Yksityiset yliopistot avasivat jälleen ovensa toissa maanantaina Kabulissa. Uusien vallanpitäjien myötä korkeakouluissa koitti uusi aika erityisesti naisille. Naisilta ei ole viety oikeutta opiskeluun, mutta tiedon ja sivistyksen hinta on kova.

Ja näin se menee Afganistanin islamilaisen emiraatin opetusministeriön tuliterien ohjeiden mukaan:

Yliopistojen on palkattava naispuolisia opettajia naispuolisille opiskelijoille. Jos naislehtoria ei ensihätään löydy, opinahjon on palkattava lisäksi ”vanhempia opettajamiehiä, jotka on todettu kunniallisiksi”.

Naisten ja miesten on käytettävä erillisiä sisään- ja uloskäyntejä luentorakennuksissa. Koska naiset ja miehet eivät saa oleskella samoissa tiloissa, naisten on kanssakäymisen estämiseksi saavuttava opiskelutiloihin viisi minuuttia ennen miehiä. Naisten on myös odotettava kärsivällisesti, että miehet ovat ehtineet poistua rakennuksesta oppitunnin jälkeen.

Naisopettajien puute näkyy

Opiskelutilat on jaettava miesten ja naisten puoliin ja jos erillisiä huoneita ei ole käytettävissä, tila on jaettava vähintäänkin verholla. Opiskelun apuna on käytettävä mahdollisuuksien mukaan tietotekniikkaa siten, että opettajan etäisyys erityisesti naispuolisiin oppilaisiin säilyy.

– Käytännössä tämä kaikki on hyvin vaikeasti järjestettävissä, sillä meillä ei ole tarpeeksi naispuolisia opettajia, eikä myöskään riittävästi tiloja naisten erottamiseksi omaksi joukokseen, sanoo professori, joka haluaa pitää nimensä omana tietonaan.

Silmät voi sulkea todellisuudelta

Vaikka ohjeissa ei niin suoranaisesti edellytetä, niqab verhoaa valtaosaa opiskelijoista. The Telegraph kuvailee artikkelissaan Kabulin yliopiston naisten pukeutumista Taliban-hallintoa puolustavan mielenosoituksen yhteydessä. Ilta-Sanomat siteeraa kyseistä artikkelia, jossa kerrotaan, että ”yleisössä ja puhujina nähtiin naisia, joilla vaikutti olevan kokonaan myös silmät peittävä kaapu”.

Kokoomustaustainen Seida Sohrabi kommentoi IS:n juttua Twitterissä näin:

@SeidaSohrabi

Jos nämä kuvat eivät ole kauhuelokuvasta, niin en tiedä naisten arvosta mitään. Nainen. Säkitetty jäte. Tällaista irvokkuutta ei pitäisi koskaan ja missään suvaita. Aasikin on arvokkaampi kuin nainen tässä ideologiassa.

SUOMEN UUTISET