Useat EU-maat ovat keskeyttäneet kaikki käännytykset ja karkotukset Afganistaniin. Heinäkuussa Afganistanin edellinen hallitus ilmoitti, että maa kieltäytyy vastaanottamasta pakkopalautettavia Euroopasta kolmeksi kuukaudeksi. Nyt valtaan noussut Taliban lupaa ottaa vastaan kaikki EU-maista palautettavat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tai rikoksiin syyllistyneet Afganistanin kansalaiset.

Talibanin tiedottaja Zabihullah Mujahid (kuvassa kättelemässä) kertoo Itävallan laajalevikkisimmän lehden Kronen Zeitungin haastattelussa, että Talibanin tavoitteena on hallituksen perustaminen ja paluu normaaliin. Hän sanoo Afganistanin olevan jo suurilta osin turvallinen maa.

Toimittaja Shams Ul-Haq viittaa Kabulin lentokentän terrori-iskuun ja toteaa, että maa ei vaikuta turvalliselta. Hän kysyy, miksi niin monet afganistanilaiset haluavat pakoon kotimaastaan.

– Monet pelkäävät propagandan takia. He haluavat pois, vaikka olemme taanneet heidän turvallisuutensa, Talibanin tiedottaja sanoo.

– Jotkut puolestaan haluavat vain muuttaa Eurooppaan tai Amerikkaan. Siinä ei ole mitään uutta.

Taliban haluaa afganistanilaisten jäävän kotimaahansa

Zabihullah Mujahid pitää nuorten intoa muuttaa Eurooppaan ongelmana Afganistanille. Hän lupaa kuitenkin, että kaikki halukkaat päästetään muuttamaan pois maasta, mikäli heillä on passi ja viisumi kunnossa.

– Meidän tavoitteemme on, että afganistanilaiset eivät jättäisi kotimaataan lähteäkseen pakolaisiksi. Me tiedämme, että pakolaisten tilanne Euroopassa ei ole ruusuinen.

– Afganistan on meidän yhteinen maamme, Zabihullah Mujahid sanoo.

Talibanin tiedottaja lupailee, että maan talous tulee paranemaan ja uusia työpaikkoja luodaan. Hänen mukaansa turvallisuustilanne on jo vakaa.

Myös pakkopalautettavat otetaan vastaan

EU-maiden kannalta tärkein lupaus on se, että Taliban sitoutuu ottamaan vastaan EU-maista karkotettavat tai käännytettävät Afganistanin kansalaiset. Myös rikoksiin syyllistyneet.

Afganistanin edellinen hallitus ilmoitti heinäkuussa, että maa kieltäytyy vastaanottamasta pakkopalautettavia Euroopasta kolmeksi kuukaudeksi. Monet EU-maat olivat jo sitä ennen päättäneet lopettaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tai rikoksiin syyllistyneiden afganistanilaisten palautukset maan huonontuneen turvallisuustilanteen takia.

SUOMEN UUTISET