

PS ARKISTO
Hallituksen hyvesignaloinnista uusi jättilasku: Tuhannesta afganistanilaisesta maahanmuuttajasta Suomen veronmaksajille jopa puolen miljardin euron kustannukset
Suomen Perustan tutkijan Samuli Salmisen kirjoittamassa, tänään julkaistussa Suomen Perustan analyysissä Kuinka kalliiksi 1 000 Afganistanista otettavaa humanitaarista maahanmuuttajaa tulee? käydään päätöksenteon tueksi läpi esimerkinomaisesti se, mitä Afganistanista otettavat humanitaariset maahanmuuttajat todellisuudessa maksavat suomalaiselle yhteiskunnalle.
Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista ja Talibanin nousu valtaan on nostanut runsaasti keskustelua siitä, tulisiko länsimaiden lisätä humanitaarista auttamista alueella sekä pakolaiskiintiön mahdollisesta nostamisesta.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on jopa esittänyt pakolaiskiintiön tuplaamista tuhannesta kahteen tuhanteen. Hallituksessa Ohisalon puoluetoveri, ulkoministeri Pekka Haavisto puolestaan on julkisuudessa väläytellyt saaneensa ”8 000 avunpyyntöä” Afganistanista.
Pakolaiskiintiön nostamisesta on tehty erilaisia aloitteita ja hallitus on jo helpottanut perheenyhdistämisiä lähettämällä kriisialueelle ulkoministeriön virkamiehiä.
Hallituspuolueiden edustajilta on enimmäkseen kuultu esityksiä siitä, kuinka paljon ihmisiä tulisi siirtää Afganistanista Suomeen. Vähemmän on kuitenkin keskusteltu, paljonko humanitaarisen auttamisen hankkeet kustantavat suomalaisille veronmaksajille.
Jopa puoli miljoonaa euroa per tulija
Tutkija Samuli Salmisen kirjoittamassa, tänään julkaistussa Suomen Perustan analyysissä Kuinka kalliiksi 1000 Afganistanista otettavaa humanitaarista maahanmuuttajaa tulee? käydään päätöksenteon tueksi läpi esimerkinomaisesti se, mitä 1 000 Afganistanista otettavaa humanitaarista maahanmuuttajaa todellisuudessa maksaisivat suomalaiselle yhteiskunnalle.
Suomen Perusta on jo aiemmin laatinut laajan tutkimuksen humanitaarisen maahanmuuttajan elinkaarikustannuksista, eli vaikutuksista julkiselle taloudelle alkaen Suomeen muuttamisen hetkestä aina kuolemaan tai Suomesta pois muuttamiseen saakka.
– Tutkimukseen perustuen voidaan esittää karkea arvio, että yhdestä ainoasta Afganistanista Suomeen muuttavasta henkilöstä veronmaksajalle syntyvä keskimääräinen nettokustannus on ainakin 500 000 euroa. Yhden ihmisen osalta nettovaikutus julkiselle taloudelle on siis negatiivinen ainakin puoli miljoonaa euroa. Summa voi kasvaa perheenyhdistämisten myötä miljoonaan euroon, Salminen toteaa.
– Yhden Afganistanista Suomeen muuttavan henkilön keskimääräinen kustannus on siis 500 000 euroa. Jos muuttajien määrä kerrotaan tuhannella, tulijoiden hintalapuksi tulee puoli miljardia euroa.
Humanitaariset tulijat maksavat vain vähän veroja
Suomessa on saatavilla kattavasti viranomaistietoa siitä, kuinka paljon kukin ihminen saa erilaisia tulonsiirtoja ja tukia ja toisaalta kuinka paljon maksaa veroja.
Suomen Perustan aiemmin tekemässä tutkimuksessa on selvitetty, kuinka paljon humanitaarinen maahanmuuttaja kontribuoi eli osallistuu verojen maksamiseen – ja toisaalta kuinka paljon käyttää erilaisia palveluja ja saa tukia. Tutkimustiedon mukaan humanitaariset maahanmuuttajat pärjäävät keskimäärin heikosti.
