vaati ja sai yli miljardin euron jäsenmaksualennuksen elvytyspakettineuvotteluissa – ”Pääministeri Marin on joko neuvottelutaidoton tai käyttää mitä tahansa keinoja saavuttaakseen päämääränsä”

Keskustelu elpymispaketista alkoi – Halla-aho tyrmäsi hallituksen ja kokoomuksen väitteet: Paketti ei liity koronaan, ei ole kertaluonteinen eikä elvytä

Pääministeri Marin saapui lopulta elvytyspakettikeskusteluun: Toisti samaa mantraa viime kesän neuvotteluista – väittää edelleen, että paketti olisi Suomelle hyvä

Elomaa: Kansan tulee tietää, mitä EU:n elpymispaketti tarkoittaa Suomelle

Kepu pettää aina – muistatko vielä, mitä ex-pääministeri Juha Sipilä vakuutti 2014? – ”Keskusta vastustaa yhteistä velkaa ja liittovaltiokehitystä”

Meri: Joko me annamme kehitysapua EU-jäsenmaillekin?

Taloustieteen professorit ylenpalttista elvytystä vastaan – Matti Virén: ”Julkiset menot eivät ole mikään kasvun lähde”

Suomi seitsemän muun EU-maan kanssa torjumassa unionin velkahumalaa – silti hallitus velkaannuttaa kansaa miljardikaupalla keskellä noususuhdannetta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.