Eduskunta on jo usean yön yli käynyt keskustelua EU:n elpymisvälineestä. Perussuomalaisten Ville Tavio korostaa, että asian mittakaava on niin valtava, että perussuomalaiset haluaa käydä kunnon keskustelun, jolloin epävarmat kansanedustajat saavat vielä tilaisuuden pohtia omaa kantaansa. – Kysymys on nyt siitä, olemmeko me EU:ssa mukana hinnalla millä hyvänsä.

Eduskunnan oli aluksi tarkoitus käydä keskustelu tiistaina ja äänestää keskiviikkona, hyväksyykö Suomi elpymisvälineen käyttöönoton. Perussuomalaiset ovat kuitenkin jatkaneet keskustelua ja pitäneet huolta siitä, että salissa on riittänyt läpi yön puheenvuorojen pitäjiä.

Helatorstain iltana keskustelu EU:n elvytyspaketista eduskunnassa oli jatkunut jo kolmatta päivää peräkkäin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vakuuttaa, että asian käsittely jatkuu niin kauan kuin on tarpeen ja niin kauan kuin puheenvuoroja riittää.

– Kansanedustajalla on vapaus puhua niin paljon kuin haluaa. Siellä on eräitä innokkaampia puhujia, ja sitten on heitä, jotka ovat käyneet vähemmän puhumassa. Päämäärä on tietenkin se, että elvytyspaketti kaatuu, Tavio sanoi torstaina kansanedustajakollegansa Harry Harkimon isännöimässä HJALLIS – Lisää rahaa -puheohjelmassa ALfaTV:llä.

Asia on poikkeuksellisen tärkeä

Tavio korostaa, että käsiteltävä asia on nyt poikkeuksellisen tärkeä.

– Ensinnäkin nyt Suomen itsemääräämisoikeutta ollaan luovuttamassa Euroopan unionille ja siinä on perustuslain lukko, eli päätös vaatii kahden kolmasosan määräenemmistöä. Asian mittakaava on niin valtava, että me haluamme käydä kunnon eduskuntakeskustelun, jolloin epävarmat kansanedustajat saavat vielä tilaisuuden pohtia omaa kantaansa.

– Olen kysynyt monilta kansanedustajilta, mikä on riittävä syy sille, että Suomen itsemääräämisoikeudesta viimeisetkin rippeet, eli budjettivalta näin vain luovutetaan pois. En ole saanut keneltäkään kunnon perusteluja, Tavio sanoo.

EU:sta tullut Saksan ja Ranskan projekti

Tavio korostaa, että elvytyspaketin kaatuminen edellyttää sitä, että kokoomuksen ja keskustan, ehkä demareidenkin kansanedustajista riittävän moni havahtuu ja nousee puolustamaan Suomen itsenäisyyttä, eikä halua luovuttaa sitä EU:lle.

– Me emme hyödy mitään siitä, että itsenäisyytemme luovutetaan EU:lle.

Tavio sanoi ohjelmassa, että hän aikoinaan liittyi perussuomalaisiin juuri kansallismielisen aatteen vuoksi, joten perussuomalaiset oli ainoa varteenotettava vaihtoehto. Tavio katsoo, että brexitin jälkeen EU on valunut pitkälti Saksan ja Ranskan vetämäksi projektiksi.

– Jo alun alkaenkin 750 miljardin yhteisvelka oli Saksan Merkelin ja Ranskan Macronin ehdotus. Bryssel on ikään kuin keskuskomitea, mutta kulisseissa Saksa ja Ranska kuitenkin ovat entistä vahvemmin päättämässä asioista. EU:ssa mennään niiden etujen mukaisesti.

Euro on köyhdyttänyt Suomea

Tavio katsoo, että EU:n tulisi olla lähinnä vain vapaakauppaan perustuva kauppaliitto. Tällä hetkellä Suomi on ainoa Pohjoismaa eurovaluutassa, ja Tavio sanoo eron köyhdyttäneen Suomea.

– Oma finanssipolitiikka on poissa, emmekä voi devalvoida.

Tavion mukaan Suomen EU-jäsenyyttä ja mahdollista eroa unionista ei ole syytä tarkastella mustavalkoisesti kyllä vai ei -tyylisesti.

– Kysymys on nyt siitä, olemmeko me EU:ssa mukana hinnalla millä hyvänsä.

