Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomeen on tullut Afganistanista noin 8 000 avunpyyntöä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistuttaa, että Suomessakin riittää autettavia, jos hallitusta tai mediaa kiinnostaisivat myös omien kansalaisten ongelmat.

”8 000 avunpyyntöä Afganistanista”, ”Suomen laajat velvollisuudet”, ”kaikki mahdolliset keinot perheenyhdistämisten helpottamiseksi”, ”melko tiivis kytkös Suomeen”, ”naiset”, ”kokonaiskuva”,
”narratiivi”, Riikka Purra luettelee ulkoministeri Pekka Haaviston haastattelun sisältöä.

– Melko kauas hallitus on jo päässyt 170 henkilön evakuoimisesta sotilassuojauksessa, Purra sanoo.

Hivuttaa jatkuvaa auttamisvelvollisuutta

Purra kirjoittaa Facebookissa, että Haaviston haastattelun lukeminen jättää monille hämmentyneen olon.

– Siinä ei sanota paljon, mutta vihjataan sitäkin enemmän. Siinä hivutetaan näitä asioita – sitä, että Suomen on velvollisuus auttaa. Väitteet eivät perustu mihinkään, mutta ne on rakennettu niin, että jokainen asian kyseenalaistava on paha ja kylmä.

– Sentään naisia! Talebania pakenevia naisia! Ikään kuin tuo kulttuuri olisi ollut jotenkin tasa-arvoinen ennen Talebania, Purra huomauttaa.

Afganistan perusteluna perheenyhdistämisille

Purra sanoo toivovansa, että kyse on vain vihreän ministerin yksityisajattelusta, mutta hän pelkää Haaviston linjalla tai ”narratiivilla” olevan koko hallituksen tuki.

– Yllätyksettömästi hallitus on juuri helpottamassa perheenyhdistämistä myös yleisesti. Afganistan tarjoaa kätevän perustelun.

– Minäkin sain teltoilla tänään monta avunpyyntöä suomalaisilta. Useampi koki, että ei saa tarvitsemaansa terveydenhoitoa, moni kertoi valtavista puutteista asuinalueillaan, kouluissa, vanhustenhoidossa. Kuulin sairauksista, vastoinkäymisistä, köyhyydestä, kärsimyksestä.

Omien auttamisen pitäisi olla etusijalla

Purra kertoo saavansa joka viikko satoja viestejä suomalaisilta, jotka kertovat omasta ahdingostaan.

– Haluaisiko media kirjoittaa näistä? Suomen velvollisuudesta hoitaa omia ongelmiaan, auttaa omia vähempiosaisiaan? Se on sellainen narratiivi, jonka ensisijaisesti pitäisi ohjata Suomen hallitusta, Purra muistuttaa.

SUOMEN UUTISET