Talibanit saivat haltuunsa pakoon pötkineen Afganistanin armeijan mahtavan amerikkalaisperäisen asearsenaalin. Modernin aseistuksen käyttöä vaikeuttavat monet käytännön ongelmat, joista osaamisen ja varaosien puute eivät SVT:n haastatteleman asiantuntijan mukaan ole vähäisimpiä.

Amerikkalaisviranomaiset eivät ole kertoneet tarkasti, kuinka paljon ja millaisia aseita Afganistaniin jäi. USA:n jälleenrakennusvirasto Afganistanissa (Sifar) laskee, että Yhdysvaltain armeija toimitti vuosina 2003-2016 Afganistanin puolustusvoimille muun muassa 600 000 käsiasetta ja 200 ilma-alusta, mukaan lukien Black Hawk -helikoptereita.

Kun Afganistanin armeijan Potemkinin kulissit sitten kaatuivat ja sotilaat pötkivät käpälämäkeen, koko asebasaari jäi talibanien käyttöön.

– Talibanit ovat nyt ehdottomasti paremmin varustettuja kuin koskaan aikaisemmin, sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Ilmari Käihkö.

– Paremmin kuin Isis julistaessaan kalifaatin Irakissa ja Syyriassa vuonna 2014.

Talibaneille länsimaiset rynnäkkökiväärit

Talibanit voivat nyt vaihtaa AK-74 Kalasnikovit amerikkalaisiin, useiden länsimaiden erikoisjoukkojenkin käyttämiin Colt APC M4-rynnäkkökivääreihin. Riemua riittää niin pitkälle, kuin ex-armeijan varastoista löytyy sopivaa kaliiberia lippaaseen.

Talibanien aseohjesääntö näyttäisi olevan sen verran joustava, että patruunankulutuskin on oletettavasti huimasti suurempaa kuin demokraattisten maiden rauhanajan joukko-osastoissa.

Muitakin uhkakuvia henkilökohtaisten aseiden vaihto-operaatioon liittyy: Käyhkön mukaan modernien rynnäkkökiväärien huolto ja kenttäkelpoisuus tulevat olemaan kysymysmerkkejä huolettomaan sissikäyttöön soveltuvaan Kalasnikoviin verrattuna.

Ankara pula polttoaineista

Amerikkalaiset sotilasasiantuntijat ovat tulleet analyyseissaan siihen tulokseen, että talibanien haltuunsa saamat taisteluhelikopterit vastaavat lähinnä peurantrofeita seinällä. Taistelukentälle niillä ei ole asiaa. Uusilta isänniltä puuttuvat sekä tekniset taidot, että varaosat.

– Ei pidä myöskään unohtaa, että monet Afganistanin armeijan helikopteripilotit äänestivät roottoreillaan ja lensivät koneensa Uzbekistaniin. Ja jotkut liittyivät koptereineen talibanien vastaiseen taisteluun Panjshirin laaksossa.

Talibaneille jäi myös noin 2 000 panssaroitua ajoneuvoa. Talibanit partioivat usein median kuvissa Kabulin kaduilla amerikkalaisissa Humvee-monikäyttöajoneuvoissa.

– Afganistanissa on parhaillaan ankara pula polttoaineista ja Humveet sekä miinasuojatut ajoneuvot kuluttavat reippaasti. Siksi talibanit ajelevat arkisin ehkä mieluummin avolavoilla, koska ne ovat paljon taloudellisempia, Käihkö arvelee.

Uhkana Pakistanin ja Iranin apu talebaneille

Julkisuudessa on ollut tietoja, että talibaneilla olisi käytössään myös ilmatorjunta- ja tykistöjärjestelmiä. Kyse onkin siitä, onko kalifaatti kykenevä käyttämään niitä.

– Pakistan ja aiemmin Iran ovat tukeneet Taliban-liikettä huomattavastikin. Jos he saavat nyt riveihinsä ulkomaisia sotilasneuvonantajia, heidän kykynsä kasvaa huomattavasti.

Käihkön mielestä on kuitenkin kyseenalaista, mihin talibanit edes tarvitsevat modernia ja raskasta aseistusta. Historian valossa sille ei ole tarvetta.

– Juuri nyt heidän täytyy vakiinnuttaa asemansa Afganistanissa. Kalasnikovit riittävät siihen mainiosti.

SUOMEN UUTISET