Afganistanin pakolaisia oli vuonna 2020 maan sisällä 3 miljoonaa ja ulkomailla 2,8 miljoonaa. Ulkomaille suuntaavien uusien pakolaisten määrä voi nousta yli puoleen miljoonaan tämän vuoden loppuun mennessä. Osa heistä suuntaa Turkkiin ja paine uuteen pakolaisvyöryyn kohti Eurooppaa kasvaa.

Jo ennen Talibanin valtaannousua Afganistanista oli lähtöisin 10 prosenttia koko maailman pakolaisväestöstä, todetaan amerikkalaisen, sitoutumattoman kansainvälisen politiikan ajatushautomon CFR:n artikkelissa. Useimmat kotiseutunsa jättäneet ihmiset ovat jääneet Afganistaniin ainakin toistaiseksi. Monilta puuttuvat kuitenkin katto pään päältä, riittävä ravinto sekä terveydenhoito.

Talibanin vallattua Kabulin Afganistanista on lähtenyt pakolaisiksi kymmeniä tuhansia ihmisiä ja YK:n pakolaisjärjestön mukaan vuoden vaihteeseen mennessä luku voi nousta puoleen miljoonaan. Maasta evakuoitiin eri puolille maailmaa vanhan hallinnon romahtaessa yli 120 000 henkilöä.

Kun afganistanilaiset pakenevat maasta, he suuntaavat yleisimmin joko Pakistaniin tai Iraniin. Vuonna 2020 Pakistanissa ja Iranissa oli jo 2,2 miljoonaa dokumentoitua afgaanipakolaista. Euroopassa olevien afgaanipakolaisten määrä oli 557 000 ja heistä kolmannes oli Saksassa.

Eurooppaan Turkin kautta

Afganistanin väestö koostuu useista etnisistä ryhmistä, joista suurin on pataanit. Heitä on lähes puolet 38 miljoonaisesta väestöstä. Pataanit ovat sunnimuslimeja ja heitä asuu kummallakin puolella Afganistanin ja Pakistanin välistä rajaa. Ehkä pahiten talibanien valtaannoususta ovat kärsineet hazarat, jotka ovat shiiamuslimeja. Heitä on kymmenisen prosenttia väestöstä ja he suuntaavat ymmärrettävästi shiialaiseen Iraniin.

Talibanin nykyhallinto on ollut haluton päästämään ihmisiä lähtemään maasta ja myös Pakistan ja Iran ovat rajoittaneet pakolaisten pääsyä alueilleen. Tämä on johtanut laittomiin rajanylityksiin, joiden määrästä ei ole tietoa.

Kymmenet tuhannet afgaanit ovat vuosikymmenen ajan kävelleet Iranin läpi Turkkiin ja sieltä Eurooppaan. Turkissa on parhaillaankin odottamassa eteenpäin pääsyä eri maista tulleita miljoonia pakolaisia ja nyt siis lisää saattaa olla tulossa Afganistanista.

SUOMEN UUTISET