Istuva hallitus aikoo rapauttaa suomalaisten turvallisuutta ja luottamusta poliisiin. Näin perussuomalaiset arvioi tänään suullisella kyselytunnilla hallituksen toimintaa poliisin rahoitukseen viitaten.

Hallitusohjelmassa hallitus on luvannut nostaa poliisien määrän 7 500:aan ensi vuonna. Nyt hallitus on kuitenkin jättämässä jopa 30 miljoonan euron vajeen poliisin rahoitukseen, joka tarkoittaa jopa 300 poliisin vähennystä. Tällöin poliisien määrä romahtaisi poliisihallituksen arvion mukaan noin 7050:een. Vielä vuonna 2010 poliiseja oli vajaat 8 000.

– Poliisi ei pysty vastaamaan leikkauksillanne sen laissa määrättyihin tehtäviin. Vasteajat kasvavat, tehtäviä jää suorittamatta, vain akuutit tilanteet hoidetaan. Tämä on omiaan rapauttamaan kansalaisten luottamusta poliisiin ja ennen kaikkea turvallisuutta ja oikeusturvaa, perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén totesi.

Packalén kysyi, miksi hallitusohjelmassa puhutaan muunneltua totuutta ja aikooko hallitus nostaa poliisien rahoitusta tuntuvasti ja pysyvästi.

Ohisalo kierteli

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiersi kysymyksen puhumalla vain euromääristä. On totta, että poliisin euromääräinen rahoitus jopa nousee näennäisesti, mutta niin ovat nousseet kulutkin. Vaikka rahoitus ei vähene, samalla summalla ei enää pidetä yllä samaa kattavuutta poliisien määrässä.

Hämmentävää Ohisalon vastauksessa oli, että hän kannusti koko eduskuntaa ja tulevia hallituksia sitoutumaan poliisien määrän nostamiseen. Nyt hallitus tekee juuri päinvastaista.

– Ette pääse siitä mihinkään, että hallitusohjelmanne on jyrkässä ristiriidassa tekojenne kanssa ja poliisien määrä tulee laskemaan reippaasti ja sisäinen turvallisuus heikkenemään, Packalén huomautti.

Suomi on Ruotsin tiellä

Suomessa on Euroopan vähiten poliiseja per asukas, eivätkä poliisin tehtävät todellakaan ole vähenemässä, saati helpottumassa. Jos Suomi haluaisi esimerkiksi Ruotsin tasolle poliisien määrässä, pitäisi kouluttaa ja palkata nelisen tuhatta uutta poliisimiestä ja -naista.

– Ruotsin tiellä toki olemme, mutta negatiivisessa mielessä jengirikollisuuden ynnä muun usein monikulttuurisen ongelman kanssa. Pakolaiskiintiön nostamiseen ja koko maailman hyysäämiseen riittää rahaa, mutta turvallisuudesta sopii tinkiä.

Säästöjä toissijaisista ja haitallisista menoista

Ministeri Ohisalo jatkoi selittämällä, että tämä hallitus on aikaisempina vuosina lisännyt poliisien määrä. Pienet väliaikaiset korotukset eivät kuitenkaan lämmitä, sillä poliisien määrä on romahtamassa ensi vuonna pienemmäksi kuin koko hallituskautena.

– Jos hallitus on lisännyt poliisien määrää, miksi poliisien määrä on vähenemässä? perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyi.

Hänen mukaansa kyse on priorisoinnista. Purra nosti säästökohteiksi kehitysavun ja maahanmuuttajien kotouttamisen. Näihin hallitus on kuluvalla viikolla halunnut jopa tuntivia määrärahalisäyksiä.

SUOMEN UUTISET