Valtion velka paisunut EU-jäsenyyden aikana

Perussuomalaisten keskeinen tavoite on käyttää viisaasti veronmaksajien rahoja, jolloin julkiset menot samalla pannaan tärkeysjärjestykseen ja verotus voidaan pitää maltillisella tasolla. Marinin hallituksen aikana valtion budjetit ovat kuitenkin alijäämäisiä, ja hallitus ottaa surutta uutta velkaa menojen kattamiseksi.

Tavio sanoo, että vaikka koronan vuoksi velanotto on ollut ymmärrettävää, lähtökohtaisesti perussuomalaiset suhtautuu jyrkän kriittisesti paisuvaan valtion velkaan. Tavio huomauttaakin, että velka on kasvanut nimenomaan EU-jäsenyyden aikana.

Kansanedustaja suhteuttaa EU-elvytyspaketin kokoa Suomen tähän saakka maksamiin jäsenmaksuihin.

– Olemme tähän mennessä maksaneet EU-jäsenmaksuja 6-7 miljardia ja elvytyspaketin hinta on noin seitsemän miljardia, eli elvytyspaketti on samanhintainen kuin jäsenmaksujen määrä koko EU-jäsenyyden ajalta. Samaan aikaan meillä on vanhaa EVM-lainaa yli 10 miljardia.

Suomalaisen työn, yrittäjyyden ja teollisuuden ehdoilla

Tavio toteaa, että EU:hun uppoavista rahoista kannattaa puhua siksi, koska kansanedustajilta usein tivataan säästökohteita.

– Hyvä alku olisi säästää EU-tulonsiirroista ja elvytyspaketista, joka on Suomen kannalta aivan turha. Näin Suomen velkaantuminen olisi vähemmän holtitonta.

Vaikka elvytyspaketista ei ole vielä edes päätetty eduskunnassa, Suomen hallitus on jo esittänyt, että paketista Suomelle tulevia rahoja käytettäisiin ilmastotoimiin ja vihreän siirtymän hankkeisiin. Tavion mukaan perussuomalaiset kuitenkin edellyttää ilmatotoimien tekemistä suomalaisen työn, yrittäjyyden ja teollisuuden ehdoilla.

– Suomalainen tehtaanpiippu on ekoteko. Kun Suomen teollisuudella menee hyvin, niin se on parempi tilanne kuin se, että tuotanto siirtyisi enemmän saastuttaviin maihin, Tavio sanoo.

Keskustan Hoskonen kapinoi hallitusta vastaan

HJALLIS – Lisää rahaa -ohjelman vieraana oli myös hallituspuolue keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen, joka eduskuntaryhmänsä linjasta poiketen aikoo antaa ei-äänen elvytyspakettiäänestyksessä.

Hoskonen ei aio perääntyä päätöksestään, jonka hän ilmoitti jo hyvissä ajoin viime vuonna.

– Se ei vaan käy, että me antaisimme EU:lle oikeuden verottaa suomalaisia. Olen myös keskustan ryhmässä ilmoittanut, että en voi hyväksyä ratkaisua, josta ei mainita hallitusohjelmassa eikä missään keskustan ohjelmissakaan, vaan koko elvytyspakettihanke on tullut täysin puskista.

Hoskonen esittää, että jos Suomi lähtee takaamaan EU:n lainoja tai antamaan EU:lle verotusoikeutta, siltä tieltä ei ole paluuta.

– Sen kun kerran tekee, niin siitä se lähtee menemään, kuitteja tulee aina vaan lisää.

Finanssivallan voi luovuttaa EU:lle vain kerran

Tavio esitti Hoskoselle, että juuri siitä syystä, koska hallitusohjelmassa ei mainita elvytyspakettia, se ei sido keskustaa.

– Keskusta on nyt ratkaisijan paikalla. Keskustalla on edelleen mahdollisuus irtautua elvytyspaketista ja pelastaa Suomi historialliselta vääryydeltä.

Hoskonen myönsi, että myös keskustan kenttäväkeä hiertää verotusoikeuden antaminen EU:lle.

Tavio painotti, että finanssivallan ja verotusoikeuden voi luovuttaa EU:lle vain yhden kerran.

– Finanssivallan luovuttaminen EU:lle on vähän sama asia kuin jos polttaisi talon ja toteaisi sen jälkeen, että eihän se haittaa, kun talon polttaminen oli ainutkertainen teko. Talo kuitenkin on jo poissa.

SUOMEN UUTISET