Jos Suomi siis ottaa Afganistanista tuhat turvapaikanhakijaa lisää, on kustannus veronmaksajille keskimääräisesti puoli miljardia euroa.
Tilastollisesti kantaväestöön verrattuna Lähi-idästä ja sen lähialueilta, kuten Afganistanista, tullut maahanmuuttaja maksaa vuodessa 16 000 euroa vähemmän veroja kuin mitä saa tulonsiirtoja ja käyttää julkisia palveluita.
Tutkimustieto kertoo myös, että maahanmuuttajan tilanne ei parane edes ajan kanssa.
– Useiden tutkimusten mukaan humanitaarisen maahanmuuttajan pärjääminen jää kauaksi kantaväestöstä jopa kahdenkymmenen maassaolovuoden jälkeen, kun tarkastellaan esimerkiksi työllisyyttä, työtuloja maksettuja veroja tai saatuja tukia, Salminen kertoo.
Heikko pärjääminen jatkuu toisessa sukupolvessa
Maahanmuuttajien heikko pärjääminen jatkuu myös toisessa sukupolvessa: yli 50 prosenttia eli enemmän kuin yli puolet humanitaaristen maahanmuuttajien Suomessa syntyneistä lapsista saa toimeentulotukea vielä 20-vuotiaana.
Tulokset ovat siis heikkoja myös maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä, jotka ovat syntyneet Suomessa ja käyneet läpi suomalaisen peruskoulujärjestelmän.
– Kun verrataan suomalaisen kantaväestön 20-vuotiaisiin, niin voidaan huomata, että maahanmuuttajien heikko pärjääminen periytyy myös seuraavaan sukupolveen.
Vain pienellä määrällä maahanmuuttajia on ylipäätään positiivisia vaikutuksia julkiselle taloudelle, ja pääsääntöisesti turvapaikanhakijoina tulleet vain pahentavat Suomen kestävyysvajetta
Tutkimustulosten perusteella johtopäätös on siis selkeä: humanitaarisen maahanmuuton lopettaminen ja avun keskittäminen pakolaisleireille olisi kaikkia osapuolia hyödyttävä win-win-ratkaisu, koska rahaa säästyisi enemmän suomalaisten palveluihin ja pakolaisleireillä olisi mahdollisuus auttaa isompaa joukkoa ihmisiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kantasuomalaiset humanitaarinen maahanmuutto veronmaksajat kustannukset tulonsiirrot Pakolaiskiintiö Maria Ohisalo Julkinen talous Perheenyhdistäminen Pekka Haavisto Samuli Salminen Tutkimus Sosiaaliturva Afganistan Suomen Perusta vihreät hallitus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tutkimus: Suomeen muuttava somali tai irakilainen käy kalliiksi veronmaksajalle – jopa miljoona euroa per maahanmuuttaja

Haavisto kertoi Afganistanista tulleista avunpyynnöistä – Purra: ”Minäkin sain teltoilla tänään monta avunpyyntöä suomalaisilta”

Perussuomalaiset tekee välikysymyksen maahanmuuttopolitiikasta ja taloudesta – suomalaisten hyvinvointi etusijalle

Vasemmistoliiton ex-ministeri Saramo vertasi Suomeen pyrkiviä humanitaarisia maahanmuuttajia Nobel-voittajiin – Tavio tyrmäsi: ”En usko, että on montaa nettoveronmaksajaa”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus houkuttelee toimillaan siirtolaisvyöryä – kokonaiskustannukset vuodessa ovat miljardeja

”Tuntemattomat sotilaat” uhmaavat Talibanin valtaa – sunnien ja shiiojen konflikti jatkuu Afganistanissa

Perussuomalaiset kysyi turhaan hallitukselta: Paljonko EU:n 6,6 miljardin paketista menee Suomessa pienituloiselle ja eläkeläisille?

Huru: Haaviston ja Ohisalon kommentit asettavat Suomen alttiiksi hybridihyökkäykselle

Talibanien medialinjaus: Naiset pois tv-sarjoista ja draamoista Afganistanissa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää