Taliban-liikkeen perustajiin kuuluva uskonoppinut lopettaa kerrasta spekulaatiot länsimaisesta uskonnon tulkinnasta. Afganistanissa kuolemantuomio tulee taas virallisestikin käyttöön ja varkaudesta rangaistuksena on käden amputaatio. Teloitukset ja jäsenten katkomiset eivät tosin ole välttämättä enää yleisötilaisuuksia.

– Meitä arvosteltiin aikoinaan ankarasti siitä, että rangaistuksia pantiin täytäntöön stadionilla, mutta emme ole koskaan sanoneet sanaakaan muitten lainsäädännöstä tai rangaistuksista, sanoo mullah Nooruddin Turabi, entisen Taliban hallinnon oikeus- ja uskontoministeri ja nykyhallinnon vankilavastaava Associated Pressin haastattelussa.

– Kukaan ei tule sanomaan meille, millaisia lakeja meidän pitäisi soveltaa. Seuraamme islamia ja lakimme perustuvat Koraaniin.

Vanhat rangaistukset uudelleen käyttöön

Turabin mukaan tuomarit tulevat nyt olemaan sekä naisia, että miehiä. Entisellä hallituskaudella käytössä olleet rangaistukset – mukaan lukien amputaatio ja teloitukset – otetaan uudelleen käyttöön. Hän on menettänyt toisen silmänsä ja jalkansa taistelussa venäläisiä miehittäjiä vastaan 1980-luvulla.

– Käsien katkaiseminen on erittäin tärkeätä turvallisuuden kannalta.

Entisestä poiketen Taliban sallii nyt television katselun, matkapuhelimet, valokuvat ja videot. Näin tapahtuu, koska media on tarpeellinen sanoman levittämisen kannalta.

– Sen sijaan, että saavuttaisimme satoja, voimme nyt saavuttaa miljoonia.

Turabi pohtii myös, että jos rangaistukset olisivat julkisia, ihmiset levittäisivät tapahtumasta kuvia ja videoita ja sillä olisi rikoksia ehkäisevä vaikutus. Yhden tavoitteensa Taliban on jo kovalla linjallaan saavuttanutkin, sillä pääkaupunki Kabul on tänään huomattavasti entistä turvallisempi kaupunki tavallisen kansalaisen kulkea.

SUOMEN UUTISET